13.3.11

Αποζημιώσεις ΔΕΗ για οικιακές συσκευές !!

Θα αποζημιώνει η ΔΕΗ τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές για τις ηλεκτρικές συσκευές τους που καίγονται ύστερα από διακοπές ρεύματος. Η ανώτατη αποζημίωση θα είναι τα 500 ευρώ,
ενώ ετοιμάζονται και ρυθμίσεις για αποζημιώσεις και των προϊόντων που χαλάνε έπειτα από βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Έτσι οι προϋποθέσεις για τους καταναλωτές, προκειμένου να αποζημιωθούν, μεταξύ άλλων είναι:
Οι βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές να έχουν προκληθεί εξαιτίας τυχαίας διακοπής του ουδετέρου του εναερίου ή υπόγειου δημόσιου δικτύου διανομής χαμηλής τάσης.
Ο καταναλωτής να ενημερώσει τη ΔΕΗ το συντομότερο δυνατό μέσα σε τέσσερις ημέρες υποβάλλοντας αίτηση.
Η ΔΕΗ να διερευνήσει τις αιτίες βλάβης ή αστοχίας υλικού για να χαρακτηρίσει «τυχαία» τη διακοπή. Θα παρέχει κάθε στοιχείο στον καταναλωτή.
Αν χρειαστεί, ο καταναλωτής θα διαθέσει για δύο ημέρες τις συσκευές στη ΔΕΗ πριν από την επισκευή τους.
Ο καταναλωτής μπορεί να προσκομίσει παραστατικό ηλεκτρολόγου που θα περιγράφει τη βλάβη και αν είναι δυνατόν ότι αυτή συνδέεται με υπέρταση, αλλά και το κόστος αποκατάστασης ή αντικατάστασης των συσκευών.
Η ΔΕΗ υποχρεούται να απαντήσει στις αιτήσεις εντός 15 ημερών και θα αποζημιώνει μέσα σε έναν μήνα.
Ο καταναλωτής θα υπογράφει δήλωση ότι θεωρεί πως το χρηματικό ποσό που εισπράττει είναι απολύτως εύλογο και σε αντιστοιχία με τη ζημιά που έχει υποστεί.
Τα ποσά θα αναπροσαρμόζονται ετησίως ανάλογα με την πορεία του μέσου δείκτη τιμών καταναλωτή.
Η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικού υλικού γι αυτήν τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα νοικοκυριά κι επιχειρηματίες, για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη ΔΕΗ, έπρεπε να προσφύγουν στα δικαστήρια. Οι καταγγελίες που έχει δεχτεί η ΡΑΕ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι εκατοντάδες κάθε χρόνο.
Θα αποζημιώνονται και επιχειρηματίες για εμπορεύσιμα προϊόντα που χαλάνε
Ρυθμίσεις ώστε να αποζημιώνονται και οι καταναλωτές, αλλά κυρίως οι επιχειρηματίες και για τα προϊόντα τους, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ. Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις εκείνες επιχειρηματιών που ζημιώνονται από τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης όχι μόνο λόγω της καταστροφής των συσκευών, αλλά κι επειδή τα νωπά φρούτα, λαχανικά, κρέατα, τυροκομικά κ.λπ. τρόφιμα που εμπορεύονται, αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα διαθέσουν προς κατανάλωση. Η ΔΕΗ μέχρι τώρα δεν προχωρεί σε τέτοιες αποζημιώσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
imerisia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου