13.3.11

Από ιδιώτες ο έλεγχος των Α.Ε. και ΕΠΕ !!

Φορολογική ασυλία θα απολαμβάνουν οι ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ, καθώς θα ελέγχονται από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο έκρυβαν και απόσυρση για τα μικρά φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, καθώς και φυλάκιση για τελωνειακά αδικήματα άνω των 150.000 ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τις αλλαγές που κατέθεσε  στη Βουλή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χορηγεί ουσιαστικά το φορολογικό έλεγχο σε ιδιώτες.

Ο τακτικός έλεγχος των Α.Ε. και ΕΠΕ περνάει σε ιδιώτες ελεγκτές και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα χορηγούν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό. Κι αν σε αυτό δεν καταγράφονται φορολογικές παραβάσεις ή άλλου τύπου παρατηρήσεις, τότε δεν θα ελέγχονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών!

Οι 18 σημαντικότερες αλλαγές στο φορολογικό είναι:

1 Τα ετήσια φορολογικά πιστοποιητικά που χορηγούν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες (λίστα πιστοποιημένων εταιρειών στο Δημόσιο) σε Α.Ε. και ΕΠΕ πελάτες τους, αν δεν περιλαμβάνουν παρατηρήσεις ή διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας δεν διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος.

2 Απόσυρση και για μικρά (ανοιχτά ή κλειστά) φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, με αντικατάσταση παλαιού φορτηγού ή επιβατικού που έχει άδεια κυκλοφορίας μέχρι 31.12.1998. Η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης φτάνει στο 60% για φορτηγά μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά, 50% για 1.601-2.000 κυβικά και 40% για άνω των 2.000 κυβικών. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 ή οφειλές προηγούμενων ετών.

Φυλάκιση και για τελωνειακά

3 Φυλάκιση και για τελωνειακές παραβάσεις (δασμοί, φόροι και επιβαρύνσεις) άνω των 150.000 ευρώ.

4 Από το οικονομικό έτος 2012, αντί της διαχειριστικής χρήσης 2011, επιβάλλεται η επιβολή φόρου 20% στα αδιανέμητα και διανεμόμενα κέρδη των νομικών προσώπων. Για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2011 επιβάλλεται φόρος 24%. Ουσιαστικά πιάνει και επιχειρήσεις με υπερδωδεκάμηνες χρήσεις.

5 Φορολογούμενος που εισπράττει μέρισμα από ανώνυμη εταιρεία ή ΕΠΕ άλλης χώρας και το μέρισμα το αφήσει στην αλλοδαπή, υποχρεούται με δήλωσή του μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν που καταλογίστηκε το μέρισμα να αποδώσει εφάπαξ το φόρο.

6 Ο προκαταβλητέος φόρος 15% επί του ακαθάριστου ποσού αποδίδεται από το δικηγόρο και όχι από το Δικηγορικό Σύλλογο, με την υποβολή δήλωσης στην εφορία όπου βρίσκεται η επαγγελματική του έδρα μέχρι την 20ή του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους. Ισχύει από 1.7.2011.

7 Η υποβολή δήλωσης δωρεάς χωρίς τα στοιχεία των δωρεοδόχων μπορεί να γίνει μόνο αν το ποσό ανά δωρητή είναι μέχρι 1.000 ευρώ.

8 Ποινή κάθειρξης 10 ετών για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκονται σε υποθέσεις από τις οποίες το Δημόσιο χάνει ποσά άνω των 73.000 ευρώ. Για την επιβολή δε προσωρινής κράτησης αρκεί η αιτιολογημένη κρίση ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα αδικήματα.

9 Οι ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ ενεργοποιούνται μετά την παρέλευση 4 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

10 Η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται εντός μηνός από τότε που θα έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς όχι μόνο για πρόστιμα του ΚΒΣ, αλλά και για φόρους, ή εισφορές.

11 Μετατροπή και αναστολή και σε ποινές λαθρεμπορίας με ελάχιστο ποσό εξαγοράς τα 20 ευρώ αντί 3 ευρώ σήμερα και ανώτατο ποσό εξαγοράς τα 100 ευρώ. Δεν επιτρέπεται δε μετατροπή ή αναστολή σε περίπτωση δεύτερης και περαιτέρω υποτροπής στο πλημμέλημα αυτό. Στην περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο και δεν μπορεί να υπάρξει αναστολή, δίνεται προθεσμία τριών ημερών για την καταβολή των οφειλών με τις τυχόν προσαυξήσεις, τα τέλη και πρόστιμα, οπότε μετά χορηγείται υποχρεωτικά αναστολή.

12 Η φορολογητέα αξία, τα ποσοστά και οι εκπτώσεις φόρου υπολογίζονται βάσει της χρήσης του προηγούμενου έτους με προσαύξηση 15% στην περίπτωση εποχικών επιχειρήσεων, όταν διαπιστωθεί μη υποβολή περιοδικής δήλωσης.

13 Αυξάνει στο 2% από 1,5% το ποσοστό δαπανών που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα ως επισφαλείς απαιτήσεις των πρακτόρων ΟΠΑΠ για αξίες πωλήσεων μέχρι 700.000 ευρώ. Παραμένει στο 1% για αξίες 700.001-1,5 εκατ. ευρώ και 0,5% για άνω των 1,5 εκατ. ευρώ.

14 Αφαιρέθηκε η μερική απαλλαγή 0,50 ευρώ ανά εισιτήριο από τον ειδικό φόρο για παραδοσιακούς θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους, που είχε χορηγηθεί για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους.

15 Περιορίζεται στο 20% από 50% του αρχικού νομοσχεδίου το ποσοστό μείωσης του προστίμου που επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφόσον αποδεχθεί την απόφασή της εντός διμήνου.

Νέες συμμετοχές στην ΟΚΕ

16 Διευρύνεται η ΟΚΕ με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου από τους καταναλωτές, τις οργανώσεις προστασίας περιβάλλοντος, την Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία, τις οργανώσεις για θέματα ισότητας των δύο φύλων, καθώς και δύο μέλη από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

17 Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπώνται ή μετακινούνται σε ειδικές υπηρεσίες του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης μαζί με τα ειδικά επιδόματα.

18 Μόνο για φέτος και συγκεκριμένα μέχρι 31.12.2011 θα ισχύσει το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, που ορίστηκε σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της λιανικής τιμής προ φόρων. *

πηγη: Ελευθεροτυπία

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου