18.3.11

«Σχέδιο μείωσης του χρόνου καταβολής των συντάξεων», μετά από ερώτηση της Νάντιας

Η βουλευτής Μεσσηνίας, Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, με ερώτηση που κατέθεσε στις 17/02/11 ζητούσε να πληροφορηθεί «αν υπάρχει κατάλληλη υποδομή, προκειμένου το μέτρο της προσωρινής σύνταξης με ταχείς ρυθμούς να εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιοδοτικών ταμείων και για όλους τους ασφαλισμένους». Είχε επίσης ζητήσει να ενημερωθεί, «πότε το μέτρο θα έχει απόλυτη εφαρμογή».
Στην απάντησή του στην κ. Γιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουτρουμάνης αναφέρει ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο διάταξης, με το οποίο «θα καθιερωθεί ως υποχρεωτική η έκδοση οριστικής απόφασης για συνταξιοδότηση σε εύλογο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται».
Σε δηλώσεις της η κ. Γιαννακοπούλου, δήλωσε: «Μεταξύ της αίτησης συνταξιοδότησης και της τελικής καταβολής της σύνταξης, μεσολαβούσε ένα υπερβολικά μεγάλο διάστημα που σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις ‘‘άγγιζε’’ και τα δύο χρόνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται τρομερή ανησυχία στους αιτούντες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις περίμεναν τη σύνταξη για την κάλυψη βασικών αναγκών και υποχρεώσεων που έτρεχαν. Η αναζήτηση ασφαλών διεξόδων, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσα στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο του ελληνικού κράτους αποτελεί μια λύση μηδενικού κόστους για τους πολίτες. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναζητήσει και άλλες τέτοιες λύσεις που θα ξεπερνούν δια παντός τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μιας πεπαλαιωμένης οργανωτικής δομής, ώστε να διευκολύνει τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτά τα απλά και καθημερινά…»
Σε συνέχεια της απάντησής του, ο κ. Κουτρουμάνης, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αρχίσει την επεξεργασία του σχεδίου διάταξης για τη μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι το μέτρο να υλοποιηθεί το «συντομότερο δυνατόν».
Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρινίζει, επίσης, ότι «σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή, για οποιοδήποτε λόγο, η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, θα υποχρεούνται οι ασφαλιστικοί φορείς σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 2 μηνών, από την υποβολή της αίτησης και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται και 3 μηνών σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση».
Σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής του παραπάνω μέτρου, ο αναπληρωτής Υπουργός γνωστοποίησε ότι θα συγκροτηθούν κλιμάκια των Ασφαλιστικών Οργανισμών, από υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει σε υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης ή απονομής σύνταξης και έχουν την ανάλογη εμπειρία, για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κατέληξε, λέγοντας ότι η διαδικασία που θα καθιερωθεί, «είναι στο στάδιο της επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, αφού κατά το παρόν διάστημα επιλύονται τεχνικής φύσεως θέματα. Πάντως, ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι το μέτρο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου