28.1.11

"Ζεσταίνουν" τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες - Τα πάγια αιτήματα των αγροτών

Θεσμός τείνει να γίνει, η κινητοποίηση των αγροτών το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς (ορόσημο είναι ο γιορτασμός του Κιλελέρ κάθε Μάρτη) και ήδη άρχισαν οι φετινές διαδικασίες με πρώτη την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι αγρότες που πρόσκεινται στη ΝΔ ("Γαλάζιοι") και στο ΠΑΣΟΚ ("πράσινοι") .Για μια ακόμα χρονιά οι αγρότες κατεβαίνουν σε αγωνιστική δράση διασπασμένοι. Προγραμματίζουν δράσεις ανάλογα με την κομματική της ταυτότητα και προβάλλουν πλειάδα αιτημάτων με διαφορετική λογική και προσέγγιση.
Αιτήματα κατά πλειοψηφία ανεπίλυτα και με την γενικότητα τους ή την ηθελημένη ασάφειά τους, διευκολύνουν την κυβέρνηση να παραπέμπει την αντιμετώπισή τους, στις καλένδες.
Τα κύρια αιτήματα που προβάλλονται στις φετινές κινητοποιήσεις είναι:
-Καθορισμός εγγυημένων κατώτερων τιμών όλων των προϊόντων (τιμές ασφάλειας).
-Επανασύνδεση όλων των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
-Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, κ.α.).
-Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος.
-Κατάργηση του διαχωρισμού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (ετεροεπαγγελματίας).
-Πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και γεωργικού κεφαλαίου.
-Διαγραφή χρεών σε μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αγροτών της ΠΑΣΥ, οι κινητοποιήσεις έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και η κορύφωσή τους θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της έκθεσης ΑΓΡΟΤΙΚΑ. Σε αυτή την αρχική φάση, οι κινητοποιήσεις θα περιοριστούν στις κεντρικές πλατείες των επαρχιακών πόλεων (πχ Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Καβάλα, Αργος, Τρίπολη κλπ.) με συμβολικές καταλήψεις γραφείων του ΕΛΓΑ και υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας.
Ανάλογα με την συμμετοχή των αγροτών και την δυναμική των συγκεντρώσεων θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι αγρότες των άλλων οργανώσεων ξεκινούν την αγωνιστική τους δράση, δίνοντας στην κυβέρνηση σχεδόν μια δεκαήμερη προθεσμία για διάλογο, πριν αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων. Επιδιώκουν συνάντηση- συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου