3.11.10

Ισχυροί σεισμοί 5,4 στην Σερβία και 5 στην Σαμοθράκη!!

Δεν συνδέονται μεταξύ τους, λένε οι σεισμολόγοι !!
Καμία σχέση δεν έχει ο σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε, τα ξημερώματα, στη Σερβία και στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους με το σεισμό των 5 Ρίχτερ στη Σαμοθράκη. Προηγήθηκε ο σεισμός στη Σερβία και ακολούθησε αυτός της Σαμοθράκης
Στη Σερβία
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν από τον σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, τη νύχτα, στην κεντρική Σερβία. Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε στη 01:57 τοπική ώρα, ήταν δύο χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κράλιεβο, 150 χλμ. νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου, και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη τη Σερβία, όπως επίσης στην ΠΓΔΜ και την Κροατία.
Στην πόλη Κράλιεβο υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές στα κτίρια, ενώ σε τμήματα της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση κι η υδροδότηση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, σε πολλά σπίτια και σε πολυκατοικίες είναι εμφανείς οι ρωγμές.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και στην περιοχή έσπευσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Στη Σαμοθράκη
"Προς το παρόν φαίνεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, χωρίς συνέχεια", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην περιοχή της Σαμοθράκης.
Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε από το τηλεμετρικό δίκτυο του εργαστηρίου στις 4.51 τα ξημερώματα και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια της Σαμοθράκης, στην είσοδο του κόλπου Σάρου της Τουρκίας. Έγινε αισθητός στη Σαμοθράκη, σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προκαλώντας ανησυχία, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν μέχρι στιγμής ζημίες.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε πάνω σε κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ενώ τις επόμενες πέντε ώρες δεν καταγράφηκαν μετασεισμικές δονήσεις.
Όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι η περιοχή αυτή παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και ο τελευταίος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 1975, με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ.
"Το χρονικό αυτό διάστημα στατιστικά είναι πολύ μικρό ώστε το συγκεκριμένο ρήγμα να 'δώσει' και πάλι ισχυρό σεισμό", είπε ο κ. Σκορδίλης και εκτίμησε ότι η σημερινή σεισμική δόνηση ήταν μεμονωμένη, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου