16.9.10

Όργια με τα υπηρεσιακά τηλέφωνα και τους υπολογιστές...

Οι Οθόνες των υπολογιστών του δημοσίου έχουν πάρει …φωτιά !
Φρένο στην αλόγιστη χρήση των υπηρεσιακών τηλεφώνων για προσωπικούς λόγους και των ηλεκτρονικών υπολογιστών του χώρου εργασίας για συνομιλίες τύπου «τσατ» από τους δημοσίους υπαλλήλους, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.
Αιτία οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ που φτάνουν ....τελευταία για πληρωμή, οι οποίοι θεωρούνται υπέρογκοι σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης.
Η εξήγηση των «φουσκωμένων» λογαριασμών κυρίως του ΟΤΕ και...
δευτερευόντως της ΔΕΗ, είναι πολύ απλή: οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα που στενάζουν υπό το βάρος των περικοπών της τρόικας προτιμούν πλέον να εξυπηρετούνται από τα ηλεκτρονικά και ασύρματα μέσα που διαθέτει η υπηρεσία τους.
Ετσι γλιτώνουν δεκάδες ευρώ μηνιαίως που θα χρεώνονταν διαφορετικά στους δικούς τους λογαριασμούς…
Αν και το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό, εν τούτοις, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, παρουσιάζει τον τελευταίο χρόνο αυξητική τάση.
Ο ρυθμός μάλιστα αύξησης των συγκεκριμένων δαπανών είναι πολύ υψηλότερος του ρυθμού αύξησης των λοιπών λειτουργικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, γεγονός που δεν συμβιβάζεται με την ακολουθούμενη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκέπτονται ακόμη και την έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία όλοι οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν με απόφασή τους να καθορίσουν ανώτατο επιτρεπόμενο μηνιαίο όριο μονάδων συνδιαλέξεων.
Σε απλά ελληνικά, να επιβάλλουν ανώτατο πλαφόν δαπανών για κάθε σταθερό τηλέφωνο σε δεύτερη φάση εφόσον βρεθεί τρόπος θα ισχύσει και για τους η/υ, που χρησιμοποιείται.
Παράλληλα, θα περιορισθεί το ύψος των εγγεγραμμένων πιστώσεων για τηλέφωνα του προϋπολογισμού κάθε υπηρεσίας.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εξετάζεται να πληρώνονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί από την τσέπη εκείνων που έκαναν κατάχρηση.
Μπορεί η ιδέα της ύπαρξης ενός ορίου τηλεφωνημάτων να ακούγεται καλή και προπαντός οικονομική, στην πράξη, όμως, είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή της.
Ακόμη και σε υπηρεσίες που εδώ και καιρό έχει μπει φραγή στα τηλέφωνα για κινητά ή για υπεραστικές κλήσεις, κάποιοι εξπέρ στα ηλεκτρονικά υπάλληλοι βρήκαν λύσεις, ενώ αλλού το μέτρο ατόνησε και οι γραμμές άνοιξαν για όλους.
Εξάλλου για να προχωρήσει πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος ελεγκτικός μηχανισμός.
Πάντως, δεν αποκλείεται, αν εξομοιωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αυτή της κίνησης, να έχουμε βροχή εγκυκλίων στις δημόσιες υπηρεσίες για περιορισμό της σπατάλης και σ' αυτόν τον τομέα.
Με τα παλτά θα κάθονται στα γραφεία τους οι υπάλληλοι, αν συμβεί αυτό ...;
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ(Α.Τ.)
forza-grecia.pblogs.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου