14.3.11

Ιαπωνία: Είδα την κόλαση στην Γή !!!

Αν τα λόγια μπορούν να περιγράψουν αυτό που βιώνει εδώ και λίγες ημέρες η Ιαπωνία, τότε η περιγραφή του Βρετανού ανταποκριτή του Channel 4 Αλεξ Τόμσον από την κατεστραμμένη περιοχή, μόνο ως συγκλονιστική μπορεί να περιγραφεί.
Όπως περιγράφει το πρώτο πράγμα που του έκανε εντύπωση όταν προσέγγιζε την επαρχία Μιγιάκι, την περιοχή που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, είναι μία νεκρική σιγή που απλώνεται παντού.
Οδηγούσε σε ένα βουνό και λίγο πριν την τελευταία στροφή λέει ότι τίποτε δεν θα μπορούσε ποτέ να τον προετοιμάσει για αυτό που θα αντίκριζε. «Στα 30 χρόνια που εργάζομαι ως πολεμικός ανταποκριτής έχω καλύψει περισσότερες από 20 συρράξεις και πολλούς μεγάλους σεισμούς, όμως ποτέ δεν είδα καταστροφή τέτοιου μεγέθους!» γράφει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Daily Mail. «Δεν έχει απομείνει τίποτε όρθιο!».
Η πιο σοκαριστική εικόνα είναι αυτή που εκτείνεται στα τελευταία 4 μίλια πριν την ακτή: «Μία ολόκληρη πόλη 17.000 κατοίκων έχει εξαφανιστεί. Το 95% των κτηρίων έχει διαλυθεί και έχει αντικατασταθεί από έναν τεράστιο όγκο ξύλων, μετάλλων, αντικειμένων…».
Και ανάμεσα τους πράγματα που δείχνουν ότι κάποτε εδώ υπήρχε ζωή. Μία γαμήλια φωτογραφία ανάμεσα στα χαλάσματα, μία διαλυμένη κιθάρα, μία σπασμένη κούκλα, το βιβλίο ασκήσεων ενός παιδιού…
«Η αστυνομία προσπάθησε να μας σταματήσει, αλλά παρατήσαμε το αυτοκίνητο και συνεχίσαμε με τα πόδια».  
Ο δημοσιογράφος υπέστη σοκ από όσα είδε.
Αυτοκίνητα να κρέμονται από δέντρα, απόλυτη καταστροφή και σκηνές που του θυμίζουν τις εικόνες που έντρομη είχε δει η ανθρωπότητα από την καταστροφή στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Και ανάμεσα στα χαλάσματα υπάρχει ο βουβός πόνος. Ανθρωποι ψάχνουν τους συγγενείς τους. Τα παιδιά τους, τις γυναίκες τους, κάποιον… Ούτε κλαίνε, ούτε φωνάζουν, ούτε τίποτε…Γιατί έτσι είναι οι Ιάπωνες. Βιώνουν μέσα στη σιωπή ακόμα και τον πιο φριχτό πόνο…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου