28.1.11

«Έπεσε από τα σύννεφα » λέει ο Στάθης Αναστασόπουλος !

Στους υπολοίπους καταργηθέντες δήμους της Μεσσηνίας τι γίνεται ; Μήπως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι βρεθούν προ εκπλήξεων !!
Δεν πίστευε στα μάτια του το πρωί Δευτέρας ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, όταν στα χέρια του έφθασε από τη ΔΟΥ Μεσσήνης ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές επί εποχής Κοινότητας Πεταλιδίου, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις, ούτε λίγο - ούτε πολύ, φθάνουν τα 2.321.162,67 ευρώ! Ο κ. Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου χθες, αναφέρθηκε στα οικονομικά βάρη που θα κληθεί να αναλάβει και να διαχειριστεί ο νέος Δήμος Μεσσήνης, χαρακτηρίζοντάς τα δυσβάσταχτα.
Οφειλή
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, η πρώην Κοινότητα Πεταλιδίου με αποφάσεις του Κοινοτικού της Συμβουλίου σύναψε συμβάσεις δανείου με την ΑΤΕ Μεσσήνης για την εκτέλεση «Ομαδικού Αρδευτικού Έργου προς Αξιοποίηση των νερών της πηγής Περέικο Κεφαλάρι», ποσού 70.000.000, 50.000.000 και 50.000.000 δραχμών (συνολικό ποσό 170.000.000 δραχμών) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο 100%.
Αναλυτικά, οι συμβάσεις συνήφθησαν την 01η/11/1983 (70.000.000 δρχ.), στις 14/02/1986 (50.000.000 δρχ.) και στις 29/10/1986 (50.000.000 δρχ.).
Η τότε Κοινότητα για την ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου εκχώρησε στην ΑΤΕ τη στρεμματική εισφορά που θα επέβαλε κάθε χρόνο στους ωφελούμενους, από το έργο, παραγωγούς, το ετήσιο ύψος της οποίας θα καθοριζόταν στο 130% της ετήσιας δόσης του δανείου.
Επίσης, η Κοινότητα Πεταλιδίου υποσχέθηκε τη σύνταξη ονομαστικών βεβαιωτικών καταστάσεων με τα ύψη των κατά χρόνο στρεμματικών εισφορών και την υποβολή τους στη ΔΟΥ Μεσσήνης για την είσπραξή τους, με τη διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων και με την υπόδειξη στη ΔΟΥ ότι το προϊόν των εισπράξεων θα εξυπηρετεί κατά απόλυτη προτεραιότητα την τοκοχρεωλυτική δόση του δανείου.
Επίσης, συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε επιδότηση, επιχορήγηση κ.ο.κ. που θα αποδιδόταν στο μέλλον στην Κοινότητα Πεταλιδίου για το παραπάνω έργο, θα εκχωρείται σε πίστωση του δανείου.
Η ΑΤΕ έχει εισπράξει την απαίτησή της από το Ελληνικό Δημόσιο και φαίνεται στη ΔΟΥ Μεσσήνης ότι η Κοινότητα Πεταλιδίου, εν συνεχεία ο καποδιστριακός Δήμος Πεταλιδίου και σήμερα ο καλλικράτειος Δήμος Μεσσήνης οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο, στις 24/01/2011, το συνολικό ποσό 678.796,83 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις ύψους 1.642.365,84 ευρώ ανέρχεται σε 2.321.162,67 ευρώ.
«Κανείς δε μας ενημέρωσε»
Αναφερόμενος ο δήμαρχος Μεσσήνης στο συγκεκριμένο θέμα είπε: «Τα βάρη αυτά είναι δυσβάσταχτα για το μέγεθος του καλλικράτειου Δήμο Μεσσήνης. Με τέτοια δείγματα δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε πρόγραμμα για τη φετινή χρονιά ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι πολύ περιορισμένο. Για το ζήτημα αυτό ενημέρωσα και τον κ. Κουσελά.
Δεν μπορώ ως νέος δήμαρχος με τα τεράστια προβλήματα που έχει ο “Καλλικράτης” να πρέπει να καλύψω και τέτοιους είδους οφειλές. Με επιστολή μας, ζητάμε από τον κ. Κουσελά να δοθεί λύση. Έτσι, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα στο όραμα που και προεκλογικά είχαμε αναγγείλει.
Δεν είχαμε υπόψη μας αυτά τα πράγματα και, δυστυχώς, παρ’ όλες τις συναντήσεις κανείς δε μας ενημέρωσε».
Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι ήδη εργάζεται επιτροπή, αρμόδια εκ του νόμου, για την απογραφή και τα πρώτα μηνύματα είναι πως υπάρχουν πολλές οφειλές από τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν προμηθευτές, έργα, μελέτες, δάνεια, οφειλές σε ΔΕΗ από αντλιοστάσια κ.ά.
Το πόρισμα της επιτροπής που θα είναι έτοιμο το αργότερο στο τέλος Φεβρουαρίου, θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο.Θαρρος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου