18.3.11

23 μέτρα είχε ύψος το τσουνάμι που κτύπησε την Ιαπωνία !

Το τσουνάμι που κατέστρεψε τις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μετά τον ισχυρό σεισμό στις 11 Μαρτίου έφθασε σε ύψος τουλάχιστον 23 μέτρων, σύμφωνα με μια ιαπωνική μελέτη που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.
Το Ινστιτούτο Έρευνας για τους λιμένες και τα αεροδρόμια της Ιαπωνίας μέτρησε στο Οφουνάτο, στο νομό της Ιβάτε, το τσουνάμι που έσβησε από το χάρτη ολόκληρες παραλιακές πόλεις, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το υψηλότερο τσουνάμι που προκλήθηκε ποτέ στην Ιαπωνία, μετά από έναν σεισμό, μετρήθηκε στα 38,2 μέτρα το 1896, διευκρινίζει η εφημερίδα.
Η μελέτη του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή χάρη σε ένα δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης GPS και άλλα όργανα μέτρησης, προσθέτει η Yomiuri Shimbun.
Η Αρχή γαιοδιαστημικών πληροφοριών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα πλημμύρισαν από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, αναφέρει η αρχή αυτή, διότι έχει ακόμα να κάνει μια ανάλυση των αεροφωτογραφιών του 20% των πληγεισών περιοχών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου