11.8.10

Θεαματικά τα αποτελέσματα της ομάδας αστυνόμευσης "Δίας"

Μείωση της εγκληματικότητας έως και …..50 %
Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα στην αστυνόμευση μετά τη λειτουργία της ομάδας "Δίας", της δίκυκλης, δηλαδή, αστυνόμευσης. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Αστυνομίας, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί σημαντικά και σε μερικές περιπτώσεις η μείωση φτάνει και ξεπερνά το 50%, ποσοστό με μεγάλη σημασία στα σοβαρά εγκλήματα. Θετική φαίνεται πως είναι και πρώτη εικόνα των πολιτών για το νέο πρόγραμμα αστυνόμευσης, αφού, όπως δηλώνουν κάποιοι, νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και η παρουσία των ανδρών της ομάδας "Δίας" "δίνει
μια σιγουριά στον κόσμο". Η λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας ξεκίνησε πιλοτικά σε 75 Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στις 29 Μαρτίου 2010. Τα αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας κατά την πιλοτική αυτή φάση ήταν τόσο σημαντικά, ώστε στις 19 Ιουλίου η εφαρμογή της συγκεκριμένης μορφής αστυνόμευσης επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Στο αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης διατέθηκαν 2.580 αστυνομικοί. Από αυτούς, οι 2.136 στην Αττική και οι 444 στη Θεσσαλονίκη. Στην επέκταση του προγράμματος "Δίας" σε όλη την επικράτεια οι αστυνομικοί που διατέθηκαν στη δύναμη αυτή έφτασαν συνολικά τους 3.640.
Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η νέα μέθοδος POLICE ON LINE που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2010 και με την οποία αποτυπώνεται για πρώτη φορά με ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο η εγκληματικότητα κάθε περιοχής. Με τη μέθοδο αυτή, που είναι υποχρεωτικά για όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, καταγράφονται καθημερινά και χωρίς παραλείψεις όλα τα συμβάντα σε κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας.
Ετσι, υπάρχουν ακριβή συγκριτικά στοιχεία για όλη την επικράτεια, αλλά και για τον χρόνο και τους τόπους εφαρμογής της αστυνόμευσης με τις ομάδες "Δίας".
Αποτελέσματα λειτουργίας - Συγκριτικά στοιχεία
Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι ομάδες "Δίας" επιχειρούν επί 4 μήνες (Απρίλιος-Ιούλιος) υπάρχουν ήδη διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2010. Στο πρώτο τρίμηνο δεν λειτουργούσε το πρόγραμμα "Δίας", ενώ στο δεύτερο λειτουργούσε καθ' όλη τη διάρκειά του. Τα αποτελέσματα για τις δύο αυτές περιοχές, όπου και συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων, δείχνουν μεγάλη μείωση της εγκληματικότητας. Η μείωση αυτή αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα επικράτειας ακριβώς λόγω του μεγέθους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Παράδειγμα:
-Οι κλοπές-διαρρήξεις σε όλη την επικράτεια στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν 21.320 έναντι 23.552 που ήταν στο πρώτο τρίμηνο. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 2.232.
-Στην Αττική οι κλοπές-διαρρήξεις στο πρώτο τρίμηνο ήταν 14.469 και στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 12.841, δηλαδή κατά 1.628 λιγότερες. Στη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο τρίμηνο ήταν 3.321 και στο δεύτερο 2.735. Δηλαδή, ήταν λιγότερες κατά 586. Το άθροισμα μείωσης ήταν στις περιοχές της ομάδας "Δίας" 2.212, κάτι που δείχνει ότι μείωση υπήρξε μόνο στις περιοχές εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, αφού η μείωση κλοπών-διαρρήξεων κατά 20 στην υπόλοιπη επικράτεια δεν αξιολογείται και θεωρείται περιστασιακή ή και απότοκος του θορύβου για τη νέα μορφή αστυνόμευσης.
Στα βαρύτερα εγκλήματα, οι μειώσεις στις περιοχές εφαρμογής της αστυνόμευσης "Δίας" είναι επίσης σημαντικές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, στην Αττική οι ληστείες το α' τρίμηνο ήταν 1.386 και το β' τρίμηνο 1.043, μειώθηκαν δηλαδή κατά 343. Οι μειώσεις ληστειών σε ειδικότερους τομείς, επίσης στην Αττική, αποτυπώνονται ως εξής: τράπεζες-ταχυδρομικά ταμιευτήρια -59, σούπερ μάρκετ -58, ΔΟΥ -38, πρατήρια υγρών καυσίμων -13.
Στη Θεσσαλονίκη, το α' τρίμηνο του έτου διαπράχθηκαν 200 ληστείες, ενώ το β΄τρίμηνο 128 - μειώθηκαν κατά 72 και ειδικότερα: τράπεζες-ταχυδρομικά ταμιευτήρια -12, σούπερ μάρκετ -10, ΔΟΥ -1, ταξί -1, πρατήρια υγρών καυσίμων +2.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις κλοπές και διαρρήξεις σημειώθηκαν στον τομέα των αυτοκινήτων. Στην Αττική στο α' τρίμηνο του έτους ήταν κατά 807 λιγότερες και στη Θεσσαλονίκη κατά 210 λιγότερες. Ακολουθούν οι μειώσεις κλοπών-διαρρήξεων σε καταστήματα (-269 στην Αττική, -30 στη Θεσσαλονίκη), σε Μέσα Συγκοινωνίας (-257 στην Αττική,-93 στη Θεσσαλονίκη), σε οικίες (-216 στην Αττική,-188 στη Θεσσαλονίκη) και στις αρπαγές τσαντών, με -257 στην Αττική και -19 στη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτική της μείωσης της εγκληματικότητας κατά το 2ο τρίμηνο του 2010 είναι η καταγραφή της απόπειρας τέλεσης εγκλημάτων. Στην Αττική, είχαμε 71 λιγότερες απόπειρες κλοπής-διάρρηξης, 6 λιγότερες απόπειρες ληστείας. Στη Θεσσαλονίκη ειχαμε 26 λιγότερες απόπειρες κλοπής-διάρρηξης και 2 λιγότερες απόπειρες ληστείας. Στην επικράτεια, οι απόπειρες κλοπής-διάρρηξης ήταν λιγότερες κατά 136 και οι απόπειρες ληστείας κατά 11, αριθμοί που δείχνουν ότι η μείωση αφορά σημαντικά μόνο τις περιοχές αστυνόμευσης με τη μέθοδο "Δίας".
Βελτιωμένοι είναι οι δείκτες και στις εξιχνιάσεις εγκλημάτων:
-Αττική: Εξιχνιάσεις κλοπών-διαρρήξεων +958, εξιχνιάσεις ληστειών +132, εξιχνιάσεις κλοπών-τροχοφόρων +74
-Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάσεις κλοπών-διαρρήξεων +63, εξιχνιάσεις ληστειών -7, εξιχνιάσεις κλοπών-τροχοφόρων -4.
-Επικράτεια:Εξιχνιάσεις κλοπών-διαρρήξεων +1417, εξιχνιάσεις κλοπών-τροχοφόρων +261, εξιχνιάσεις ληστειών + 166.
Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις ομάδες "Δίας" έχουν επιλεγεί εθελοντικά, αλλά έχουν εκπαιδευτεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ταχείας και μαχητικής επέμβασης, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή εγκληματικών ενεργειών.

Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία τους είναι σημαντικά, αφού οι ομάδες "Δίας" είχαν καθοριστική συμβολή στις συλλήψεις παραβατών. Ειδικότερα, στο διάστημα λειτουργίας τους συνελήφθησαν σπείρες αλλοδαπών και Ελλήνων που είχαν διαπράξει δεκάδες κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες.
Χαρακτηριστικές, οι συλλήψεις 5 αλλοδαπών που είχαν διαπράξει 70 κλοπές-διαρρήξεις κατοικιών στην Αττική, ομάδας τεσσάρων αλλοδαπών που είχαν διαπράξει περισσότερες από 100 κλοπές και διαρρήξεις οικιών στην Αττική, ομάδας που διέπραττε διαρρήξεις με τη μέθοδο του "ριφιφί", ομάδας Ελλήνων που ευθύνεται για 55 κλοπές-διαρρήξεις οικιών στη Δυτική Αττική, αλλά και της ομάδας των 12 ατόμων που διέπραττε κλοπές υλικού στον ΟΣΕ.
Σε ένοπλη συμπλοκή συνελήφθη και ο εξαιρετικά επικίνδυνος κακοποιός, ο οποίος είχε δολοφονήσει τον αστυφύλακα Σπύρο Θεοδώρου και είχε αποπειραθεί στο ίδιο επεισόδιο να δολοφονήσει και τον αστυφύλακα Γιώργο Αναγνωστόπουλο. Ο ίδιος κακοποιός, όπως διαπιστώθηκε, ήταν δράστης και άλλων εγκλημάτων, όπως ληστειών, κλοπών κ.λπ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου