24.12.10

Οργισμένα Χριστούγεννα στην Ιρλανδία !!

Σκληρή είναι η καθημερινότητα για τους πολίτες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου εφαρμόζονται προγράμματα περικοπών. Στην Ιρλανδία, της κρίσης οι πολίτες γιορτάζουν οργισμένα Χριστούγεννα. Η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές. Οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι και αυτό φαίνεται από τις φετινές επιλογές τους. Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο τα δώρα θα είναι λιγότερα και φθηνότερα.
Ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας
Οι Ιρλανδοί διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα περικοπώνΒρισκόμαστε στο Δουβλίνο σε ένα κατάστημα παιδικών παιγνιδιών. Είναι πρωί και η ουρά στα ταμεία του καταστήματος είναι μεγάλη. Οι Ιρλανδοί ψωνίζουν για τα παιδιά τους ακόμη και εν μέσω κρίσης. Απλά, διαθέτουν λιγότερα χρήματα…..
Ένας πελάτης δείχνει την κούκλα που αγόρασε για την κόρη του και τονίζει ότι πέρυσι της είχε αγοράσει πολλά περισσότερα δώρα. Φέτος όμως τα οικονομικά της οικογένειας δεν επιτρέπουν τέτοια ανοίγματα. Οι Ιρλανδοί ανησυχούν όμως περισσότερο για το μέλλον των παιδιών τους. «Ελπίζουμε το μωρό μας όταν μεγαλώσει να βρει στην Ιρλανδία μια καλύτερη θέση για να ζήσει από ότι σήμερα», λέει ένας πατέρας.
Δεν έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα που η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών και αύξησης της φορολογίας. Και αυτό μολονότι όλοι συμφωνούν ότι για να ανακάμψει η οικονομία θα πρέπει να αυξηθεί η εγχώρια ζήτηση. Η κατανάλωση είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ιρλανδικής οικονομίας. Και όπως θα πει ο Τζιμ Πάουερ, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας Friends First: «Πρόκειται για μια ακροβασία. Η διάσωση της Ιρλανδίας πρέπει να έλθει από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μόνο τότε οι ιρλανδικές εξαγωγές θα αυξηθούν και αυτό θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στην εγχώρια ζήτηση. Προς το παρόν όμως οι Ιρλανδοί χάνουν χρήματα».
Να μπουν οι τραπεζίτες φυλακή
Στη φυλακή θέλουν τους τραπεζίτες οι ΙρλανδοίΚαι αυτό με τη σειρά του αναγκάζει του εμπόρους να ρίξουν πολύ χαμηλά τις τιμές προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Στο κατάστημα παιγνιδιών του Δουβλίνου οι εκπτώσεις υπερβαίνουν το 70%. Προς το παρόν το κατάστημα είναι γεμάτο, αλλά σύντομα αυτό θα αλλάξει εκτιμά μια πωλήτρια: «Νομίζω ότι ακόμα οι άνθρωποι έχουν κάποια χρήματα στην τσέπη να διαθέσουν. Αλλά όταν αυτά εξαντληθούν τα πράγματα θα δυσκολέψουν», διευκρινίζει. Αυτό πιστεύουν και οι περισσότεροι Ιρλανδοί, που είναι εξοργισμένοι με τις τράπεζες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Και κάποιοι ζητούν εδώ και τώρα την τιμωρία των ενόχων σε στιλ χριστουγεννιάτικης ευχής. «Η χριστουγεννιάτικη ευχή μου; Νομίζω ότι είναι η ίδια σε όλη τη χώρα. Να μπουν οι τραπεζίτες φυλακή και να πληρώσουν για την εξαθλίωση που μας προκάλεσαν. Καλά Χριστούγεννα», λέει ένας συνταξιούχος. Michael Wetzel . DW

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου