11.12.10

Ούτε που το σκέφτονται να μειώσουν τα Διόδια !!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στα διόδια «…λόγω του ύψους των επιτοκίων αυτής της περιόδου» δηλώνει ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου. «Ο κ. Μαγκριώτης αυτοαναιρείται και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση. Είναι γνωστό ότι τις κατά συρροή παραπλανητικές και λαϊκίστικες υποσχέσεις του για μείωση της τιμής των διοδίων έχει προ πολλού διαψεύσει ο κ. Λαμπρόπουλος, ο γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων του υπουργείου. Αγνοούσε όλο αυτό το διάστημα και ιδίως πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Υφυπουργός Υποδομών τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης του 2007 ή μήπως ήταν η μελέτη του Υπουργείου για τα επιτόκια που περίμενε για να προχωρήσει στη μείωση των τιμών;» σχολιάζει ο Λαρισαίος βουλευτής.
Η απάντηση του κ. Μαγκριώτη:
«Οι θέσεις των σταθμών διοδίων κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων που έχουν ενταχθεί σε Συμβάσεις Παραχώρησης, το ύψος των διοδίων τελών, καθώς και η διαμόρφωση αυτών κατά τη διάρκεια Παραχώρησης καθορίζονται από τις Συμβάσεις Παραχώρησης, οι οποίες έχουν κυρωθεί από τη Βουλή με τους αντίστοιχους Νόμους το 2007.
Το εισπραττόμενο εκ διοδίων ποσό αποτελεί μέρος του Συμβατικού Ανταλλάγματος των Παραχωρησιούχων, για τη μελέτη – κατασκευή – λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου που περιλαμβάνεται στη Σύμβαση ενός εκάστου εξ αυτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση πράγματι είχε δεσμευτεί για τη μείωση της τιμής των διοδίων, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό της τιμής των διοδίων που προβλέπεται, από ένα χρονικό σημείο και έπειτα, να αποτελεί έσοδο του Δημοσίου.
Όμως η διαπραγμάτευση στην παρούσα χρονική περίοδο της μείωσης του ύψους των διοδίων από την προεξόφληση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου, θα απέβαινε σε βάρος του Δημοσίου, λόγω του ύψους των επιτοκίων αυτής της περιόδου, όπως προκύπτει και από σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το υπουργείο. Πιστεύουμε πως πολύ σύντομα θα είναι αυτό εφικτό.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προωθεί πρόγραμμα εγκατάστασης ηλεκτρονικών διοδίων και στους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται και λειτουργούν μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
Με το σύστημα αυτό, που χρεώνει το χρήστη του αυτοκινητόδρομου με τρόπο δίκαιο αναλόγως της απόστασης που διανύει ακριβώς, θα επιτευχθεί εξορθολογισμός και μείωση της τιμής των διοδίων σε αρκετές περιοχές».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου