4.2.11

Οι όροι χρήσης των γεωγραφικών ενδείξεων «ούζο Καλαμάτας» !

Οι όροι χρήσης της γεωγραφικής ένδειξης «ούζο Καλαμάτας», καθορίζονται με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 2 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση, με αριθμό 3001098/129, καθορίζει τους όρους παραγωγής και τις διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου το ούζο να διατίθεται στην κατανάλωση με τη γεωγραφική ένδειξη «ούζο Καλαμάτας», η οποία έχει ήδη καταχωρισθεί υπέρ της Ελλάδος κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων του καν. (ΕΚ) 110/2008. Εναλλακτικώς, μπορεί να χρησιμοποιείται η ένδειξη «ούζο Καλαματιανό». Επίσης, αναφέρει τα εξής:
* Η ένδειξη «Καλαμάτας» ή «Καλαματιανό» θα αναγράφεται επί της συσκευασίας πλησίον της επωνυμίας πώλησης «ούζο» και με χαρακτήρες όχι μεγαλύτερου μεγέθους από τους χαρακτήρες αυτής.
* Προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω γεωγραφικής ένδειξης πρέπει η διαδικασία παραγωγής, από το στάδιο της αρωμάτισης με απόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης έως την τελική παρασκευή του ποτού, και η εμφιάλωση να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους εντός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας.
* Δεν επιτρέπεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήση της ως άνω γεωγραφικής ένδειξης στην επισήμανση του ούζου, εφόσον δεν πληρούνται οι όροι της παρούσας.
* Δεν επιτρέπεται η χρήση της λέξεως «Καλαμάτα», λέξεων με τη ρίζα αυτή, καθώς και σύνθετων λέξεων που την περιέχουν, για την εμπορική επωνυμία αλκοολούχου ποτού.
* Οι ποτοποιοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διάθεση στην κατανάλωση ούζου με τη γεωγραφική ένδειξη «Καλαμάτας» ή «Καλαματιανό» υποβάλλουν στη Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας, όλα τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν το δικαίωμα χρήσης εκ μέρους τους της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης. Η Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας, μετά από εξέταση των στοιχείων χορηγεί στους ενδιαφερομένους την έγκριση χρήσης της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης.
* Η Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας, είναι αρμόδια για τον τακτικό έλεγχο των ποτοποιών που κάνουν χρήση της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης και για την ανάκληση της ως άνω εγκρίσεως σε περίπτωση καταστρατήγησης εκ μέρους τους των όρων.


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου