18.3.11

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», αναφέρθηκε στον «κύριο στόχο του νομοσχεδίου, που είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με συγκεκριμένο σχέδιο, με αναβάθμιση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, με διαφάνεια, σύχρονα μέσα, διευρυμένες διασταυρώσεις και έλεγχο και των ελεγκτών», «με έργα και όχι με λόγια», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «...για να σταματήσουν να σηκώνουν τα βάρη μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε στον δεύτερο μεγάλο στόχο του νομοσχεδίου, που είναι «να προστατεύσουμε και να διευκολύνουμε τους ειλικρινείς, τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις, να αντιμετωπίσουν προβλήματα που συνδέονται με την κρίση και με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.»

«Γι’ αυτό», όπως είπε, «στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις, οι περισσότερες των οποίων χαιρετίστηκαν από τους αντίστοιχους φορείς.
Με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται, μεταξύ άλλων:
• Η επέκταση του μέτρου της απόσυρσης και στα ελαφρά φορτηγά, παρέχοντας κίνητρο και δυνατότητα να ανανεωθεί και ο αντίστοιχος στόλος. Το πήγαμε στα 3.500 κυβικά για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και εντάσσονται και όλα τα αγροτικά.
• Η μη απώλεια του δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α. με τους ισχύοντες κατ’ αποκοπή συντελεστές για τους αγρότες, που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως και 100 βατ ή με τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων.
• Η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου θεσμού για την αντιμετώπιση των φορολογικών διαφορών, του Σώματος Φορολογικής Διαιτησίας, που εγγυάται ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, αντικειμενικότητα και μειωμένο κόστος.
• Η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες.
• Η πρόβλεψη πως δεν θα διώκεται φορολογούμενος, στην περίπτωση που έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση κατά του Δημοσίου.
• Η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.
• Η υλοποίηση της δέσμευσής μας για μείωση της παρακράτησης φόρου κερδών στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% , με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
• Η υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. με δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, δηλαδή με καταβολή 40% στην αρχή και δύο ισόποσες δόσεις. Επί Νέας Δημοκρατίας , ίσχυε για ένα μήνα.
• Η δυνατότητα καταβολής του Φ.Π.Α., που βεβαιώνεται μετά από έλεγχο ή διοικητική επίλυση, σε έξι δόσεις, πέραν της προκαταβολής, εκεί που παλιότερα ίσχυε προκαταβολή και εξόφληση του υπολοίπου σε μια δόση.
• Η διασφάλιση ελάχιστου κέρδους για τους περιπτεράδες και τους λιανοπωλητές καπνού, στο μέτρο που αυτό συμπιέστηκε αφόρητα από αθέμιτες πρακτικές. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε, απλώς αποκαθιστούμε, όπως είχαμε δεσμευτεί, την κατάσταση που υπήρχε στα ποσοστά κέρδους πριν από την αύξηση των φόρων. Και αυτό το κάνουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου, ώστε μέχρι τότε να εξομαλυνθεί –και θα έχει εξομαλυνθεί- πλήρως η αγορά. »
Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κουσελάς κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι «Σε αυτό το σχέδιο νόμου αποτυπώνεται όχι πια στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και θεσμούς, η ισχυρή πολιτική μας βούληση να ανοίξουμε πόλεμο στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στην ανομία.
Και σ’ αυτόν τον πόλεμο, σ’ αυτή την προσπάθεια, πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες »

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου