11.2.11

Καλαματιανό λάδι προτιμά ο Γ. Παπανδρέου !

Το Καλαματιανό ελαιόλαδο, κλιματικά ουδέτερο, εμφιαλωμένο, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, προσέφερε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου σε διεθνείς προσωπικότητες με την ευκαιρία του νέου έτους.
«Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν οι άνθρωποι της Ένωσης πήραν την πρωτοβουλία να στείλουν ένα καλάθι με τα προϊόντα τους στον πρωθυπουργό. Μεταξύ των άλλων, στο καλάθι υπήρχε και το πρώτο συνεταιριστικό κλιματικά ουδέτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας», σύμφωνα με το «Έθνος».
Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε με την πρωτοβουλία αυτή και μέσω του γραφείου του ζητήθηκε από την Ένωση να σταλούν αρκετές φιάλες ελαιόλαδου για να προσφερθούν ως δώρα σε προσωπικότητες του εξωτερικού.
Ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας σημειώνει: «Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και για τη συνδρομή σας σε μια προσπάθεια ανάδειξης προϊόντων ταυτότητας και υψηλής ποιότητας της πατρίδας μας».
Να σημειώσουμε ότι το ελαιόλαδο που προσεφέρθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύεται από ένα μικρό μήνυμα που περιγράφει τις ιδιότητες του προϊόντος.
Τι είναι όμως το κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο;
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκλυση των λεγόμενων αερίων του θερμοκηπίου σε μεγάλες ποσότητες.
Ανθρακικό αποτύπωμα
Επειδή όμως δεν είναι δυνατό να παραχθεί ένα προϊόν, ακόμη και το λάδι, χωρίς να δημιουργηθούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Ένωση Μεσσηνίας αποφάσισε κατ’ αρχάς να μάθει πόσες είναι αυτές. Υπολογίστηκε λοιπόν από τους εξειδικευμένους συμβούλους Global Challenges και Climate Partner αυτό που ονομάζεται διεθνώς το «ανθρακικό αποτύπωμα» του προϊόντος.
Έτσι, γνωρίζουμε πλέον ότι από την παραγωγή ενός λίτρου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου της Ένωσης Μεσσηνίας (από την καλλιέργεια του ελαιώνα, την ελαιοτρίβηση, την εμφιάλωση μέχρι και τη διάθεση στον τελικό καταναλωτή) εκλύονται περίπου 2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
Στην πίσω ετικέτα κάθε φιάλης αναγράφεται το ακριβές ανθρακικό αποτύπωμα του προϊόντος.
Αφού έγιναν γνωστές οι επιπτώσεις του προϊόντος στο κλίμα του πλανήτη, οι άνθρωποι της ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουμε στην εφαρμογή μιας στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αυτών στον βαθμό του δυνατού, ώστε να επιβαρύνει όλο και λιγότερο το περιβάλλον.
Σαν πρώτο βήμα, η ΕΑΣ Μεσσηνίας θα κατέβαλλε για 400 τόνους εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ένα χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος.
Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζεται η αναπόφευκτη επίπτωση του προϊόντος και δημιουργείται το πρώτο συνεταιριστικό κλιματικά ουδέτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Η οικονομική αυτή υποστήριξη θα διατεθεί για την ανάπτυξη πιστοποιημένων έργων προστασίας του κλίματος σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο. ΠΑΣΕΓΕΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου