12.2.11

«Ιστορίες Μουσικής» στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας !!

Κυριακάτικες σεμιναριακές συναντήσεις για ενήλικες !
Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας διοργανώνει έναν κύκλο επτά (7) σεμιναριακών παρουσιάσεων γύρω από τη Μουσική, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες, με επιμέλεια του συνθέτη και καθηγητή του, Στάθη Γυφτάκη.
Το σεμινάριο «Ιστορίες Μουσικής», μέσα από video, ηχογραφήσεις, ζωντανές εκτελέσεις και αναλύσεις έργων θα ξετυλίξει τον μίτο της πορείας της Ευρωπαϊκής Μουσικής από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Αναλυτικά:
Πρώτη ενότητα: «Από την αρχαία Ελλάδα στην Αναγέννηση», οι ρίζες της Δυτικής μουσικής.
Δεύτερη ενότητα: 'Μπαρόκ', στα βήματα μεγάλων συνθετών όπως οι Bach, Vivaldi, Purcell και Haendel, οι οποίοι καθόρισαν την πορεία της μουσικής προς την κλασική εποχή.
Τρίτη ενότητα: 'Κλασικισμός', με τις τρεις μεγάλες φυσιογνωμίες της εποχής και της Μουσικής, Mozart, Haydn και Beethoven.
Τέταρτη ενότητα: ' Ρομαντισμός- Εθνική μουσική', ο μουσικός νεωτερισμός του Ρομαντισμού και ο ρόλος του στη δημιουργία των Εθνών.
Πέμπτη ενότητα: 'Τρέχοντας προς τον 20ο αιώνα', με σημαντικές μορφές της μουσικής όπως οι Debussy, Verdi, Scriabin, Schoenberg και Mahler που οδήγησαν τη Μουσική στις μεγάλες επαναστάσεις του 20ου αιώνα.
Στην Έκτη και Έβδομη ενότητα, συζήτηση και ανάλυση των λόγων και των συνθηκών που οδήγησαν τη Μουσική στην 'επιστημονικοποίηση' του 20ου αιώνα, μέσα από έργα συνθετών πολλών διαφορετικών τάσεων, από την Ατονική Μουσική στο «Μίνιμαλ» και από την Πειραματική Μουσική στην «Νέα Απλότητα».
Στην χρονολογική αυτή παρουσίαση της πορείας της Μουσικής θα γίνονται διαρκώς εγκάρσιες αναφορές στα κοινά σε όλες τις εποχές θέματα, όπως Μουσική και Χορός, Μουσική για το Θέατρο, Θρησκευτική Μουσική, Μουσική & Πολιτική, Μουσική & Κοινωνία, Μουσική & Παράδοση, κλπ.
Οι συναντήσεις αυτές απευθύνονται σε όσους αγαπούν την Μουσική, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μικρά μυστικά αυτής της παγκόσμιας γλώσσας. Προαπαιτούμενο για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι μόνο η αγάπη και το ενδιαφέρον για τη Μουσική.
Στο τέλος του κύκλου, θα δοθεί από το Ωδείο στους ακροατές του συνόλου των διαλέξεων, Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Το σεμινάριο θα λαμβάνει χώρα Κυριακή στις 11 το πρωί, θα είναι τρίωρης διάρκειας και οι δυο πρώτες συναντήσεις έχουν οριστεί για την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου (στις 11:00 το πρωί) στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ ανά συνάντηση και για όποιον παρακολουθήσει ολόκληρο το σεμινάριο έκπτωση 20 ευρώ (μια συνάντηση δωρεάν).
Πληροφορίες στη Γραμματεία του Ωδείου, τηλ. 27210 21881

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου