22.10.10

Σκανδαλίδης σε Νάντια: «Γίνονται συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η έναρξη πληρωμών εγκαίρως»

Tο ποσό του κόστους ενεργοποίησης, που χορηγείται κατ’ αποκοπή, έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς των παραπάνω δικαιούχων ανέρχεται δε, σε 70 ευρώ συνολικά, !!
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης, σε απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 21/09/10 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων σε ελαιοπαραγωγούς και την καταβολή του κόστους ενεργοποίησης, αναφέρει ότι γίνονται συντονισμένες ενέργειες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες εργασίες για την έναρξη των πληρωμών εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την έγκαιρη και καθ’ ολοκληρίαν καταβολή των επιδοτήσεων στο πλαίσιο εφαρμογής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2010, ο Υπουργός τόνισε ότι, σύμφωνα με το DS/2010/17 «σχέδιο απόφασης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνεται η δυνατότητα προκαταβολής στη χώρα μας, από τις 16 Οκτωβρίου 2010, σε ποσοστό 50% της συνολικής αξίας ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο παραγωγός, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των ελέγχων επιλεξιμότητας που αναφέρονται στο άρθρο 20 του Καν. (ΕΚ) 73/2009.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στο χαρακτηρισμό των παραγωγών ως κατά κύριο επάγγελμα, ο κ. Σκανδαλίδης σημειώνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 72 του νόμου 3842/2010, δικαιούχοι καταβολής του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2010 είναι,
α) οι γεωργοί των οποίων η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητα και είναι κάτοχοι δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2010 από 200 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ, και
β) οι γεωργοί που είναι συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από 200 ευρώ μέχρι 5.000 ευρώ.
Η κ. Γιαννακοπούλου στην ερώτησή της, επιπλέον, ζητούσε την άμεση καταβολή του ποσού του κόστους ενεργοποίησης στις παραπάνω κατηγορίες. Σε απάντηση αυτού του ερωτήματος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει την κ. Γιαννακοπούλου ότι το ποσό του κόστους ενεργοποίησης, που χορηγείται κατ’ αποκοπή, έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς των παραπάνω δικαιούχων ανέρχεται δε, σε 70 ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Επιπρόσθετα, για τα επόμενα έτη, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων των οποίων το κόστος ενεργοποίησης καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, το ύψος των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος σε κάθε δικαιούχο, με προτεραιότητα σε αυτούς που έλαβαν τις χαμηλότερες ενισχύσεις, την επαγγελματική τους ιδιότητα και άλλα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου