17.3.11

Επιχείρηση-καμικάζι στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα !

Mε μια επιχείρηση που έχει πολλά κοινά με τις επιχειρήσεις των προγόνων τους Καμικάζι, τα πληρώματα των ελικοπτέρων του ιαπωνικού Στρατού, ξεκίνησαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα ραδιενεργά επιβαρυμένο περιβάλλον τις ρίψεις νερού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης.
Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσινού νερού και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3.
Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν τα πληρώματά τους από την υπερβολική έκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία, η μείωση των τιμών ραδιενέργειας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην υλοποίηση της επιχείρησης.
Στο μεταξύ, παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.
Ήδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία τη νύχτα, θα αρχίσει τις ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε ότι μετέφερε καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος εντός των αντιδραστήρων, έτσι ώστε να ελέγξει τη θερμοκρασία και να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.
Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.
Πάντως η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Ιαπωνία να μην πλησιάζουν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την περιοχή της Φουκουσίμα.
Η ομάδα της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας που είχε σταλεί για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Ιαπωνία, εγκατέλειψε σήμερα το Σεντάι και αναδιπλώθηκε 350 χλμ βορειότερα, εξαιτίας «της τρέχουσας πυρηνικής κατάστασης και της ραδιενέργειας», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.


Επικαλούμε «τα προληπτικά μέτρα», το ανακοινωθέν της διεύθυνσης Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου τονίζει πως η ομάδα «εγκατέλειψε τη διμοιρία της περί τις 20.00, ώρα Ελλάδος, για να μεταβεί στην περιοχή της Μισάουα, 350 χλμ βορειότερα του Σεντάι».


«Ενόψει της τρέχουσας πυρηνικής κατάστασης και της ραδιενέργειας και στις δυσκολίες της επιχείρησης, που δεν καθιστούν ευχερή τον εντοπισμό ζώντων θυμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν αποφάσισε να μεταβεί σε ασφαλή τοποθεσία το γαλλικό απόσπασμα», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.
 defencenet.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου