15.3.11

Ανοιχτή Επιστολή Οδυσσέα Βουδούρη στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ !

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητέ Γραμματέα,
Αγαπητοί Σύντροφοι του Πολιτικού Συμβουλίου,
Θέλω να συγχαρώ τα νέα μέλη του ΠΣ και να ευχηθώ σε όλους καλή δύναμη. Το έργο σας στο κορυφαίο όργανο του Κινήματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην περίοδο κρίσης που ζούμε. Χαιρετίζω την απόφαση για προγραμματική συνδιάσκεψη τον επόμενο Σεπτέμβριο. Διότι το προγραμματικό έργο του κόμματος είναι προϋπόθεση για να διατυπωθεί το πολιτικό μας όραμα, το οποίο δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.
Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι οι μηχανισμοί του Κόμματος είναι σήμερα γερασμένοι, αποδυναμωμένοι και κοινωνικά απαξιωμένοι. Είναι κοινό μυστικό ότι το ρόλο του Κόμματος τον υποκαθιστούν συχνά τα βουλευτικά γραφεία. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε όλοι όπως και τις επίμονες προσπάθειες που έγιναν από το 2004 για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Η προσπάθεια αυτή πρέπει σήμερα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.
Η αναδιοργάνωση του κόμματος για ορισμένους φαντάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσης, ως μια ανέφικτη πολυτέλεια. Η αντίληψη αυτή είναι κατά την άποψή μου λανθασμένη. Το λάθος αυτό το κάναμε και στο παρελθόν και μας οδήγησε στην ήττα του 2004. Και μάλιστα παρά τον τότε θετικό οικονομικό απολογισμό!
Ακράδαντη πεποίθησή μου είναι ότι καμία στρατηγική, ακόμη και περιορισμένου χρονικού ορίζοντα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς, όχι μόνο προγραμματική συνδιάσκεψη, αλλά κυρίως χωρίς ανασύνταξη του κόμματος. Βασικό παράγοντα αποτελεί η πολιτική του ανθρώπινου δυναμικού. Καθοριστικές είναι βέβαια οι ιδέες, αλλά δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε για αυτές αν, πλάι στους παλιούς αγωνιστές τους κινήματος, δεν προσελκύσουμε και δεν δραστηριοποιήσουμε ανθρώπους με διαφορετικά βιώματα, φρέσκες ιδέες, νέες εμπειρίες και αντιλήψεις
Σκοπός είναι το Κόμμα να μην λειτουργήσει, όπως σε αντίστοιχες περιστάσεις στο παρελθόν, ως προθάλαμος της Κυβέρνησης. Αλλά να αποκτήσει την δική του διακριτή επαφή στην κοινωνία. Να μην παύει, κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, να είναι εκφραστής των τοπικών κοινωνιών. Η υποστήριξη που θα παρέχει στην Κυβέρνηση να μην είναι μια αποστεωμένη, λεκτική και κούφια συγκατάβαση, αλλά μια διαλεκτική σχέση από την οποία δεν θα λείπει και η εποικοδομητική, αλλά χωρίς λαϊκισμό, κριτική. Το Κόμμα πρέπει να είναι ο μπροστάρης, η δύναμη που κινεί την κοινωνία και αποτελεί μπούσουλα για το κυβερνητικό έργο.
Καλή δύναμη σε όλους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου