13.10.10

Αέρας και βροχή σάρωσαν τις καλλιέργειες στην Ηλεία !

Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν καλλιέργειες πατάτας, θερμοκήπια και ελαιόδενδρα στην ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Καρδιακαυτίου του δήμου Γαστούνης, από την πρωτοφανή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή χθες τα ξημερώματα.
Η βροχή, που συνοδευόταν από ισχυρή ανεμοθύελλα, ξεκίνησε γύρω στη 1 τα ξημερώματα και επί δύο ώρες έβρεχε ασταμάτητα, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να βουλιάξουν στη λάσπη και όπως λένε οι αγρότες της περιοχής, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, αφού οι καλλιέργειες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
«Να έρθουν οι γεωπόνοι»….
Οι καλλιέργειες φθινοπωρινής πατάτας ‘χτυπήθηκαν’ αλύπητα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο βλαστός και οι πατάτες σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεριζωθεί, που σημαίνει ότι είναι άχρηστες πλέον, ενάμιση μήνα πριν τη συγκομιδή. Τα χωράφια με τις καλλιέργειες βούλιαξαν μέσα στα νερά και μετατράπηκαν σε βούρκο και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού είδαν τις καλλιέργειές τους να χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα θερμοκήπια, κυρίως σε καλλιέργειες με φασόλια, αφού τα νάιλον φάνηκαν ανίσχυρα να συγκρατήσουν τον αέρα και τη βροχή και τα περισσότερα από αυτά πλημμύρισαν και μαζί τους πλημμύρισαν και οι καλλιέργειες.
Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν και τα ελαιόδενδρα της περιοχής και η μισή παραγωγή βρίσκεται πλέον στο έδαφος, αφού οι καρποί δεν άντεξαν το ισχυρό χτύπημα.
Κάποιοι παραγωγοί έτρεξαν τα ξημερώματα στα χωράφια τους σε μία προσπάθεια να περισώσουν ότι μπορούσαν, αυτό όμως ήταν αδύνατον και τώρα αυτό που ζητούν είναι να αποστείλει γεωπόνους ο ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν να πάρουν κάποια αποζημίωση. ΠΑΤΡΙΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου