25.8.10

Φωτοβολταικά - Οι νέες ρυθμίσεις για εντός και εκτός σχεδίου εγκαταστάσεις !

Υπουργικές αποφάσεις για την διευκόλυνση των μικροεπενδυτών
Η διευκόλυνση των μικροεπενδυτών και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση μικρών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου, είναι οι στόχοι δύο νέων υπουργικών αποφάσεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι οι αποφάσεις «Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών, και σε οικισμούς» και
«Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές» θα προωθήσουν διεσπαρμένες εφαρμογές με έντονο επιδεικτικό χαρακτήρα και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων για ενίσχυση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ειδικότερα:
1. Η ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών σε κτίρια (επιτρέπεται σε δώματα, στέγες, σκίαστρα, προσόψεις και ακάλυπτους χώρους) εντός σχεδίου * ισχύος μικρότερης ή ίσης των 10 κιλοβατωρών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα για τα κτίρια.
* ισχύος μεταξύ 10 και 100 κιλοβατωρών θα προϋποθέτει τη γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες με κατάθεση εγγράφου που θα φέρει την υπογραφή του ενδιαφερόμενου. Την ευθύνη της εγκατάστασης και της συμμόρφωσης ως προς τους στοιχειώδεις κανόνες ενσωμάτωσης που αναφέρονται, έχει ο επιβλέπων μηχανικός.
* ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης των 100 κιλοβατωρών θα προϋποθέτει την «Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας».
Για την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και διατηρητέα κτήρια, απαιτείται πλέον της έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).
2. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε οικόπεδα και σε γήπεδα εντός σχεδίου
* ισχύος μικρότερης των 100 κιλοβατωρών ή ίσης και μεγαλύτερης των 100 κιλοβατωρών θα προϋποθέτει την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
3. Η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών σε κτίρια εκτός σχεδίου
* ισχύος μικρότερης ή ίσης των 10 κιλοβατωρών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα για τα κτίρια.
* ισχύος μεταξύ 10 και 100 κιλοβατωρών θα προϋποθέτει τη γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, με κατάθεση εγγράφου που θα φέρει την υπογραφή του ενδιαφερόμενου αλλά και τη συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντιγράφου της οικοδομικής άδειας.
* ισχύος μεγαλύτερης των 100 κιλοβατωρών θα προϋποθέτει την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας αλλά και τη συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντιγράφου της οικοδομικής άδειας.
4. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε οικόπεδα και γήπεδα (με κάλυψη μέχρι 60% της επιφάνειας του γηπέδου και χωρίς να απαιτείται αρτιότητα ή οικοδομησιμότητα) εκτός σχεδίου
* ισχύος μικρότερης των 100 κιλοβατωρών θα προϋποθέτει την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, με απλούστερη διαδικασία (εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας, με μόνα δικαιολογητικά μία σύντομη περιγραφή των εργασιών, καθώς και ένα τοπογραφικό σχέδιο με τη θέση εγκατάστασης του εξοπλισμού).
* ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης των 100 κιλοβατωρών θα προϋποθέτει την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Σε ειδικές περιπτώσεις σημαντικής διαμόρφωσης εδάφους, περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και διατηρητέων θα απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).
Παρατίθενται, σε συνημμένα, πίνακας στον οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία αδειοδότησης και οι δύο υπουργικές αποφάσεις.


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου