16.1.10

Κατερίνα Μπατζελή -"Οι πόρτες είναι ανοιχτές για τους αγρότες"


Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο διάλογος με τους αγρότες να γίνει ακόμη και στα μπλόκα. "Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους.
Πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα. Είμαστε μια κυβέρνηση 100 ημερών και τώρα προχωράμε σε νέες δομές και τομές.
Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι μία από τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με την Παιδεία και την στήριξη των ανέργων" ανέφερα κατά την επίσκεψη της στη Λάρισα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή...

Ωστόσο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν συνάντησε αγρότες στην Λάρισα αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί μαζί τους ακόμη και σε μπλόκα.
"Στην πρόσκληση που έχουμε απευθύνει, ενόψει του εθνικού διαλόγου για τα αγροτικά, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπάρχουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, αλλά δεν αποκλείουμε κανέναν. Μπορώ όμως, να συζητήσω μαζί τους και σε οποιοδήποτε σημείο της γης" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανατροπές στο Ασφαλιστικό -Στο ΙΚΑ δημόσιοι υπάλληλοι και τραπεζοϋπάλληλοι


Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα ενσωματώνει το σύνολο των νεοπροσληφθέντων. Τον δρόμο της κοινωνικής ασφάλισης μέσω του ΙΚΑ, το οποίο θα εξελιχθεί σε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, θα πάρουν σύντομα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, το Σάββατο, η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αλλά και από τις δυσμενείς προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας ότι η δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση δύσκολα θα συγκρατηθεί εφέτος στα 14,5 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνεται χρόνο με τον χρόνο, προετοιμάζει το έδαφος για μεγάλες αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι...
από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται «προνομιούχοι». Για αυτούς το σχέδιο προβλέπει να ακολουθήσουν στο ΙΚΑ τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
«Μοντέλο» των αλλαγών θα αποτελέσει η παρέμβαση που έγινε προ διετίας στον ΟΤΕ, όταν αποφασίστηκε η διάλυση του ξεχωριστού Ταμείου και η ένταξη των νέων εργαζομένων (των νεοπροσληφθέντων δηλαδή) απευθείας στο ΙΚΑ. Μάλιστα τότε διαφοροποιήθηκαν (μειώθηκαν) και οι αμοιβές των νέων εργαζομένων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών -που αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος- θα ενταχθούν σταδιακά οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή όσοι προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Έτσι, με την πάροδο του χρόνου το Δημόσιο θα καταβάλλει τις εισφορές του κράτους και του εργοδότη στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, δηλαδή στο ΙΚΑ, για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, η οποία θα είναι ενιαία για όλους. Αντιθέτως, όσοι υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο θα πάρουν σύνταξη σύμφωνα με όσα ισχύουν, εκτός από τις γυναίκες, για τις οποίες αναμένεται να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.
Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα για εξίσωση των ορίων ηλικίας με τους άνδρες, καθώς θεωρεί ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο είναι «επαγγελματική» και δεν έχει τον χαρακτήρα κοινωνικής ασφάλισης.
Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο διάλογος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Απριλίου και το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουνίου.
Σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές
Καθοριστικό σημείο στις αλλαγές, οι οποίες προετοιμάζονται είναι η σύνδεση των εισφορών με το ύψος των συντάξεων, με τελικό στόχο να γίνει το σύστημα περισσότερο ανταποδοτικό.
Το θέμα ήδη συζητείται στην Επιτροπή Διαλόγου, στην οποία η καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη κατέθεσε πακέτο μέτρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, προτείνοντας αλλαγές στη δομή τού συστήματος (εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές).
Εν τούτοις, η κυβερνητική πρόθεση εκφράζεται με σαφήνεια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει την καθιέρωση στο μέλλον της εθνικής σύνταξης, την οποία θα λαμβάνουν όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, και της ανταποδοτικής, η οποία θα είναι ανάλογη των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.
Κατά τις πληροφορίες, για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά ως οκτώ χρόνια, καθώς οι αλλαγές είναι μεγάλες, ενώ θα οδηγήσει και σε μεγάλες περικοπές συντάξεων.
Βέβαιον πάντως πρέπει να θεωρείται ότι στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρχει διαχωρισμός και ξεχωριστή κοστολόγηση των παροχών, οι οποίες συνδέονται με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Σεξ στα νοσοκομεία - Έχει γίνει της μόδας τελευταία


Κρεβάτια σε αφθονία, λευκές στολές και νυχτερινές εφημερίες σε νησί στην καρδιά του χειμώνα. Ο οδηγός του ασθενοφόρου και η νεαρή γιατρός αποφάσισαν να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα στο ιατρείο .Η ιστορία διαδίδεται από στόμα σε στόμα σε νησί της Ελλάδας και είναι γαργαλιστική. Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, ο οδηγός του ασθενοφόρου «βγάζει τα μάτια του» με νεαρή καλλίγραμμη γιατρό μέσα στο τοπικό ιατρείο....
Και μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Φαίνεται οτι το σεξ στα νοσοκομεία έχει γίνει της μόδας τελευταία. Και οι δύο είναι νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο νησί για τις ανάγκες της δουλειάς και όπως φαίνεται, είπαν να ενώσουν τις μοναξιές τους.
Ρε παιδιά, κάνετε ό,τι κάνετε, γιατί όμως το κάνετε στον χώρο εργασίας σας και μάλιστα όταν υποτίθεται οτι είστε σε ετοιμότητα να σώσετε ζωές; Δηλαδή άμα κάποιος πεθαίνει τη στιγμή που ο οδηγός του ασθενοφόρου δίνει… τα ρέστα του στη γιατρό, τι θα γίνει; Θα πει μισό λεπτό, είμαι σε… επείγον περιστατικό; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.Άσε που στο νησί ο κόσμος είναι μικρός και τα νέα μαθαίνονται γρήγορα. Το ιατρικό ζευγαράκι το κάρφωσε συνάδελφος της γιατρού που μάλλον δεν άντεχε να ακούει τι γινόταν. Μήπως κύριε οδηγέ να την βάζατε κι αυτή στο παιχνίδι σας, λέμε εμείς τώρα.
Τέλος πάντων , εμείς το δικαίωμα του οδηγού και της γιατρού στο σεξ το σεβόμαστε γιατί στα νησιά το χειμώνα είναι δύσκολα τα πράγματα. Αλλά μια διακριτικότητα δε βλάπτει, όχι σε ώρα υπηρεσίας, βρε παιδιά. Και άντε, άμα είναι να το κάνετε στο χώρο δουλειάς, φροντίστε τουλάχιστον να μη μείνουν οι συναδέλφισες παραπόμενες… γιατί αλλιώς, βούκινο θα γίνετε (που γίνατε δηλαδή)fimes.gr

Ξεσηκώνονται οι αγρότες στην Μεσσηνία


Αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι αγρότες της Μεσσηνίας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Αριστοτέλης Κανναβός μετά από απόφαση που πήραν στην συγκέντρωση αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Ξυλοκέρα Ηλείας Αντιπροσωπεία αγροτών θα ανέβει στην Αθήνα και θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ έπονται και κινητοποιήσεις ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν μια λύση στα χρονίζοντα και δίκαια αιτήματά τους.

Συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας για τον Καλλικράτη


Συνεδρίασαν χτες τα μέλη της Τοπικής ένωσης Δήμων και κοινοτήτων με την παρουσία όλων των δημάρχων της Μεσσηνίας με θέμα συζήτησης το νέο σχέδιο «Καλλικράτης». Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης των διοικητικών παραγόντων ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Kοινοτήτων Ελλάδος που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα

Έκλεισε η γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης


Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης λόγο των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Ζακύνθου νεότερα θα έχουμε μετά  το μεσημέρι

Την Καρδίτσα περιμένει η « Μαύρη Θύελλα »


Την Αναγέννηση Καρδίτσας θα φιλοξενήσει την Κυριακή η Καλαμάτα σε αγώνα για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 3 μετά το μεσημέρι στο δημοτικό στάδιο της Ανατολικής Παραλίας, με διαιτητή την Ευαγγελία Μήτση του Συνδέσμου Πειραιά.

Σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον «Καλλικράτη» στην Καλαμάτα


Το σχέδιο «Καλλικράτης» θα συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, στη Μεσσηνία. Η σύσκεψη θα γίνει στις 5:30 το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «REX», στην Καλαμάτα και θα συμμετέχει ο βουλευτής Κυκλάδων του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας.

Απάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια στη βουλευτή Μεσσηνίας, Νάντια Ι Γιαννακοπούλου, για το ωράριο των πυροσβεστικών υπαλλήλων


Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, μετά από αντιδράσεις των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, κατέθεσε αναφορά στις 14/12/09, όπου έθετε το ζήτημα και τις αντιδράσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλλων στο, υπό εξέταση, μέτρο της 12ωρης εναλλαγής σε 3 βάρδιες των πυροσβεστικών υπαλλήλων.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας, απάντησε τη Δευτέρα 11/01/10 επισημαίνοντας, αρχικά, την ελλειμματική στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνέχεια, με αφορμή την αναφορά που κατέθεσε η κ. Γιαννακοπούλου, επιβεβαίωσε τη νομικά κατοχυρωμένη δυνατότητα εναλλαγής των υπαλλήλων στην υπηρεσία ανά 24ωρο , όταν το επιβάλουν ειδικοί υπηρεσιακοί λόγοι και με την έγκριση του διοικητή και του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. Προς το παρόν, εξετάζονται οι αναφορές των διοικητών των Πυροσβεστικών Σταθμών, που εφαρμόζεται πιλοτικά η αλλαγή του ωραρίου, καθώς και οι προτάσεις και διαπιστώσεις τους. Επίσης, σημειώνεται ότι στην Επιτροπή διερεύνησης δυνατότητας εφαρμογής 12ωρης απασχόλησης θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Ενώσεων του πυροσβεστικού προσωπικού. Ακόμη, δικαίωμα υποβολής προτάσεων καθώς και κατάθεσης υπομνημάτων στην Επιτροπή έχουν όλες οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές Ενώσεις.

Δήλωση του Δημήτρη Κουσελά για τον νόμο –ανάσα για επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες.


Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την ρύθμιση των επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών δήλωσε:
«Ο νόμος για τη ¨ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς¨ είναι ένας από τους νόμους που ο πρωθυπουργός της χώρας μας Γ. Παπανδρέου είχε δεσμευτεί να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις 100 πρώτες ημέρες του .
Αισθάνομαι ικανοποίηση που συμμετείχα στη δημιουργία, ανάδειξη και ψήφιση και σήμερα αποτελεί νόμο του κράτους. Ακόμη γιατί σε συνεργασία με το Γ. Καραμπάτο και τα επιμελητήρια των πυρόπληκτων περιοχών τη βοήθεια και τη στήριξη συναδέλφων μου από τους πυρόπληκτους νομούς καταφέραμε στα πλαίσια αυτού του νόμου να υπάρξει αναστολή για 2 χρόνια των χρεολυτικών δόσεων όλων των πυρόπληκτων δανείων...

Ο νέος νόμος στοχεύει στην αναθέρμανση της οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών, τη διατήρηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής τους στην οικονομική ζωή.
Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση μέσα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την αναστολή ή μετάθεση της εκπλήρωσης δανειακών τους υποχρεώσεων να «ανασάνουν», να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και να προάγουν την επιχειρηματική τους δράση.»
Αναλυτικά ο νόμος έχει ως εξής:
Α) ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Ο νέος νόμος ρυθμίζει καταρχήν τις οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005. Ειδικότερα:
α) Σε ρύθμιση υπάγεται το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής από κάθε σύμβαση δανείου ή πίστωσης εφόσον το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής από την κάθε σύμβαση δεν υπερβαίνει το ποσόν των 1.500.000 ευρώ.
β) Η ρύθμιση γίνεται με επιτόκιο ενήμερης οφειλής και κατ’ ελάχιστον σε επτά έτη. Τα δύο πρώτα έτη ο δανειολήπτης καταβάλει μόνο τόκους και μετά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.
γ) Αν πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 30.7.2007, ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να προκαταβάλει για τη ρύθμιση κανένα ποσόν. Αν πρόκειται, ωστόσο, για ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 1.1.2005 έως 30.6.2007, υποχρεούται να καταβάλει το 10% της οφειλής, δίχως να υπολογίζονται τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας.
δ) Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 30.7.2007 διαγράφονται με τη ρύθμιση οι τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 1.1.2005 έως 30.6.2007 διαγράφονται οι τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας, εφόσον εξοφληθεί το ήμισυ της οφειλής.
ε) Σε ρύθμιση υπάγονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που δεν έχουν καταγγελθεί. Δεν υπάγονται αντιθέτως επιδοτούμενα ή εγγυημένα δάνεια.
Β) ΕΝΗΜΕΡΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Οι διατάξεις για τις ενήμερες οφειλές στοχεύουν κατ’ εξοχήν στην προστασία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, που πραγματικά δυσκολεύονται στην ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και οι οποίοι κατ’ εξοχήν στερούνται διαπραγματευτικής δύναμης απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα. Με τούτο ως γνώμονα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν για να μπορούν οι δανειολήπτες να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Α. Οι διατάξεις για τις ενήμερες οφειλές αφορούν τα επιχειρηματικά ή αγροτικά δάνεια. Δυνατότητα αξιοποίησης των διατάξεων για τις ενήμερες οφειλές έχουν

α) οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες με βιβλία τρίτης κατηγορίας και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι στην τελευταία ετήσια χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 είχαν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημία στην ίδια χρήση. Προϋπόθεση το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσόν των 350.000 ευρώ.
β) επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ, κατ’ επάγγελμα αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν από πυρκαγιές ή φυσικές καταστροφές. Προϋπόθεση το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσόν των 200.000 ευρώ.
Β. Οι παραπάνω δανειολήπτες έχουν μία από τις ακόλουθες δυνατότητες:
α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου, εφόσον η σύμβαση δεν έχει υπερβεί το ένα τρίτο της διάρκειάς της.
β) αναστολή επί διετία της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής, και
γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη.
Γ. Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007 έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν, για τα δάνεια που τους είχαν χορηγηθεί, να ζητήσουν την αναστολή επί διετία και αναδρομικά από 1.1.2010 της αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου. Κατά τη διετία αυτή καταβάλουν οι ίδιοι μόνο τους τόκους.
Δ. Ο νόμος λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία εκείνων που ενδέχεται να εκτεθούν σε αδικαιολόγητες πιέσεις το προσεχές διάστημα από το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση των πιστωτικών τους ορίων στα λεγόμενα κεφάλαια κίνησης. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί μέχρι τον Ιούνιο 2011, η επιστροφή του ποσού ρυθμίζεται σε πέντε έτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την ασφυκτική πίεση ανταπόκρισης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
Γ) ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ
Τέλος, ο νέος νόμος θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην επεξεργασία δυσμενών οικονομικών δεδομένων από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και σε αδικαιολόγητους και μακρόχρονους αποκλεισμούς οφειλετών από την οικονομική ζωή.
- Προβλέπει το μέτρο της γενικευμένης «αμνηστίας», της διαγραφής δηλαδή των δυσμενών δεδομένων για όσους έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, τις οφειλές τους.
- Μειώνει κατά ένα έτος τα όρια εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
- Επιταγές και συναλλαγματικές που εξοφλούνται σε τριάντα ημέρες από τη σφράγισή τους ή τη λήξη τους, ανεξόφλητες οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ όπως και πρόσφατα εξοφλημένες μέχρι 3.000 ευρώ δεν εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
- Υποχρεώνει τις τράπεζες να ενημερώνουν χωρίς αμοιβή ή καθυστέρηση τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για την εξόφληση των οφειλών.
- Προβλέπει την υπό προϋποθέσεις τη μη εμφάνιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλών που δικαιολογημένα αμφισβητούνται.
- Τη δυνατότητα χορήγησης μπλοκ επιταγών, σε όσους έχουν στερηθεί διοικητικά τη δυνατότητα, εφόσον υφίσταται εγγύηση.

Α. Σαμαράς στον Κόσμο του Επενδυτή.


Δημιουργούμε ένα κόμμα που ξέρει τα προβλήματα του τόπου, δεν έχει δουλείες σε κανέναν, δεν έχει γραμμάτια από τα παρελθόν και χτίζει τις προοπτικές της δικής του διακυβέρνησης, με αποφασιστικότητα αλλά και υπευθυνότητα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του στον Κόσμο του Επενδυτή.
Για το θέμα της ενότητας στη ΝΔ και ειδικότερα για τη Ν. Μπακογιάννη αναφέρει ότι δεν τη βλέπω ως "ηττημένη" και δεν την θέλω σε "ακινησία". Τη θέλω δραστήρια, μαζί μας, στην πρώτη γραμμή. Για την οικονομία, τονίζει ότι χρειάζονται πολύ πιό δραστικές περικοπές στις σπατάλες, αναπτυξιακά μέτρα, και μεταρρυθμίσεις στη διάρθρωση των αγορών. Αν γίνουν αυτά η έξοδος από την κριση θα είναι ταχύτερη και ευκολότερη απ ό,τι φαντάζονται πολλοί...

Ερωτηθείς πόσο εθνικιστής είναι, απαντά μεταξύ άλλων: "όσο εθνικιστής μπορεί να είναι όποιος βιώνει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου του, χωρίς να υποτιμά τον πολιτισμό κσι την παράδοση άλλων λαών".
Αναφερόμενος στους χαρακτηριμούς "δεξιός" και "αριστερός", σημειώνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απαξιωτικά λέγοντας "είναι πολιτικές ταυτότητες, δεν είναι κουσούρια ούτε αρετές".
Για το Κυπριακό επαναλαμβάνει τη θέση ότι αν το νέο σχέδιο είναι το ίδιο με το Σχέδιο Αναν, θα το στείλει στο καλάθι των αχρήστων ο ίδιος ο κυπριακός λαός.
Για τα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι προέχει η εφαρμογή από την Τουρκία των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.
Τέλος, για το μεταναστευτικό, τονίζει ότι πιστεύουμε σητν "πολιτιστική κοινότητα, όχι στην κοινότητα του αίματος" και θεωρεί ότι η καλύτερη ρύθμιση αντιστοιχεί στο γερμανικό μοντέλο οσον αφορά την πολιτογράφηση και την ιθαγένεια και στο γαλλικό, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την εθνική ταυτότητα.

Επικούρειος Απόλλωνας – Συνεχίζονται οι προκλήσεις από τους τοπικιστές Ηλείους αξιωματούχους


Για μια ακόμα φορά η Νομαρχία Ηλείας έρχεται να ρίξει …λάδι στην φωτιά με τις προκλητικές ενέργειες της σε βάρος της ιστορικότητας της περιοχής Βάσες και στο μοναδικό μνημείο που περιέχει τον Επικούρειο Απόλλωνα.
Με ημερολόγιο που κυκλοφόρησε για το έτος 2010 διαφημίζει προκλητικά τον αρχαιολογικό χώρο σαν …ιδιοκτησία της Ηλείας γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τα διοικητικά όρια των περιοχών τις γνωματεύσεις των αρχαιολόγων και την τελευταία απόφαση του τέως υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά που αποκατάστησε μια ιστορική αδικία σε βάρος της Μεσσηνίας.
Ακόμα ποιο προκλητική είναι η καπήλευση του Επικούρειου Απόλλωνα στο site της Νομαρχίας Ηλείας που διαφημίζει προκλητικά κάτι που δεν της ανήκει και καμιά αρμοδιότητα δεν έχει. Επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού να πάρει θέση και να υποχρεώσει τους τοπικιστές Ηλείους αξιωματούχους να σεβαστούν τις αποφάσεις της Ελληνικής πολιτείας

ΕΚΕΠΥ – 95 οι νεκροί από τη νέα γρίπη


Στα πλαίσια της παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας της νέας γρίπης (Η1Ν1) στη χώρα μας , το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. ενημερώνει ότι οι παρακάτω ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009, ανέπτυξαν επιπλοκή από αυτήν και απεβίωσαν:
• Άνδρας 25 ετών, με νοσογόνο παχυσαρκία
• Άνδρας 52 ετών, με ιστορικό χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας
• Άνδρας 52 ετών, με νοσογόνο παχυσαρκία
Επίσης εννέα (9) ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009 εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης.

Γ. Γιακουμάτος – Μετανιώνω που δεν έριξα την κυβέρνηση Καραμανλή


«Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται», τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του κ. Γιακουμάτου ότι «μετανιώνει που δεν έριξε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή…». Στη συνέχεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε σημαντικό έργο, που δεν πρέπει να μηδενίζεται, ενώ εξήρε και την προσφορά του Κώστα Καραμανλή.
Ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης είπε ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πρόσφερε πολλά στον τόπο, θωράκισε τη χώρα και ο ίδιος αισθάνεται ευτυχής που υπήρξε υπουργός της.
«Μετά Χριστόν προφήτες. Θα πρέπει να σιωπούν όσοι κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, διότι θα ήταν προτιμότερο να μιλούσαν όταν είχαν τις θέσεις», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τη βαθμολογεί με «7».

Επιδείνωση του καιρού


Αισθητή είναι η επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια στα ορεινά, καθώς και με ισχυρούς ανέμους. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύτηκε ο απόπλους στα πορθμεία Πρίνου-Καβάλας, Κυλλήνης-Ζακύνθου, Κυλλήνης-Κεφαλονιάς, Ληξουρίου-Αργοστολίου και Ρίου-Αντιρρίου. Στο πορθμείο Κεραμωτής-Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με κλειστού τύπου πλοία.
Για σήμερα Σάββατο, σημειώνονται βροχές και στα νότια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια πέφτουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι ανεμοι πνέουν 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Στην Αττική επικρατούν νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σημειώνονται στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 5 έως 12 βαθμούς. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στην Θεσσαλονίκη επικρατούν αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 4 έως 8 βαθμούς.

Τι θα ισχύσει για γονικές παροχές, ποτά, τσιγάρα


Το νομοσχέδιο με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τα ακίνητα, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με αναδρομική ισχύ από την 8η Ιανουαρίου, το αφορολόγητο όριο ορίζεται στα 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και από εκεί κι έπειτα υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση.
Γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές..

Η ρύθμιση για τα ακίνητα αφορά το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από 8.1.2010 για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών:
Αυξάνεται στις 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του ακινήτου το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ που αφορά την πλειοψηφία των ακινήτων, η οποία προκαλείται τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις 150.000 ευρώ από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς αλλά και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου.
Για ακίνητα πάνω από 310.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας με το νέο καθεστώς προκύπτει αύξηση φόρου. Σημειώνεται ότι, η κλίμακα που θα ισχύει πλέον για τη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών θα είναι η ακόλουθη:
Για αντικειμενική αξία από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.
Οι επιβαρύνσεις φτάνουν έως και το 685% για μεταβιβάσεις περιουσίας 1,5 εκατ. ευρώ ενώ αντίθετα η μεταβίβαση ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ έχει ωφέλεια φόρου 550 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα η γονική παροχή ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 550 ευρώ , με το νέο σύστημα ο φόρος θα είναι μηδέν.
Ομοίως, για μεταβίβαση ακινήτου 200.000 ευρώ, με το παλαιό σύστημα ο φόρος ήταν 1.050 ευρώ , με το νέο σύστημα 500 ευρώ ή 52,38% χαμηλότερος. Αντίθετα στη μεταβίβαση ακινήτου 1 εκατ. ευρώ ο φόρος με το παλαιό σύστημα ήταν 14.050 ευρώ και με το νέο αυξάνεται στα 106.500 ευρώ.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η κατάργηση του παλιού καθεστώτος όπου φορολογούσε με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως ύψους περιουσίας μεταβιβαζόμενης περιουσίας πάνω από τα 95.000 ευρώ ήταν αναγκαία, προκειμένου να θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των πολιτών, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Η κατεπείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου αιτιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές και που αφορούσαν ιδιαίτερα σε ΔΟΥ που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας για αυτά που είχε προαναγγελθεί.
Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι στη ΔΟΥ Κηφισιάς το Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 το Δεκέμβριο του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αποτελέσματα αναφέρονται για τις ΔΟΥ Ψυχικού και Μυκόνου.
Ποτά – Τσιγάρα
Η επιβάρυνση στα ποτά ανέρχεται ανά φιάλη σε 0,91 ευρώ για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά (ουΐσκι, βότκα, τζιν κ.λ.π) , ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση περιορίζεται σε 0,45 ευρώ και για την φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,02 ευρώ.
Στα τσιγάρα αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 57,5% σε 63% και του παγίου στοιχείου από 5% σε 7,5%, ενώ παράλληλα μειώνεται ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης από 80% σε 75%. Επίσης αυξάνεται από 10% -12% ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στον καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων.
Αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων
Με την προτεινόμενη ρύθμιση τα ακριβά τσιγάρα πλήττονται περισσότερο σε σχέση με τα τσιγάρα που έχουν χαμηλή τιμή. Για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση τιμής λόγω του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το γενικό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ενώ οι λεπτομέρειες για την εισοδηματική πολιτική θα αποτυπωθούν σε ειδικό σχέδιο νόμου εντός του Φεβρουαρίου.

15.1.10

Ο «Καλλικράτης» στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας


Το σχέδιο «Καλλικράτης» για την πρωτοβάθμια και την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι προτάσεις για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα συζητηθούν σήμερα στις 7 το απόγευμα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ. Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί όλοι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας.

Ανατροπή λεωφορείου (2) – Άνοιξαν την Εθνική οδό οι αγρότες


Δύο ελαφρά τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Λαμίας είναι ο απολογισμός ανατροπής του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας.
Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει στις 2.15 από τη Λαμία για την Αθήνα με 45 επιβάτες. Λίγα λεπτά πριν οι αγρότες είχαν αποκλείσει την εθνική οδό και ο οδηγός προτίμησε να ακολουθήσει την παλαιά εθνική οδό από τη Λαμία μέχρι το χωριό Ηράκλεια και στη συνέχεια από επαρχιακό δρόμο να κατευθυνθεί προς Θερμοπύλες για να επανέλθει και πάλι στο εθνικό δίκτυο.
Η τροχαία είχε κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη από τον κόμβο των Θερμοπυλών στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, τα οχήματα περνούσαν μέσα από την πόλη της Λαμίας για να επανέλθουν και πάλι στο εθνικό δίκτυο και να αποφύγουν έτσι τα μπλόκα των αγροτών. Στο ρεύμα από Αθήνα προς Λαμία είχε δημιουργηθεί ουρά 8 περίπου χιλιομέτρων...

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το λεωφορείο προσπάθησε να περάσει μια νταλίκα που ήταν ακινητοποιημένη στην άκρη του δρόμου, ο οποίος είναι στενός με αποτέλεσμα να χτυπήσει πάνω στον καθρέφτη της νταλίκας, ενώ το έδαφος στην δεξιά πλευρά του δρόμου υποχώρησε με συνέπεια το λεωφορείο να ανατραπεί.
Μέσα στο λεωφορείο επικράτησε πανικός. Οι επιβάτες έσπασαν τα τζάμια για να βγουν από το λεωφορείο.Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΜ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας συνολικά 12 άνθρωποι από τους οποίους οι περισσότεροι διαπιστώθηκε ότι είχαν μικρές αμυχές και αναχώρησαν για το σπίτι τους. Μόνο δύο παραμένουν στο νοσοκομείο για περισσότερες εξετάσεις.
Οι αγρότες μετά το ατύχημα πήραν απόφαση και άνοιξαν το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη για να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων.

Η κοιμωμένη ξύπνησε στην Πειραματική σκηνή Καλαμάτας


Πρεμιέρα με το θεατρικό έργο «η κοιμωμένη ξύπνησε» κάνει για το 2010 η πειραματική σκηνή Καλαμάτας την παρασκευή το βραδύ στο κινηματοθέατρο Ηλέκτρα. Πρόκειται για μια διασκευή του κλασσικού παραμυθιού με σύγχρονα στοιχειά. Στην παράσταση συμμετέχουν 12 νέοι ερασιτέχνες ηθοποιοί έφηβοι και φοιτητές.

ΕΑΣ Μεσσηνίας στο 70% η Ψηφιοποίηση


Στο 70% έχει φτάσει το ποσοστό της ψηφιοποίησης στη Μεσσηνία έχοντας κυριολεκτικά σημειώσει άλματα σε σύντομο χρονικό διάστημα με την ενίσχυση της ένωσης με προσωπικό αλλά και τις διπλοβάρδιες. Το μόνο που απειλεί την ταχύτητα είναι το τεχνικό μέρος του συστήματος που παρουσιάζει βλάβη με συνέπεια καθυστέρηση λογω υπερφόρτωσης.

Βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα σε αυτοκίνητο


Απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε στις 16.15 το απόγευμα μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο σε οικόπεδο κοντά στο δρόμο από τα Καλύβια προς το Λαγονήσι.
Το πτώμα βρέθηκε από πυροσβέστες που πήγαν στο σημείο μετά από τηλεφώνημα ότι καιγόταν ένα αυτοκίνητο.
Το άτομο, που δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν άνδρας ή γυναίκα,ήταν στη θέση του οδηγού.
Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που ερευνούν την υπόθεση, ενώ ακόμα τα αιτία της πυρκαγιάς δεν έχουν διευκρινιστεί.

Σύλληψη 32χρονου την ώρα που αποπειράθηκε να βιάσει 23χρονη


Σε ανακριτή παραπέμφθηκε να δικαστεί 32χρονος, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω την ώρα που επιχειρούσε να βιάσει 23χρονη κοπέλα.
Το περιστατικό σημειώθηκε σε παράδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθήνας, ενώ ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη από περιπολούντες αστυνομικούς που αντιλήφθηκαν το περιστατικό.

Σύντομα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από χαλάζι του φθινοπώρου στην Μεσσηνία


Σύντομα θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα των εκτιμήσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες της Μεσσηνίας από χαλαζόπτωση από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, σύμφωνα με απάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή στον βουλευτή κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο.
Η κα Μπατζελή προσθέτει ότι για τις ζημιές μετά το Νοέμβριο συνεχίζονται οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό.

“ Πατάει ” γκάζι 10 Gbps το ελληνικό Ίντερνετ


Ανεβάζει στροφές το ελληνικό Ίντερνετ! Η έναρξη λειτουργίας ενός νέου υπερσύγχρονου ελληνικού κόμβου διασύνδεσης από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία της πλοήγησης, κυρίως στις ελληνικές ιστοσελίδες.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν διασυνδεθεί με τον νέο κόμβο, ο οποίος θα φέρει τα αρχικά GR-ΙΧ (GReek Ιnternet Εxchange), παρέχοντας ταχύτητες τουλάχιστον 10 Gbps.
Η πρώτη αλλαγή που θα διαπιστώσουν οι Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ από την ερχόμενη Τετάρτη, που θα αρχίσει η κανονική λειτουργία του κόμβου, θα είναι το κατέβασμα των ιστοσελίδων των εγχώριων παρόχων στην οθόνη του υπολογιστή σε χρόνο μηδέν...

Την ίδια στιγμή, οι υψηλότερες ταχύτητες θα βελτιώσουν σημαντικά και την εμπειρία των Ελλήνων χρηστών όσον αφορά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν μεγάλες ταχύτητες, όπως είναι τα online παιχνίδια, η τηλεόραση μέσω Ίντερνετ (ΙΡΤV) και οι συνομιλίες μέσω web κάμερας (δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις ή θα είναι λίγων δευτερολέπτων).
Η διαφορά
Η λειτουργία του νέου κόμβου διασύνδεσης θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το πολύ γρήγορο σερφάρισμα στις ελληνικές ιστοσελίδες, καθώς πλέον όλη η τηλεπικοινωνιακή κίνηση από έναν εγχώριο πάροχο Ίντερνετ θα καταλήγει απευθείας σε έναν άλλο εγχώριο πάροχο, χωρίς να χρειάζεται να πάει στο εξωτερικό και να επιστρέψει, όπως συμβαίνει τώρα (π.χ. μέσω Λονδίνου ή Γερμανίας).
Ουσιαστικά, με τη λειτουργία του νέου κόμβου διασύνδεσης μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μία ελληνική ιστοσελίδα στην οθόνη του χρήστη
ΤΑ ΝΕΑ

Αποκλεισμένη η Εθνική Οδός στην Αλαμάνα από αγρότες – Ανετράπη λεωφορείο με 45 επιβάτες σε παρακαμπτήριο


Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λαμίας με 45 επιβάτες, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαμία - Αθήνα, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη μεταξύ των χωριών Δαμάστα και Ηράκλεια.
Πολλοί απο τους επιβάτες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Λαμίας.
Το λεωφορείο ακολουθούσε παρακαμπτήριο δρόμο, καθώς η εθνική οδός είναι αποκλεισμένη απο τρακτέρ.

Επίκαιρη ερώτηση Νάντιας προς την Υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου για ενίσχυση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών Μεσσηνίας


Τα Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης κλείνουν δέκα χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 ασθενείς ετησίως έχουν ανάγκη Αποκατάστασης και Αποθεραπείας μετά τη νοσηλεία τους. Πόροι του Κέντρου είναι η κρατική επιχορήγηση, τα έσοδα από την εκμετάλλευση της περιουσίας τους, τα τροφεία από τους περιθαλπόμενους, οι δωρεές και τα νοσήλια.
Το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών Μεσσηνίας είναι από τα πιο πρωτοπόρα Κέντρα πανελλαδικά όσον αφορά το έργο που επιτελεί. Ωστόσο, συγκεκριμένα προβλήματα οργανωτικής φύσεως και υποδομών έχουν ως αποτέλεσμα το Κέντρο να μην μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών έχει ζητήσει επιχορήγηση για την επισκευή και συντήρηση των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς οι υπάρχουσες είναι αρκετά ενεργοβόρες με αποτέλεσμα τη δαπάνη οικονομικών πόρων του Κέντρου. Ακόμη, το Κέντρο αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα κάλυψης προσωπικού, καθώς το 40% των προβλεπομένων θέσεων προσωπικού παραμένουν ακάλυπτες.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κ. Υπουργός:.
1) ‘Προτίθεται’ να προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών Μεσσηνίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για αποθεραπεία των ατόμων που την έχουν ανάγκη;
2) Είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να συμπεριληφθεί το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών στην κάλυψη κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που παραμένουν κενές;

Ασεμνο βιντεο-κλιπ σε γιγαντο-οθόνη προκαλεί μποτιλιάρισμα στη Μόσχα.


Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε χθες το βράδυ σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Μόσχας, όταν μία διαφημιστική γιγαντο-οθόνη άρχισε αίφνης να προβάλλει ένα βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η εταιρεία Panno.ru, ιδιοκτήτρια της γιγαντο-οθόνης, απολογήθηκε λέγοντας ότι έπεσε θύμα πειρατείας. "Επρόκειτο για επίθεση χάκερ εναντίον των υπολογιστών μας. Μία διαφημιστική ταινία αντικαταστάθηκε από ένα άσεμνο βίντεο", δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Βίκτορ Λάπτεφ.
Οπως διηγούνται αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μόλις άρχισε η επίμαχη προβολή σχηματίστηκε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς οι οδηγοί σταμάτησαν για να απολαύσουν το θέαμα, το οποίο διήρκεσε περί τα είκοσι λεπτά της ώρας, μέχρι να επέμβουν οι υπεύθυνοι και να αποκαταστήσουν την τάξη και την κυκλοφορία.

Ερώτηση Κουσελά για την αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, επανερχόμενος στο θέμα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητώντας να ληφθεί επιτέλους η επί μήνες εκκρεμούσα απόφαση Δ.Σ. του ΟΣΚ για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων επισκευών στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:..

«Ο Δήμος Πεταλιδίου, τηρώντας την προβλεπόμενη από το τότε αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας διαδικασία, ζήτησε από τις αρχές του 2008 την αναγκαία και επείγουσα επισκευή του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου Ν. Μεσσηνίας, λόγω της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου. Στη συνέχεια, ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, με το 129384/ΣΤ1 8-9-2008 έγγραφό του προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) Α.Ε, ζήτησε την επιχορήγηση του Δήμου Πεταλιδίου με το ποσό των 300.000 ευρώ, για να προχωρήσει στις αναγκαίες επισκευές.
Κατόπιν αυτού, ο Δήμος Πεταλιδίου, σε συνεννόηση με τον ΟΣΚ, συνέταξε μελέτη επισκευής και προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009.
Πρόσφατα, ωστόσο, ο Δήμος ενημερώθηκε από τον ΟΣΚ ΑΕ ότι επί 16 μήνες μετά το προαναφερθέν έγγραφο του Υπουργού Παιδείας, ο Δ/νων Σύμβουλος του ΟΣΚ Α.Ε. δεν έκρινε σκόπιμο να φέρει το θέμα στο Δ.Σ. του ΟΣΚ για να ληφθεί απόφαση και τούτο παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του προς τον Δήμαρχο Πεταλιδίου ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί .
Επειδή η αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου επείγει, λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου, δεν είναι δε δυνατόν να προχωρήσει χωρίς την άμεση μεταβίβαση της αναγκαίας πίστωσης των 300.000 ευρώ από τον ΟΣΚ στον Δήμο Πεταλιδίου,
Επειδή η συμπεριφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ απέναντι στον Δήμο Πεταλιδίου αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού, τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος ήδη προέβη σε ενέργειες στηριζόμενος στις διαβεβαιώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ και στην εντολή του τότε αρμόδιου για το θέμα Υπουργού Παιδείας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Για ποιο λόγο καθυστέρησε επί 16 ολόκληρους μήνες η απόφαση του ΟΣΚ για τη χορήγηση της πίστωσης που αφορά στην αποκατάσταση του συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου;
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ληφθεί άμεσα η απόφαση Δ.Σ. του ΟΣΚ και να καταβληθεί το ταχύτερο η αντίστοιχη πίστωση στον Δήμο Πεταλιδίου; »

Ληστεία στη ΔΟΥ Ζακύνθου από δύο "παπάδες".


Πριν από λίγα λεπτά δύο άνδρες, ντυμένοι παπάδες, με την απειλή όπλων εισέβαλαν στο κτήριο της ΔΟΥ Ζακύνθου και αφού ανάγκασαν τον ταμεία και όλους τους πολίτες να πέσουν στο έδαφος αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό από το ταμείο. Οι δύο "παπάδες" έφυγαν με μηχανή από την παραλιακή προς το Κρυονέρι. Ολόκληρη η αστυνομική δύναμη έχει κινητοποιηθεί. Πριν από λίγο αναφέρθηκε ότι οι δράστες κινούνται με κόκκινη μηχανή ανωμάλου δρόμου και πέρασαν μπροστά από το 1ο Δημοτικό σχολείο με κατεύθυνση την Κρυονερίου
atsarantos.blogspot.com

Ολοκληρώνεται το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας


Στην φάση της ολοκλήρωσής του βρίσκεται το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας ένα έργο προϋπολογισμού 12.700.000 €, που χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ.
Στο έργο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη χθές από το Δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα τεχνικούς του Δήμου Καλαμάτας και τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές κ. Βίκυ Μαραγκοπούλου και τον κ. Παναγιώτη Λαμπρινίδη.
Ο Δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών και δήλωσε ότι θα απορροφηθούν όλα τα χρήματα μέχρι και το τελευταίο ευρώ.Την πλήρη ικανοποίησή της εξέφρασε και η κ. Μαραγκοπούλου.

Διέρρηξαν τη νομαρχία Κορινθίας.


Άγνωστος ή άγνωστοι το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτης, αφού διέρρηξαν το παράθυρο αποθήκης υπογείου της νομαρχίας Κορινθίας, μπήκαν στους εσωτερικούς χώρους και διέρρηξαν συνολικά τρία γραφεία, των οικονομικών υπηρεσιών της νομαρχίας και από το γραφείο της ταμειακής και λογιστικής διαχείρισης, άνοιξαν προφανώς με τη χρήση τροχού το χρηματοκιβώτιο από το οποίο αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό επιταγών.
Προανάκριση ενεργεί η ασφάλεια Κορίνθου.

Mεσσηνία: Ασημόχρυσοι ελαιώνες


H Μεσσηνία είναι μια γη γόνιμη και παραγωγική, όπου σμίγει ο ήχος της θάλασσας με το θρόισμα των φύλλων των λιόδεντρων, συνθέτοντας μια μοναδική αρμονία.
Οταν ο Θεός έφτιαχνε τη γη, κοσκίνιζε το χώμα στη Mεσσηνία και πέταγε τις πέτρες στη Λακωνία», έλεγε ο παππούς μου, Mανιάτης στην καταγωγή, που είχε ακούσει να το λέει ο δικός του παππούς, παινεύοντας τον ευλογημένο μεσσηνιακό κάμπο.
Αμέτρητα τα δώρα της φύσης: Eπιβλητικά καταπράσινα βουνά, φαράγγια, άφθονες πηγές και ατελείωτες δαντελωτές χρυσαφένιες παραλίες λουσμένες στο φως της Mεσογείου. Ποτέ δεν αρκεί μία επίσκεψη στη Mεσσηνία... Περπατάω στα καλντερίμια των λιθόκτιστων χωριών ή ροβολώ στη σμαραγδένια θάλασσα με τη λευκή αμμουδιά. Mε σαγηνεύουν και οι απέραντοι ελαιώνες, κάτω από τον ασημένιο ίσκιο των οποίων με ηρεμεί να ξαποσταίνω. H Mεσσηνία είναι ένας παράδεισος, όπου η συγκίνηση της εξερεύνησης σμίγει με τον ήχο της θάλασσας• το θρόισμα των φύλλων της ελιάς με τις καμπάνες των βυζαντινών εκκλησιών.
Mεσσηνία: Ασημόχρυσοι ελαιώνες...
Σε κάθε ταξίδι μου στην Kαλαμάτα, διοργανώνω και διαφορετικές εξορμήσεις για να γνωρίσω τα πολλά πρόσωπα που αποκαλύπτει ο τόπος.
Φτάνοντας στην Kαλαμάτα, δεν μπορείς παρά να μαγευτείς από τα αμέτρητα χιλιόμετρα παραλίας με τους αγέρωχους φοίνικες και το απέραντο γαλάζιο της, που σε αγκαλιάζει τρυφερά. Tην πόλη κοσμούν ?εκτός από τα εναπομείναντα αρχοντικά? η παραδοσιακή αγορά με την απίστευτη ποικιλία των ζαρζαβατικών, τα ουζερί και οι όμορφες ταβέρνες της. Στα χαρίσματά της, θα προσθέσω τις κοντινές παραλίες, σε απόσταση που καλύπτεται συνήθως με τα πόδια. Eίναι από τις ελάχιστες παραλίες πόλεων στις οποίες μπορείς ακόμη να κολυμπήσεις. Mε ορμητήριο, λοιπόν, την Kαλαμάτα, χαράζω πορεία προς τις μεγάλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.
H πυξίδα δείχνει καταρχάς την Kαρδαμύλη, στη Mεσσηνιακή Mάνη, με την περισσή
κομψότητα των πέτρινων αρχοντικών της, που κρύβονται μέσα στο πράσινο. Tα μοναχικά κυπαρίσσια ενώνονται τρυφερά με τα γαλανά νερά και ο ήχος της θάλασσας σε κυριεύει όταν σκάει πάνω στις λευκές κροκάλες. Aπό την Kαρδαμύλη, ξεκινά μια διαδρομή γεμάτη χρώματα για το φαράγγι του Bυρού και τα γραφικά χωριά με τα πέτρινα σπίτια και τα βυζαντινά εκκλησάκια. Bότσαλα, βραχάκια ή αμμουδιά; Για αμμουδερές παραλίες, σε απόσταση 7 χλμ. θα κατευθυνθείτε στη γραφική Στούπα και τη χρυσαφένια παραλία της Kαλογριάς, φημισμένο πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες τουρίστες.
Μια εξίσου ατμοσφαιρική διαδρομή -η οποία περνάει από τα κάστρα της Kορώνης και της Mεθώνης, συναντά την ιστορική Πύλο και καταλήγει στα γραφικά Φιλιατρά και την Kυπαρισσία- θα σας ταξιδέψει από τις παραλίες του μεσσηνιακού κόλπου στα τιρκουάζ νερά του Iονίου.
Και λίγη Ιστορία
H Mεσσηνία αποτελεί έναν απέραντο αρχαιολογικό χώρο. Ξεχωρίζουν η αρχαία Mεσσήνη, που μετά τις τελευταίες ανασκαφές αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, το ανάκτορο του Nέστορα, βασιλιά της Πύλου, το Mουσείο της Xώρας αλλά και τα μοναδικά μεσαιωνικά κάστρα Kυπαρισσίας, Πύλου και Kορώνης, που αποτέλεσαν το μήλον της έριδος για όλους τους θαλασσοκράτορες της Mεσογείου.
Tο θηλυκό ποτάμι
H Nέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Eλλάδας, αιώνιο φυσικό σύνορο Mεσσηνίας και Hλείας από τότε που οι Δωριείς κατέκτησαν την Πελοπόνvnσο με τα σιδερένια τους όπλα.
Στα αιωνόβια δάση
Στο δασος της Bασιλικής, θαυμάζει κανείς τα αιωνόβια δέντρα, απομεινάρια των αρχαίων δασών του Tα-ύγετου, που η ηλικία τους φτάνει τα 500 χρόνια. Oι λάτρεις της πεζοπορίας θα ανακαλύψουν τοπία μοναδικής ομορφιάς και θα θαυμάσουν την απίθανη ποικιλία σπάνιων φυτών που συνθέτουν τη φύση του Tαΰγετου.
Mόλις 32 χλμ. από την Kαλαμάτα, στο δήμο Bουφράδος, θα μαγευτείτε από την πυκνή βλάστηση με τους ελαιώνες και τα αμπέλια. Περπατώντας στο μονοπάτι και πάνω από ξύλινα γεφυράκια, θα φτάσετε σε έναν καλά κρυμμένο παράδεισο: Το φαράγγι του Πολυλίμνιου, με τους υπέροχους καταρράκτες και τις 15 λίμνες με τις παράξενες ονομασίες ?Kάδη, Tυχερού, Iταλού, Πανάγου...
ΓAΣTPONOMIA
Στο μεσσηνιακό τραπέζι, τον πρώτο λόγο έχει το ελαιόλαδο. Oι παραδοσιακές συνταγές του τόπου χαρακτηρίζονται από την παρουσία του, η οποία τους προσδίδει πλούσια γεύση, άρωμα και νοστιμιά.

Oι νοικοκυρές δεν φοβούνται να ρίξουν αφειδώς λάδι στις σαλάτες, στα λαδερά τους, ακόμη και στο φημισμένο παστό χοιρινό. Xρησιμοποιείται στα όσπρια, στα φαγητά κατσαρόλας, στα ψητά στον φούρνο αλλά και στα τηγανητά. Mια χοντροκομμένη φέτα ζεστού ζυμωτού ψωμιού ραντισμένη με άφθονο λάδι και μαζί νόστιμες μικρούτσικες ελιές με μια ντομάτα κομμένη «τριαντάφυλλο» συνθέτουν το καθημερινό κολατσιό. Tο μεγαλείο της γεύσης αναδεικνύεται μέσα από την απλότητα. Oι ελιές δίνουν τον γευστικό τους τόνο στις σαλάτες, σε φαγητά αλλά και σε ζύμες ποικιλοτρόπως: Mαγειρεμένες, ωμές αλλά και ως πατέ ελιάς.
Aπό τις πιο χαρακτηριστικές λιχουδιές της περιοχής είναι η σφέλα (ή τυρί της φωτιάς), η οποία έχει χαρακτηριστεί προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Eίναι τυρί κατσικίσιο, που μπαίνει μέσα στην άρμη. Mοιάζει με φέτα, είναι όμως πιο αρμυρό και διατηρείται μέσα σε βάζα με ελαιόλαδο.
Tο παστό χοιρινό κρέας, που είναι γνωστό και ως σύγκλινο, είναι μια πολύ παλιά συνήθεια συντήρησης του κρέατος μέσα σε λάδι. Mε τη μέθοδο αυτήν εξασφάλιζαν κρέας για όλο τον χειμώνα. Στην κρεαταγορά της Kαλαμάτας, το παστό πουλιέται μέσα σε γυάλινα βάζα με ελαιόλαδο. Eίναι εξαιρετικός μεζές, τον οποίο απολαμβάνεις είτε μόνο του είτε σε ομελέτα. Eξίσου νόστιμα είναι και τα πολύ προσφιλή τοπικά λουκάνικα με άρωμα από φλούδα πορτοκαλιού.
Σε όλους τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία του νομού, φιγουράρουν μέσα σε πανέρια τα λαλάγγια. Φτιάχνονται από λεπτή ζύμη σε περίεργο οβάλ σχήμα και τηγανίζονται στο ελαιόλαδο. Παραδοσιακά, οι νοικοκυρές έφτιαχναν λαλάγγια την παραμονή των Xριστουγέννων για να διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα. H νοστιμιά τους -με κανέλα και ζάχαρη κυριολεκτικά μεταμορφώνονται- τα επέβαλε και τον υπόλοιπο χρόνο. Tο ίδιο συνέβη και με ένα άλλο γλυκό, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα σύνορα του τόπου παρασκευής του: Τις αφράτες δίπλες (γλυκό της Πρωτοχρονιάς και των γάμων), που φτιάχνονται από χυλό ζύμης, τηγανίζονται στο λάδι και βαπτίζονται στο μέλι. Eνα άλλο εύκολο γλύκισμα είναι και οι μελόπιτες, μικρές τηγανίτες τις οποίες ραντίζουν με μέλι.
H Kαλαμάτα είναι ονομαστή και για τα σύκα της, η καλλιέργεια των οποίων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Tα σύκα καταναλώνονται φρέσκα ή αποξηραίνονται στον ήλιο, στη συνέχεια καλύπτονται με σουσάμι και δαφνόφυλλα ή γεμίζονται με ξηρούς καρπούς. Tο σουσάμι είναι επίσης από τα γνωστά προϊόντα της περιοχής -που φημίζεται και για τα παστέλια της. Aπό το πληθωρικό μεσσηνιακό τραπέζι δεν έλειψε ποτέ και το κρασί, το οποίο βρίσκουμε και σε πολλές σάλτσες της τοπικής μαγειρικής, όπως άλλωστε και το εκλεκτό ντόπιο ξίδι, που συμμετέχει πρωταγωνιστικά σε πολλά πιάτα. Tέλος, το κερασάκι του καταλόγου με τις γεύσεις δεν είναι άλλο από τις σταφίδες, που νοστιμίζουν πολλά γλυκά.
AΞIOΘEATA
* Tο κάστρο της Kαλαμάτας, που χτίστηκε από τον Bιλαρδουίνο και έγινε γνωστό από την πριγκίπισσα Iζαμπώ.
* Tο Aρχαιολογικό Mουσείο Kαλαμάτας περιλαμβάνει εκθέματα από την προϊστορική ώς και τη βυζαντινή εποχή και το Λαογραφικό Mουσείο Kυριακού καταγράφει την παράδοση της πόλης.
* Στη Δημοτική Πινακοθήκη, βρίσκονται έργα μεγάλων Eλλήνων καλλιτεχνών, όπως του ζωγράφου Παρθένη και του χαράκτη Tάσσου.
* Στην περιοχή Aβία, υπάρχει το παραδοσιακό ελαιουργείο του Σκαρπαλέζου, που είναι επισκέψιμο.
Έθιμα και παραδόσεις
Aν βρεθείτε την Kαθαρά Δευτέρα στη Nέδουσα, αξίζει να παρακολουθήσετε το ιδιότυπο καρναβάλι της, ένα λαϊκό δρώμενο από «θίασο» που αυτοσχεδιάζει μαζί με τους συμμετέχοντες επισκέπτες, αναπαριστώντας μύθους και δοξασίες σχετικές με τη γονιμότητα της γης και των ανθρώπων. Mουντζουρώματα, όργανα και άφθονο τοπικό κρασί μαζί με σαρακοστιανούς μεζέδες ολοκληρώνουν το σκηνικό ενός πραγματικού ξεφαντώματος.
Kάθε Aύγουστο, γίνεται η «Γιορτή της Ελιάς» στο Tρίκορφο, κοντά στην Aρχαία Mεσσήνη, καθώς και η «Γιορτή του Λαδιού» στο χωριό Kαλογερόραχη, στην περιοχή της Aνδρούσας.
Οι σταθμοί της γεύσης
Yπάρχουν αξιόλογες παραδοσιακές ταβέρνες στην Kαλαμάτα, όπως του «Σπανομίχου» στο λιμάνι, το «Nαυα- ρίνο» στην ανατολική παραλία και το «Λιμένι» στη δυτική παραλία. Στην παλιά πόλη της Kαλαμάτας, για τους μυημένους υπάρχει η ταβέρνα του «Kώστα», χωρίς άλλη επωνυμία, στην τοποθεσία... «πουθενά», όπως λένε οι ντόπιοι με συνωμοτική διάθεση (πίσω από το βιοτεχνικό πάρκο της Kαλαμάτας).
Για καφέ στη «Mυλόπετρα», στην παλιά πόλη, απέναντι από το εκκλησάκι των Aγίων Aποστόλων, απ’ όπου ξεκίνησε η Eπανάσταση του 1821. Στη Στοά Λότου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, υπάρχουν όμορφα παραδοσιακά καφενεία. Στην πλατεία της Kαλαμάτας, ο «Aθανασίου» σερβίρει εξαίρετα γλυκά. Tο «Kύμα» είναι ένα φιλολογικό καφέ στην παραλία. Eκεί γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και υπάρχει βιβλιοθήκη απ’ όπου μπορείς να δανειστείς βιβλία και να διαβάσεις δίπλα στο κύμα, απολαμβάνοντας τον καφέ σου.
Έθνος - ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

35χρονη έζησε κλεισμένη σε ασανσέρ επί οκτώ ημέρες.


Μία γυναίκα που παρέμεινε παγιδευμένη επί οκτώ ημέρες μέσα στο χαλασμένο ασανσέρ του σπιτιού της, κοντά στη Βαρκελώνη, εντοπίστηκε και απεγκλωβίστηκε σήμερα από αστυνομικούς και πυροσβέστες.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η 35χρονη γυναίκα, η οποία ζει μόνη, είχε τις αισθήσεις της αλλά βρισκόταν σε κατάσταση σοκ όταν την έβγαλαν από το ασανσέρ του κτηρίου, στην πόλη Σίτχες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς η γυναίκα, η οποία έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, κατάφερε να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από συγγενείς της που ζουν στη Μαδρίτη και ανησύχησαν με την εξαφάνισή της. Αστυνομικοί πήγαν τότε στο σπίτι της και άκουσαν τις κραυγές της.

Μπάρ για όλα τα γούστα στα Γιάννενα


Μόνο ως σερβιτόρες και χορεύτριες δεν εργάζονταν 13 γυναίκες που εργάζονταν σε μπαρ των Ιωαννίνων και έπεσαν στα χέρια των αρχών μαζί με τους ιδιοκτήτες του.
Μετά το σερβίρισμα και τους αισθησιακούς χορούς, οι κοπέλες προσέφεραν τα «προσόντα» τους στους πελάτες του μαγαζιού, ικανοποιώντας κάθε τους φαντασίωση, ακόμα και τις ομαδικές.
Μάλιστα, το μπαρ διέθετε και ειδικά δωματιάκια στα οποία γίνονταν τα όργια, ενώ είχαν εγκατασταθεί 21 κάμερες και δίκτυο 4 ασυρμάτων για ενδοεπικοινωνία.
Τέλος στο μπαρ - οίκο ανοχής έβαλαν 3 άνδρες της αστυνομίας, που προσποιήθηκαν τους πελάτες.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, που άσκησε ποινική δίωξη και τους παρέπεμψε στον Ανακριτή

14.1.10

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης αλλοδαπών στην Πάτρα


Κύκλωμα παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, από την Ελλάδα στην Ιταλία, εξαρθρώθηκε σήμερα, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση, που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τον τελευταίο μήνα, αξιοποιώντας διαθέσιμες πληροφορίες και ύστερα από κατάλληλες ενέργειες προσωπικού της ΔΑ/Λ.Σ., στέλεχος του Κ.Λ.Πάτρας κατάφερε να διεισδύσει στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης φορτηγών οχημάτων...
Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις, υπό την άμεση εποπτεία της ΔΑ/Λ.Σ., η οποία διέθετε κατάλληλα μέσα και προσωπικό, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύλληψη των εμπλεκομένων ατόμων. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών, σήμερα 14-01-2010 και πρώτες πρωινές ώρες, υλοποιήθηκε προγραμματισμένη και ελεγχόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών, που πραγματοποιήθηκε στο οδικό δίκτυο μεταξύ Αιγίου και Πάτρας, στην οποία χρησιμοποιήθηκε μεταφορικό μέσο (φορτηγό), που διέθετε το Κ.Λ.Πάτρας με οδηγό βαθμοφόρο της ΔΑ/Λ.Σ.
Η μετάβαση του διατιθέμενου φορτηγού οχήματος στην Ιταλία, είχε προγραμματιστεί να γίνει με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, που αναχωρούσε την 14:30 σήμερα για Αγκώνα. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς έως το λιμένα Πάτρας, που επρόκειτο να φορτωθεί το εν λόγω όχημα, παρακολουθείτο από Υπηρεσιακά οχήματα και προσωπικό της ΔΑ.
Κατά τη διάρκεια αναμονής προς φόρτωση και αναχώρησης του πλοίου είχε συμφωνηθεί, παράλληλα, συνάντηση του εμφανιζόμενου ως ιδιοκτήτη φορτηγών οχημάτων (στελέχους Λ.Σ.) με τον 35χρονο αλλοδαπό οργανωτή και διακινητή, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ρίο Πατρών, δεδομένου ότι η παρουσία του εκεί αποτελούσε εγγύηση για την καταβολή της αμοιβής του φερόμενου ιδιοκτήτη του φορτηγού οχήματος. Η διαδικασία αυτή θα υλοποιείτο από συνεργάτες του αλλοδαπού διακινητή σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη μαρίνα Αλίμου Αττικής.Περί ώρα 14:15 και αφού είχε ήδη φορτωθεί το προαναφερθέν όχημα με τους οκτώ (08) παράνομους μετανάστες στο πλοίο για Αγκώνα Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Αλίμου Αττικής πληρωμή από τους δύο επίσης αλλοδαπούς, συνεργάτες του διακινητή, του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, από το συνολικό ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000), που είχε συμφωνηθεί, στον εμφανιζόμενο ως συνέταιρο του ιδιοκτήτη φορτηγού οχήματος, στελέχους ΔΑ/Λ.Σ.Ύστερα από τα ανωτέρω πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες συλλήψεις του διακινητή στο Ρίο καθώς και των δύο συνεργατών του, ηλικίας 32 και 36 ετών αντίστοιχα, στον Άλιμο, ενώ το προαναφερθέν χρηματικό ποσό κατασχέθηκε.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πάτρας,

«Παρέμβαση Νάντιας στη Βουλή για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών»


Παρέμβαση στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, την αναπροσαρμογή του συστήματος «Τειρεσίας» και άλλες διατάξεις, πραγματοποίησε την Πέμπτη 14/01/10 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
Στην ομιλία της η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
- Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για ολική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας περνάει από το δρόμο της προστασίας και στήριξης του μικρο-επιχειρηματία, του επαγγελματία, του αγρότη...
- Η ρύθμιση των τραπεζικών οφειλών των επαγγελματιών ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος, ειδικά στη Μεσσηνία, βασίζεται κατά 46% σε τραπεζικό δανεισμό.
- Σε πανελλαδικό επίπεδο, και δυστυχώς πολύ περισσότερο στη Μεσσηνία, οι επαγγελματίες βλέπουν τις πωλήσεις τους συνεχώς να πέφτουν.
- Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση τείνει χείρα βοηθείας στον αγρότη που ένοιωθε πνιγμένος από τα πανωτόκια παλαιών δανείων τα οποία διαγράφονται με το άρθρο 9, προσφέροντας ανακούφιση και προστασία και στηρίζει τον ελαιοπαραγωγό που βλέπει την τιμή του ελαιόλαδου να ακολουθεί καθοδική πορεία και την θηλειά του τραπεζικού δανεισμού να στενεύει γύρω από το λαιμό του.
- Η κύρωση του σχεδίου νόμου συνιστά πραγματική ανάγκη, καθώς το σύνολο των ληξιπρόθεσμων Επιχειρηματικών Δανείων τον περασμένο Αύγουστο άγγιξε τα 109 δις ευρώ.
* Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας εκτιμάται ότι θα επιφέρει ενίσχυση ρευστότητας άνω των 3 δις ευρώ.
* Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας παρέσυραν το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου στο σκοτάδι της ανασφάλειας και 10.000 επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια σε κλείσιμο, μόνο για το 2009.
Η κ. Γιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της, ευχαρίστησε προσωπικά την Υπουργό Οικονομίας, κ. Κατσέλη, για την υλοποίηση της απαίτησης που της είχε εκφράσει με αναφορά της στις 26/11/09 για εισαγωγή στο νομοσχέδιο ειδικής ρύθμισης που θεσπίζει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις παροχής πρόσθετης περιόδου χάριτος για επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007.

Ο Δημήτρης Κουσελάς για τη ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων και την απαλλαγή των αγροτών από πανωτόκια.


Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις», το οποίο είχε επεξεργαστεί, ως Εισηγητής του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη σημερινή Υπουργό κα Κατσέλη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα εξής :
«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ένα από τα πέντε που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητά μας.
Και δεν μπορούσε παρά να είναι προτεραιότητά μας το να δώσουμε ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς τους. Είχαμε δεσμευτεί για αυτό και σήμερα το κάνουμε πράξη. Είχα και προσωπικά αναφερθεί –και μάλιστα επανειλημμένα- και είχα μεταφέρει και εδώ, στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, τα σωρευμένα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εκλογικής μου περιφέρειας της Μεσσηνίας. Τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών μας, αυτών που πλήττονται από την κρίση, αλλά και εκείνων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές του 2007, χωρίς έκτοτε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν…Το νομοσχέδιο δίνει σ’ όλους αυτούς τους συμπολίτες μου στη Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μια ανάσα ελπίδας. Βάζει φρένο στις κατασχέσεις και στις υπερβολικές απαιτήσεις των τραπεζών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών…. Μπαίνουν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για να διευκολυνθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, όχι οι εξ επαγγέλματος «μπαταχτσήδες»… Σκοπός του δεν είναι να εκτινάξει τις επισφάλειες ούτε, βέβαια, να αφήσει τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ρυθμίσεις ως πρόσχημα για να αυξήσουν τα επιτόκια, να επιδεινώσουν τα μεγέθη και τους όρους του δανεισμού στο σύνολο της οικονομίας… Στο θέμα αυτό και στην εξέλιξη των επιτοκίων από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, Κυρία Υπουργέ. Να αξιοποιηθεί άμεσα και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας, της απασχόλησης και της ζήτησης.»
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του σ.ν. που ενδιαφέρουν κυρίως τη δοκιμαζόμενη Περιφέρεια:
« Πρώτο, η ρύθμιση με την οποία σβήνονται τα πανωτόκια παλιών δανείων των αγροτών. Ήταν ένα καίριο και δίκαιο αίτημα που, επιτέλους, ικανοποιείται. Έτσι, οι αγρότες που έπαιρναν βραχυπρόθεσμα δάνεια με την ίδια σύμβαση για πολλά χρόνια θα οφείλουν πλέον μόνο το διπλάσιο των δανείων που είχαν πάρει, μείον τα χρήματα που έχουν ήδη εξοφλήσει, και όχι το διπλάσιο του ποσού συν τους συμβατικούς τόκους, τους τόκους υπερημερίας και τους τόκους ανατοκισμού, που ανέβαζαν τα προς εξόφληση ποσά στα ύψη. Χιλιάδες αγρότες μας θα απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις που τους ζητούσαν οι τράπεζες, προσαυξήσεις που πολλές φορές έφθαναν μέχρι και το 80% της οφειλής τους. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση για χιλιάδες συμπολίτες μας στην ύπαιθρο, που όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουν το καλλιεργητικό κόστος να ανεβαίνει στα ύψη, τις τιμές να μειώνονται συνεχώς και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.
Δεύτερο, η ρύθμιση για τις ενήμερες οφειλές, που αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βιβλία τρίτης κατηγορίας, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, όπως και ομάδες παραγωγών ανεξαρτήτως βιβλίων, κάτω από τις προϋποθέσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης, οι ρυθμίσεις για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα ασκούν αγροτική δραστηριότητα, όπως και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από τις πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου.
Τρίτο, η ρύθμιση για το σύνολο των πυρόπληκτων περιοχών, που ζητήθηκε από το σύνολο των επιμελητηρίων της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Είναι μια ρύθμιση που τη στηρίξαμε και τη στηρίζουμε. Σημαντική είναι και η διαγραφή των δυσμενών δεδομένων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για επιχειρήσεις και καταναλωτές που έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν σε καθορισμένη προθεσμία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Είναι μια αμνηστία που τους βοηθά να ξαναμπούν στην αγορά και να ανακάμψουν. Θετική είναι και η βελτίωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις τήρησης των αρνητικών στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Τον Νοέμβριο του 2008, μαζί με την Κυρία Υπουργό και τον συνάδελφο κ. Κουτμερίδη αναδείξαμε αυτό το ζήτημα. Σήμερα, επιτέλους, ήλθε η ώρα να λυθεί. »
Στο κλείσιμο της αγόρευσής του, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «το να δώσουμε μια ανάσα στην αγορά, στους μικρομεσαίους και στους αγρότες είναι ένα πρώτο και αναγκαίο βήμα. Το δεύτερο είναι να διοχετεύσουμε και πρόσθετη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους παραγωγούς που ασφυκτιούν, κάτι που απέτυχε να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση και μέσα από το ΤΕΜΠΕ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό δούλεψε και μέσα από το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων, τις εγγυήσεις του οποίου θα πρέπει με συγκεκριμένη διαδικασία να τις διοχετεύσουμε στους πραγματικούς αποδέκτες τους.
Πιστεύω πως και αυτό το νομοσχέδιο είναι μια αποστομωτική απάντηση στις κάθε λογής Κασσάνδρες, που σκόπιμα και άδικα μηδενίζουν τη δουλειά της Κυβέρνησης στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών. Στις Κασσάνδρες που εξακολουθούν να ελπίζουν, ποντάροντας μάλλον στη διαιώνιση και όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πως μπροστά στην πρωτόγνωρα αρνητική κατάσταση που παραλάβαμε θα κάνουμε πίσω. Πως θα αθετήσουμε κορυφαίες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όμως, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, θα διαψεύσουμε όλες αυτές τις Κασσάνδρες… »

Παπανδρέου - Χριστόφιας στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια θα επισκεφθούν την Κυριακή τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, προκειμένου να τιμηθεί η πράξη αλληλεγγύης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2007, όταν, με απόφαση του τότε προέδρου της Τάσσου Παπαδόπουλου, αποφασίστηκε η Κύπρος να αναλάβει την ανοικοδόμηση ενός ολόκληρου χωριού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την επίσκεψη αυτή στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, απευθυνόμενος δε στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή προς κύρωση επικαιροποιημένο το νομοσχέδιο που είχε εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ από το 2007 για την ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών.
Επιπλέον επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προέβλεπε τότε την ανασυγκρότηση, αλλά και τη δημιουργία ενός προτυπου οικισμού το οποίο φέρει την κωδική ονομασία "Νέα Ολυμπία", ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Δ. Ρέππα, Τ. Μπιρμπίλη, Αννα Διαμαντοπούλου, Κ. Μπατζελή, Π. Γερουλάνο και Μ. Χρυσοχοϊδη, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο να επεξεργαστούν την προώθηση του σχεδίου αυτού.

Νέοι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Νέστορος


Οι Νικόλαος Αθανασόπουλος και Νικόλαος Πετρόπουλος ορίστηκαν νέοι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Νέστορος για την χρονιά αυτή, αντικαθιστώντας τους Γεώργιο Καννελόπουλο και Παναγιώτη Αδρακτά αντίστοιχα.
Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Αναστάσιου Τσορώνη στον πρώτο - μεταξύ άλλων - έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες: δημοτικού φωτισμού, νεκροταφείων, σκουπιδότοπου, καθαριότητας, περιβάλλοντος, ύδρευσης, δημοτικών διαμερισμάτων, πολιτιστικών, πολιτικής προστασίας, προσωπικού του δήμου και αναπλήρωσης δημάρχου. Στον κ. Πετρόπουλο
ανατέθηκαν οι εξής αρμοδιότητες: αδειών καταστημάτων, δημοτικών διαμερισμάτων, μαζικού αθλητισμού, εκδηλώσεων, ύδρευσης Δ.Δ.

Έκλεψαν 300 κιλά τρόφιμα από κρεοπωλείο και μπακάλικο στους Γαργαλιάνους λόγω…πείνας


Οι διαρρήκτες έως τώρα έβαζαν στόχο χρηματοκιβώτια χρυσά και τιμαλφή στους Γαργαλιάνους όμως πρωτοτύπησαν στόχος τους ήταν ένα μπακάλικο και ένα κρεοπωλείο
Στην κεντρική αγορά της πόλης. Οι ταμειακές μηχανές ήταν σχεδόν άδειες και οι άγνωστοι διαρρήκτες “σήκωσαν“ 100 κιλά κρέας περίπου, άλλα τόσα τυρί, κι επίσης αλλαντικά, κονσέρβες, καφέδες αλλά και... σαμπουάν συνολικού βάρους περίπου …300 κιλών
Οι δύο διαρρήξεις εκτιμάται ότι έγιναν από τα ίδια άτομα, τα οποία μπήκαν στα μαγαζιά κόβοντας τα λουκέτα και χωρίς να προκαλέσουν κάποια άλλη φθορά. Γι‘ αυτό θεωρείται ότι
ήταν καλά προετοιμασμένοι, με τα απαραίτητα εργαλεία - ενώ ίσως να είχαν κάνει προηγουμένως και μια κατόπτευση των χώρων. Οι ιδιοκτήτες και των δύο καταστημάτων, ισχυρίζονται με δηλώσεις τους ότι πρόκειται για διαρρήξεις λόγω... πείνας.

Τα σχολεία της Καλαμάτας με οπτική ίνα στο Διαδίκτυο


Μεγάλες ταχύτητες έχουν σήμερα 8 Γυμνάσια/Λύκεια (5ο Γυμνάσιο, 6ο Λύκειο, 4ο ΕΠΑΛ, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο, 5ο Λύκειο, 3ο Λύκειο) και 2 Δημοτικά (12ο και 18ο) της πόλης, αφού συνδέονται στο σχολικό δίκτυο με οπτική ίνα, η οποία εγκαταστάθηκε από το Δήμο Καλαμάτας με την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ).
Σήμερα είναι σε λειτουργία το αρχικό ΜΑΝ μήκους 17Km, το οποίο διασυνδέει 71 σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και τις σχολικές μονάδες της πόλης.
Αρχικά παραμετροποιήθηκαν οι σχολικές μονάδες και συνδέθηκαν με το Σχολικό Δίκτυο με ταχύτητες της τάξεως των 100Mbps, δηλαδή 50 φορές μεγαλύτερες από αυτές που είχαν μέχρι πρόσφατα...

Είναι το πρώτο έργο που γίνεται στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο και γίνεται με τρόπο πιλοτικό.
Για την υλοποίηση του έργου εργάστηκαν:
1. Το ΕΑΙΤΥ του Πολυτεχνείου της Πάτρας, με την επίβλεψη του συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Χρήστου Μπούρα
2. Το γραφείο ΠΛΗΝΕΤ, της Β/θμιας Εκπαίδευσης.
3. Το τμήμα Νέων Τεχνολογιών & Πληροφορικής του Δήμου Καλαμάτας.
Η πιλοτική αυτή λειτουργία σημαίνει για το σχολείο:
• Γρήγορη πρόσβαση των εργαστηρίων ΗΥ στο Σχολικό Δίκτυο.
• Ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στην εκπαίδευση, όπως: IP τηλεφωνία, IP TV, Τηλεδιάσκεψη, Ασύρματη πρόσβαση για την αξιοποίηση των φορητών υπολογιστών των μαθητών.
• Δημιουργία εικονικής τάξης και μάθημα εξ΄αποστάσεως.
Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας προβλέπεται για το προσεχές μέλλον:
• Η σύνδεση και των υπολοίπων σχολείων με οπτική ίνα στο διαδίκτυο.
• Η αξιοποίηση του ΜΑΝ για τη λειτουργία του Ασύρματου δικτύου του Δήμου.
• Η σύνδεση των Δημοσίων υπηρεσιών μέσω της οπτικής ίνας στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
...

Καλαμάτα - Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η κατάθεση έργων για το βραβείο "Παναγιώτη Φωτέα"


Μέχρι τα τέλη του μήνα καλούνται οι συγγραφείς να καταθέσουν έργα τους για το βραβείο με την επωνυμία "Παναγιώτη Φωτέα", που έχει θεσπίσει η Νομαρχία Μεσσηνίας προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας.
Το βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, είναι ετήσιο, πανελλήνιο και αναφέρεται σε βιβλίο δοκιμίων κοινωνικοπολιτικού στοχασμού που έχει εκδοθεί από το Φεβρουάριο του 2009 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2010.
Οι ενδιαφερόμενοι συγγραφείς καλούνται να καταθέσουν τα έργα τους σε τέσσερα αντίτυπα στο δικηγορικό γραφείο της Ελένης Φωτέα (Μέρλιν 4 - 10671 Αθήνα) με την ένδειξη «Για το Βραβείο Παν. Φωτέα».
Το βραβείο θα απονεμηθεί σε επίσημη τελετή που θα γίνει στην Καλαμάτα περί την 25η Μαρτίου του 2010.

Ολοκλήρωση ευρυζωνικού δικτύου στην ΤΕΔΚ Λακωνίας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τη Space Hellas το έργο Ανάπτυξης Ευρυζωνικού Δικτύου Τοπικής Πρόσβασης της ΤΕΔΚ Ν. Λακωνίας, του οποίου το συμβατικό τίμημα ανέρχεται στις 275.827 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση του έργου πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση και παραμετροποίηση ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης στο νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα στους Δήμους Μυστρά, Γερονθρών, Θεράπνων, Οινούντος, Πελλάνας και Σκάλας.
Σκοπός του δικτύου είναι η επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει το δίκτυο "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" σε Δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, όπως σχολεία, ΚΕΠ, αγροτικά ιατρεία, κοινοτικά καταστήματα κ.α. Σε κάθε έναν από τους παραπάνω Δήμους, δημιουργήθηκαν κόμβοι αναμετάδοσης και διανομής μέσω ασύρματων ζεύξεων, ούτως ώστε τα τερματικά σημεία (υπηρεσίες και φορείς) να διασυνδέονται ασύρματα με το Δημαρχείο όπου και αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" και τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Με την ολοκλήρωση του έργου, προσφέρεται στους Δήμους της ΤΕΔΚ Λακωνίας, το ασύρματο δίκτυο τοπικής πρόσβασης, το οποίο αποτελεί το μέσο πάνω στο οποίο μπορούν να περάσουν με ασφάλεια οι δικτυακές υπηρεσίες δεδομένων, τηλεφωνίας VοIP καθώς και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας όπως internet feed, mail και web hosting αλλά και οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες αναπτυχθούν στο μέλλον. Τέλος το δίκτυο αποτελεί τον κορμό από τον οποίο το "ΣΥΖΕΥΞΙΣ", μπορεί να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους δημοσίους φορείς προσφέροντας πρόσβαση και από τα πιο απομακρυσμένα σημεία.
Η Space Hellas με τα 25 χρόνια λειτουργίας της έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογωσία στην ασύρματη δικτυακή τεχνολογία έχοντας υλοποιήσει σημαντικό αριθμό ασύρματων ευρυζωνικών και άλλων δικτύων. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης 105 έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει δίκτυα σε περισσότερους από 60 δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Επεισόδιο στα Ίμια με Τουρκική ακταιωρό


Σύγκρουση έγινε χθές το πρωί ανάμεσα σε περιπολικό του λιμενικού και τουρκική ακταιωρό, στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά των Ιμίων.
Εκείνη την ώρα στην περιοχή έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλλλιευτικά σκάφη και σύμφωνα με εκτιμήσεις πρέπει να έγιναν λάθος χειρισμοί.
Μετά τη σύγκρουση ενημερώθηκαν επιτελείς του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι οποίο συνομίλησαν με Τούρκους επιτελείς.
Το συμβάν δεν πήρε έκταση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα ετοιμάζει έντονο διάβημα.

Έκαναν σέξ μέσα σε …Εκκλησία


Σάλο στο χώρο των πιστών προκάλεσε η είδηση που έρχεται από το Ρενεσχόφεν της Βαυαρίας.Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild οι πιστοί άκουσαν περίεργες φωνές και αγκομαχητά την ώρα της λειτουργίας.
Ο αστυνομικός και η φίλη του, σχολιάζουν οι πιστοί, δεν έκαναν καν τον κόπο να κάνουν... ησυχία!Η λειτουργία διακόπηκε και ο υπεύθυνος του Ναού ανέβηκε στο πατάρι απ' όπου ακούγονταν ο θόρυβος του πόθου και έπιασε επ αυτοφόρω το ζευγάρι.Η γυναίκα έφυγε τρέχοντας ενώ ο αστυνομικός πιο... ψύχραιμος αποχώρησε λίγο αργότερα σαν να μη συμβαίνει τίποτε.
Τον αστυνομικό αναγνώρισαν οι πιστοί και ο ιερέας του Ναού και τώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή για άσεμνες πράξεις και διακοπή θρησκευτικής τελετής.

13.1.10

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπανδρέου για τις 100 πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης


Χρονιά ιστορικών αλλαγών με τον πολίτη στο επίκεντρο χαρακτήρισε το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε αμέσως το δίλημμα "ή τώρα ή ποτέ" και έδωσε την απάντηση ότι για την κυβέρνηση η επιλογή είναι μία και σαφής: "Αταλάντευτα τώρα", ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει μερεμέτια και φτιασιδώματα αλλά μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα που αντίκρισε η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε φαντασία ενώ το έλλειμμα και το χρέος είναι χωρίς προηγούμενο.
Σε διεθνές επίπεδο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν εκφράσεις εναντίον της χώρας μας οι οποίες ξεπερνούν κάθε ανεκτό όριο και οι οποίες, όπως τόνισε, τον ενοχλούν και προσβάλλουν βαθύτατα όλους τους Έλληνες. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία έδωσε αφορμή για τέτοιου είδους σχόλια τα οποία αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά...

Δεν πρέπει, ανέφερε επίσης, να μεταφέρουμε σε τρίτους τις δικές μας ευθύνες για να λύσουμε τα προβλήματα αλλά να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι από την ανευθυνότητα και την απραξία των προηγούμενων ετών, προχωράμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.
Τις 100 πρώτες ημέρες ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα και δεν απέφυγε τα λάθη. Υποσχέθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση θα γίνεται όλο και καλύτερη και θα συνεχίσει το δύσκολο δρόμο "με ορθοπεταλιά", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο επόμενο διάστημα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα ανοίξει δύο νέα μέτωπα τα οποία θα αφορούν το πολιτικό σύστημα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το σχέδιο Καλλικράτης. Επίσης θα κατατεθεί σύντομα το νομοσχέδιο που θα αφορά τους νόμιμους μετανάστες.
Κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι ως κυβέρνηση φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και δεν προχώρησε στα θέματα αυτά και υπογράμμισε ότι εκείνοι που σήμερα διαμαρτύρονται με κραυγές, κάνουν σα να μην έχουν κυβερνήσει τη χώρα ή ότι δεν καταλαβαίνουν.
Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου λόγω των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα κάλεσε και όσους επικρίνουν σήμερα, να πάμε μαζί στις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην πρόθεση των αλλαγών αυτών θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά όπως υπογράμμισε: "οι πολίτες μας εξέλεξαν για να προχωρήσουμε σε τομές" και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει απέναντι στα κακώς νοούμενα κεκτημένα τα οποία δρουν σε βάρος του λαού, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα έχει πετύχει το στόχο της να κάνει πιο περήφανους τους Έλληνες.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχόλια περί απραξίας, ασυνεννοησίας και σύγχυσης που επικρατούν στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν είναι αυτή η εικόνα της κυβέρνησης και ότι κάποιος παρακολουθεί μόνο τηλεόραση ή διαβάζει εφημερίδες μπορεί όντως να δημιουργήσει αυτή την εικόνα.
Σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η αλλαγή είναι πολύ σημαντική ώστε αξίζει να δαπανηθεί χρόνος, ενώ πρόσθεσε ότι με την επιλογή αυτή θέλησε να στείλει δύο μηνύματα: Το πρώτο ότι κανένας δεν πρόκειται να ξεφύγει από την αξιολόγηση και το δεύτερο ότι τα υπουργεία δεν είναι φέουδα κάθε υπουργού και πρόσθεσε ότι κι αυτές, οι ίδιες σημερινές κυβερνητικές δομές είναι αναχρονιστικές και θα αλλάξουν.

Σε ερώτηση για το κλίμα πανικού που φαίνεται να υπάρχει και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι εύκολη η δημιουργία πανικού μέσω των τηλεοράσεων και των εφημερίδων και πρόσθεσε ότι ζητάει σοβαρότητα από όλους ώστε να μη διαμορφωθεί ένα κλίμα μιζέριας και γκρίνιας. "Δέχομαι τη σοβαρή κριτική" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ήδη αποδείξαμε πως διορθώνουμε τα λάθη μας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διαρροές περί δυσφορίας του Μεγάρου Μαξίμου σε ορισμένες πρωτοβουλίες υπουργών ή αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει την τακτική του κ. Καραμανλή που εμφανιζόταν να δυσφορεί μονίμως. "Δεν με εκφράζουν τέτοιες διαρροές" τόνισε, αποδοκιμάζοντας τους υπευθύνους και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος της πράξης και "όταν υπάρχει πρόβλημα καθόμαστε το συζητάμε και το λύνουμε".
Ερωτηθείς για την πρόταση για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ο κ. Παπανδρέου απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι ο λαός τον Οκτώβριο ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ ψήφισε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και κυβέρνηση για μεγάλες αλλαγές. Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για ευρύτερες συναινέσεις προκειμένου να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές, αλλά απέρριψε το μοίρασμα της εξουσίας. Δεν χρειάζονται άλλα σχήματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η πολιτική βούληση όλων να συμβάλλουν στο τιτάνιο έργο το οποίο ανέλαβε η κυβέρνηση. Σημείωσε πάντως τη θετική ανταπόκριση που βρήκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της διαφθοράς.
Σε ερώτηση εξάλλου για το ενδεχόμενο να βρει η κυβέρνηση μπροστά της αντιδράσεις και διαδηλώσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μέσα από τη διαβούλευση και τον διάλογο πιστεύει ότι η αίσθηση του επείγοντος θα γίνει δεκτή από όλους. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει πως ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν και η κατεύθυνση που επιλέξαμε είναι εθνική προτεραιότητα και όχι κομματική.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι έχει τακτικές επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τον οποίο είπε ότι είναι πάντα κεφάλαιο για τη χώρα και με τον οποίο ανταλλάσουν απόψεις για πολλά θέματα. Ερωτηθείς για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Βουλή αλλά και για το αν ο πολίτης αισθάνεται σήμερα ασφαλής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο πολίτης σήμερα αισθάνεται πολύ ασφαλέστερος από ότι πριν από λίγους μήνες. Και για την βομβιστική επίθεση στη Βουλή τόνισε ότι πρόκειται για ενέργεια του κοινού ποινικού δικαίου, όπως και άλλες προηγούμενες, οι οποίες υπονομεύουν την εικόνα της χώρας.
Επίσης ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τον ελληνισμό της διασποράς ο οποίος όπως τόνισε πονάει τον τόπο του, ειδικότερα βλέποντας και ακούγοντας τις εκφράσεις που διατυπώνονται σε βάρος της Ελλάδας. Ο ελληνισμός της διασποράς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ξέρει ότι η Ελλάδα μπορεί διαφορετικά και ότι ο ίδιος (ο ελληνισμός) θα συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας παρέχοντας και πολιτική στήριξη.

Ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον Επικούρειο Απόλλωνα


Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, σε απάντηση κοινής ερώτησης των τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ηλείας Μιχ. Κατρίνη, Γιαν. Κουτσούκου, Τάκη Αντωνακόπουλου και Τάκη Δημητρουλόπουλου, για το θέμα του Επικούριου Απόλλωνα, τονίζει ότι θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα και ότι θα ζητήσουν και την άποψη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Aegean - Άγονες γραμμές - Προσφορά


Προσφορά για 11 από τους συνολικά 24 προορισμούς, υπέβαλε η AEGEAN AIRLINES, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των οποίων, έληξε το μεσημέρι.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρία κατέθεσε προσφορά για τις γραμμές από Αθήνα για Ικαρία, Κάρπαθο, Κύθηρα, Σητεία, Σκιάθο και Σκύρο και από Θεσσαλονίκη για Καλαμάτα, Κέρκυρα, Σάμο, Σκύρο και Χίο.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά την αεροπορική εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών για την χρονική περίοδο από 1η Απριλίου 2010 έως και 31 Μαρτίου 2012.
Στην ανακοίνωση της AEGEAN προστίθεται ότι η εταιρεία σκοπεύει να καλύψει τα ως άνω δρομολόγια με διαθεσιμότητα θέσεων έως και διπλάσια των ελαχίστων θέσεων που απαιτεί ο διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση των πιο πάνω γραμμών, καθώς οι πτήσεις θα δρομολογούνται από αεροσκάφη AVRO RJ 100, των 112 θέσεων.

Σπάρτη Ελλάς: Μας εξόντωσε οικονομικά ο Νομάρχης Λακωνίας


Το νομάρχη Λακωνίας, Κωνσταντίνο Φούρκα, για οικονομική εξόντωση της εταιρίας καταγγέλει η Σπάρτη Ελλάς - εξαγωγική βιομηχανία χυμών της χώρας - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της. Σημειώνεται ότι η Σπάρτη Ελλάς - μια εταιρία που, αν υλοποιούσε τις προγραμματισμένες συμφωνίες της, θα έκλεινε το 2009 με τζίρο 12 εκατ. ευρώ και κέρδη 500 χιλ. ευρώ - προχώρησε σε συμφωνία με ξένο επενδυτικό όμιλο, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ και την υλοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης. Παράλληλα, αποφάσισε και πέτυχε από τις 11 Νοεμβρίου 2009 να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99...

Ειδικότερα, ο κ. Φούρκας αποφάσισε για "περιβαλλοντικούς λόγους" να σφραγίσει τη χυμοποιητική μονάδα της Σπάρτη Ελλάς στα Βρυσικά Λακωνίας. Εντούντοις, ο νομάρχης ενέκρινε την άδεια λειτουργίας του υπερσύγχρονου βιολογικού καθαρισμού της ίδιας μονάδας. Ο κος Φούρκας "παρέλειψε" να κοινοποιήσει επισήμως στη Σπάρτη Ελλάς την απόφαση ανάκλησης άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων, πάνω στην οποία στήριξε την απόφαση σφράγισης του εργοστασίου της, γεγονός που οδήγησε την εταιρία να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, μάλιστα, τη δικαίωσε προσωρινά.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία είχε ήδη δημοσιοποιήσει από το Νοέμβριο του 2007 με απόλυτη διαφάνεια την πρόθεσή της να μετεγκατασταθεί, ζητώντας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου την έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Μια έκδοση, όμως, που, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός φάκελος της Σπάρτη Ελλάς ήταν καθόλα πλήρης, ήρθε τελικά ύστερα από δύο χρόνια, το Νοέμβριο του 2009 - εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Λακωνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από προσεκτική επεξεργασία του επενδυτικού σχεδίου της μετεγκατάστασης της Σπάρτη Ελλάς - που είχε υποβληθεί τον Αύγουστο του 2008 (επιλεξιμότητα 10ος/2008) - ενέταξε τον Ιούνιο του 2009 το, ύψους 15 εκατ, έργο στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου (Ν.3299/2004), με επιχορήγηση που αγγίζει το 60% και φτάνει τα 8,6 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μέχρις ότου εγκριθεί από το ΥΠΑΝ το επενδυτικό σχέδιο μετεγκατάστασης, η Σπάρτη Ελλάς έπρεπε να παραμείνει "εν ζωή" και να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Δεδομένου ότι η υπάρχουσα παραγωγική μονάδα στα Βρυσικά παρέμενε κλειστή, ο μόνος τρόπος, για να γίνει αυτό, ήταν να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες τεράστια χρηματικά ποσά και να εκποιηθεί μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Σπάρτη Ελλάς.

Συνάντηση Γ. Ραγκούση με Δημ. Δράκο για Καλλικράτη


Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Γιάννη Ραγκούση είχε σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 το Δ.Σ της ΕΝΑΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΝΑΕ, Μεσογείων 15, 4ος όροφος, με θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εγώ θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίηση που βρισκόμαστε σήμερα στα γραφεία της ΕΝΑΕ. Είχαμε μία πάρα πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση ην οποία δομήθηκε πάνω στις επισημάνσεις και στις απόψεις του Δ.Σ της ΕΝΑΕ επί του προγράμματος «Καλλικράτης». Έχουμε ξεκινήσει μαζί αυτή την πορεία, μαζί με την ΕΝΑΕ, μαζί με την ΚΕΔΚΕ εδώ και πολλά χρόνια. Θα την συνεχίσουμε μαζί και θα την φέρουμε σε πέρα γιατί όλοι αυτή η μεγάλη δομική αλλαγή δεν είναι ούτε ένα απ΄λο νομοσχέδιο, ούτε πολύ περισσότερο μια υπόθεση που αφορά απλά και μόνο το θεσμό της αυτοδιοίκησης ή έχει απλά να κάνει με τις ευθύνες και τα καθήκοντα τις κυβέρνησης...

Το πρόγραμμα « Καλλικράτης», η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση που νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι παράγει μια σειρά από ευθύνες που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η αυτοδιοίκηση έχει στελέχη ώριμα να τις αναλάβουν. Το ίδιο, πιστεύω θα κάνει και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας διότι έχει ήδη γίνει αντιληπτό από τους πολίτες ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με γνώμονα το δικό τους καλό. Τη δική τους εξυπηρέτηση που την δικαιούνται και υποχρεούμαστε όλοι μας, η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση, πολιτικός κόσμος να τους τη δώσει με τον πιο άρτιο και με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος, δήλωσε:
«Είναι γνωστές οι θέσεις μας οι οποίες έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί για το μέγα ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μέσα και από αποφάσεις των συνεδρίων μας. Σήμερα κάναμε έναν σχολιασμό του κειμένου που κατατέθηκε για την διαβούλευση η οποία θα ακολουθήσει. Από την πλευρά μας θέσαμε τα μεγάλα ζητήματα τα οποία πρέπει να συνοδεύουν την Διοικητική Μεταρρύθμιση, για να επιτύχει. Το μέγα ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης και των οικονομικών δυνατοτήτων της αυτοδυναμίας και των πόρων που απαιτούνται για να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή. Το μέγα θέμα της στελέχωσης και του υπηρεσιακού δυναμικού που πρέπει να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Ακολούθως είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, το εύρος, οι ειδικότητες, αλλά και η οριοθέτηση της κεντρικής διοίκησης και των άλλων επιπέδων διοίκησης και του κώδικα κυρίως που πρέπει να συνοδεύει αυτή την προσπάθεια και φυσικά το μέγα θέμα της περιφερειακής δημοκρατίας, της λειτουργικότητας της δομής και του θεσμού, ο οποίος θα χτιστεί και συγχρόνως να είναι αποτελεσματικός. Είναι κάτι που περιμένει η ελληνική κοινωνία. Με αυτούς τους όρους θα συνεχίσουμε την διαβούλευση και περιμένουμε να γίνουν πράξη αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός. Δηλαδή ότι θα συνδιαμορφώσουμε την υπόθεση αυτή κατά το επόμενο διάστημα προκειμένου να σχηματιστεί το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Εμείς θα είμαστε παρόντες με τις θέσεις μας. Θέσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν- τελειοποιηθούν μέσα από το τακτικό μας συνέδριο που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και πιστεύουμε ότι ανοιχτά θα συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όμως οι προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί είναι αδιαπραγμάτευτες οι οποίες πιστεύουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».
Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του «Κινήματος Αυτοδιοίκηση» στην ΕΝΑΕ και Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας.
«Η νέα αρχιτεκτονική με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ συνιστά μια από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα, για τη περιφέρεια μετά τη μεταπολίτευση.
Δεν οδηγεί σε προσωρινές λύσεις ή συμβιβαστικές διευθετήσεις αλλά αποτελεί θεσμικό όχημα για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για εξοικονόμηση πόρων, για ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη.
Εμείς ζητάμε η ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης που εκφράστηκε στο σχέδιο αρχών του Καλλικράτη να μας οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς κανένα βήμα πίσω. Έτσι θα ολοκληρωθεί η ρήξη με το συγκεντρωτικό κράτος, με τη διαφθορά.
Το σχέδιο αυτό πρέπει στην κατάληξή του σε νομοσχέδιο να οδηγεί:
Α) Στο προσδιορισμό του ρόλου της κεντρικής διοίκησης (κράτος –στρατηγείο).
Β) Στον απόλυτο προσδιορισμό του πεδίου δράσης ( αρμοδιότητες ) των αυτοδιοικητικών θεσμών και επίσης των πόρων.(που πριν δοθούν θα πρέπει να κοστολογηθούν)
Γ) Στη συνέργεια όλων για το θέμα των εργαζομένων μέσα από τη Δημιουργία Χάρτας ανθρώπινου δυναμικού.
Δ) Διασφάλιση της εποπτείας των πράξεων από αρχή ανεξάρτητη που θα ελέγχει την νομιμότητα και όχι την σκοπιμότητα.
Ε) Διασφάλιση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής περιφέρειας ( ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, Τομεακά προγράμματα, Δημόσιες επενδύσεις).
ΣΤ) Δημιουργία ταμείου σύγκλισης για άμβλυνση πιθανών τοπικών ανισοτήτων.
Ζ) Οργανισμός διάρθρωσης και λειτουργίας των νέων υπηρεσιακών μονάδων.
Η) Κώδικας Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Θ) Χάρτα περιουσιακών στοιχείων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου