3.2.11

Ψάχνουν λύσεις για 2.000 αιτήσεις φωτοβολταικών αγροτών !

TEXNIKEΣ λύσεις κατά περίπτωση αναζητεί η ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του δικτύου που καθιστούν δύσκολη τη σύνδεση του 1/3 από το σύνολο των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα από το σύνολο των 6.200 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από αγρότες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, περίπου οι 2.000 βρίσκονται σε σημεία του δικτύου όπου είναι δύσκολη η σύνδεση. Oπως ανακοίνωσε χθες το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών θα δοθούν τεχνικές λύσεις κατά περίπτωση, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος του μήνα.
Το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σαφή στόχο να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους αγρότες, στην ανακοίνωσή του κάνει αναλυτική καταγραφή της κατάστασης σε ό,τι αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:
Στο ηπειρωτικό δίκτυο υποβλήθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 περίπου 6.200 αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 100 kW, που αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περίπου 612 MW.
Περίπου το 1/3 από αυτά, δηλαδή 2.000 αιτήματα, αφορούν δίκτυα με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης. Από αυτά, η ΔΕΗ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011 είχε διατυπώσει όρους σύνδεσης σε 1.500 και αναμένεται να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Υπάρχουν άλλα 2.000 περίπου αγροτικά αιτήματα τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας όσον αφορά στην απορρόφηση ισχύος. Η δυσκολία αναφέρεται στο γεγονός ότι πρέπει να προηγηθεί της προσφοράς σύνδεσης τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα υφιστάμενα φορτία όσο και τα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ. Oπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα την ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου 2011.
Επιπλέον 2.000 αιτήματα που αντιστοιχούν σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλότερη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται αναλυτική καταγραφή του συνόλου των αιτημάτων και εξειδικευμένη αντιμετώπισή τους ανά γραμμή μέσης τάσης. Θα υπάρχουν γραμμές όπου τα αιτήματα είναι λίγα και θα μπορούν άμεσα να ικανοποιηθούν, αλλά θα υπάρχουν και άλλες που η αντιμετώπιση θα είναι πιο σύνθετη. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η εξειδικευμένη αντιμετώπιση θα αποβλέπει στην ικανοποίηση των αιτημάτων μέσω μέτρων όπως η ενδεχόμενη μεταφορά του αιτήματος σε γειτονική γραμμή, ο πιθανός επιμερισμός της δυνατότητας απορρόφησης της γραμμής στα αιτήματα που της αντιστοιχούν, η κατασκευή νέας γραμμής μέσης τάσης, ή συνδυασμός των παραπάνω, όπως για παράδειγμα μεταφορά αιτημάτων ώστε να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα και κατασκευή νέας γραμμής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου