15.3.11

Δωρεάν νομική συνδρομή σε υπερχρεωμένους καταναλωτές !!

ΣTH λειτουργία πανελλήνιου δικτύου υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών και παροχής σε αυτούς δωρεάν νομικής συνδρομής στο στάδιο της προσπάθειάς τους για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους, με τη συμμετοχή δικηγορικών συλλόγων και ενώσεων καταναλωτών από όλη τη χώρα, προχωρά η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Σύμφωνα με τον Ν. 3869/2010, οι οφειλέτες που θέλουν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του και να επιτύχουν απαλλαγή τους από τα χρέη υποχρεούνται, πριν από την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο, να επιδιώξουν συμβιβασμό με τους δανειστές τους. Στην προσπάθεια αυτή, τους οφειλέτες συντρέχουν οι ενώσεις καταναλωτών, ο Συνήγορος του Kαταναλωτή, ο Διαμεσολαβητής Τραπεζικών Υπηρεσιών, οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, καθώς επίσης και δικηγόροι.
Οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νέου νόμου μπορούν να απευθύνονται στον δικηγορικό σύλλογο ή την ένωση καταναλωτών της περιφέρειάς τους, προκειμένου να λαμβάνουν δωρεάν πληροφόρηση για τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στον νόμο, για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και συνδρομή κατά τη σύνταξη ή και την υποβολή της πρότασης συμβιβασμού προς τους πιστωτές από κατάλληλα εκπαιδευμένους επιστήμονες, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία στα θέματα υπερχρέωσης και κατάστρωσης οικογενειακού προϋπολογισμού. Οι ενώσεις καταναλωτών και οι δικηγόροι θα υπογράφουν το πρακτικό συμβιβασμού ή τη βεβαίωση αποτυχίας, όπως προβλέπεται στον νόμο. Οι δικηγορικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταρτίσουν σχετικές καταστάσεις με δικηγόρους που αναλαμβάνουν τη δωρεάν συνδρομή των καταναλωτών.
Οι ενώσεις καταναλωτών θα υποστηρίζονται και οι δικηγόροι θα αποζημιώνονται για τις παραπάνω υπηρεσίες τους από πόρους του ΕΣΠΑ, και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Η χρηματοδότηση του Δικτύου θα διαρκέσει καταρχήν για ολόκληρο το 2011 και θα καλύψει υποθέσεις αναδρομικά από 28.1.2011. Οι όροι λειτουργίας του δικτύου ρυθμίζονται με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη. Στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή έχουν ήδη ανταποκριθεί τριάντα οκτώ δικηγορικοί σύλλογοι και τριάντα ενώσεις καταναλωτών από όλη τη χώρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου