15.3.11

"Ο Θεός είχε σύζυγο! Συκοφάντησαν άδικα την Εύα" !!

Θύελλα αντιδράσεων για το  ντοκιµαντέρ  του BBC !!
Άγνωστα στοιχεία για το ταίρι του Πλάστη και τα χρόνια που γεννιόταν ο χριστιανισµός φέρνει στο φως ντοκιµαντέρ του BBC, που παρουσιάζει η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Θρησκειολογίας Φραντσέσκα Σταυροπούλου
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η διαρροή του περιεχοµένου της σειράς εκποµπών «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου» («The Bible’s Buried Secrets») που θα µεταδίδεται από σήµερα στο BBC2 σε ώρα υψηλής τηλεθέασης – 21.00 ώρα Αγγλίας.
«Ο Θεός είχε σύζυγο και οι µεσήλικοι γενειοφόροι µελετητές των αρχαίων θρησκευτικών κειµένων συκοφάντησαν άδικα την Εύα για την πτώση του ανθρώπου» υποστηρίζεται, µε βάση στοιχεία, που παραθέτει στις εκποµπές η λέκτωρ Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήµιο του Εξιτερ στην Οξφόρδη Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου. Αποψη που αναµένεται να σοκάρει τους θρησκευόµενους.
Ανάµεσα σε άλλα η δρ Σταυρακοπούλου υποστηρίζει ότι δεν ήταν η Εύα η πρώτη γυναίκα στον κόσµο, διότι «η ιστορία του Κήπου της Εδέµ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς ∆ιαθήκης. Μην ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και ο κόσµος µας είναι ανδροκρατούµενος» τονίζει, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θεωρούνταν ιδιοκτησία. Οπως σηµειώνει, η ιδέα ότι ο Θεός είχε µια γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείµενα που αναφέρονται στην Ασερά.
Ασερά, κατά τηνπανεπιστηµιακό, ήταν το όνοµα µιας θεάς της γονιµότητας σε εδάφη που ανήκουν σήµερα στη Συρίακαι ήταν κατά το θείο έτερο ήµισυ του Θεού. Για αυτό επικαλείται αρχαία κείµενα από τα οποία προκύπτει ότι οι αρχαίοι ισραηλίτες τη λάτρευαν ως ζευγάρι µαζί µε τον Ιεχωβά (τοόνοµα του Θεούστην εβραϊκή Βίβλο). «Εποµένως πολλοίπιστεύουν ότι θεωρούνται ωςη σύζυγος του Θεού».
Η ελληνικής καταγωγής θρησκειολόγος δηλώνει άθεη µεν αλλά µε ένανευρύ σεβασµό όχι µόνο στις αρχαίες θρησκείες αλλά και στις σύγχρονες. «Μελετώντας τη Βίβλο, βλέπω αυτό που κάνω ως ακαδηµαϊκός. Και ως ακαδηµαϊκός νοµίζω πως η πίστη πρέπεινα µένει έξω από πόρτα» δήλωσε.
∆εν έχει πρόβληµα για τα «πυρά» που δέχεται ως άθεη. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν γιατί ένας άθεος θα µπορούσε ενδεχοµένως να ενδιαφέρεται για την Αγία Γραφή, και νοµίζω ότι αυτό προκαλεί τεράστιο κακό σε µια µοναδική συλλογή από αρχαία κείµενα. Η Αγία Γραφή είναι ένα έργο που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δυτική κουλτούρα και για τον λόγο αυτό είναι σηµαντικό να γίνονται εκποµπές σαν αυτές».
Για το BBC, τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισµό, η σειρά ντοκιµαντέρ «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου» που θα ολοκληρωθεί σε τρία επεισόδια είναι µια δουλειά επιστηµονικής τεκµηρίωσης. «Η µελετήτρια εβραϊκών κειµένων Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου διερευνά πώς πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλάζουν τον τρόπο µε τον οποίο ερµηνεύονται ιστορίες της Βίβλου και πώς αυτές υπαγορεύουν µία εκ νέου αξιολόγηση στην κατανόηση της κληρονοµιάς του ιουδαϊσµού, του χριστιανισµού, του ισλαµισµού σε Ανατολή και ∆ύση».
Στα επεισόδια τηςσειράς η δρΣταυρακοπούλου ταξιδεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισκέπτεται σηµαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, ερευνώντας την ιστορία του Κήπου της Εδέµ, την εµφάνιση της λατρείας ενός Θεού και το ιστορικό πλαίσιο για τον βασιλιά ∆αβίδ.
Επισκέπτεται επίσης την Κιρµπέτ Κεϊγιάφα, µια οχυρωµένη πόληστην Ιουδαία από την εποχή του βασιλιά ∆αβίδ και την αρχαία πόλη τηςΟυγκαρίτ στη Συρία, η οποία θεωρείται ωςη πιο σηµαντική βιβλική αρχαιολογική ανακάλυψη του περασµένου αιώνα.
«∆ιαφωνώ µε τους µελετητές που ισχυρίζονται ότι η Αγία Γραφή είναι αξιόπιστη ιστορική πηγή για την κατανόηση του παρελθόντος», λέει η δρ Σταυρακοπούλου
Εζησε ο βασιλιάς ∆αβίδ;
«Υπήρξε η αυτοκρατορία του βασιλιά ∆αβίδ;». Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου από τα συνολικά τρία της σειράς ντοκιµαντέρ «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου». Η Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου βάδισε στα ίχνη του βιβλικού βασιλιά αναζητώντας απαντήσεις. Εθνικός ήρωας και ίνδαλµα για τον λαό της Ιουδαίας, θεόσταλτος βασιλιάς για τους χριστιανούς, ο ∆αβίδ είναι ευρύτερα γνωστός ως το µικροκαµωµένο αγόρι που τόλµησε να τα βάλει, σε µια άνιση µονοµαχία, µε τον φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ, κατατροπώνοντάς τον. Ως βασιλιάς ένωσε τις φυλές του Ισραήλ. Αλλά πράγµατι κυβέρνησε το απέραντο βασίλειο των Ισραηλιτών; Υπήρξε εν τέλει; ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου