2.4.11

Της ντόπας τα παιδιά !!

του Γιάννη Παπαδημητρίου
Δεν είναι αθλητής, για να διεκδικεί μετάλλιο ή κύπελλο. Δεν είναι μπράβος, για να «απορροφάει» το ξύλο. Δεν είναι μοντέλο, για να μοστράρει πρησμένους κοιλιακούς πριν τη φωτογράφηση. Δεν είναι ηθοποιός, για να το παίζει ζεν πρεμιέ και να χώνει τη μούρη του σε καμιά διαφήμιση, να συμπληρώνει το μισθό. Δεν είναι ούτε καν άρρωστος, ώστε να παίρνει βρογχοδιασταλτικά. Ο Λευτέρης, ταξιτζής στο επάγγελμα, σχεδόν τριάντα χρονών, είναι «στο φάρμακο» περίπου μια πενταετία. Θεραπεία για «πρήξιμο» το χειμώνα, αντίστοιχη αγωγή για «κόψιμο» το καλοκαίρι. Ξεκίνησε με συμπληρώματα διατροφής στο γυμναστήριο και γρήγορα «πέρασε» στα αναβολικά. Το παραμύθι το έφαγε νωρίς. «Ακίνδυνα», «ανώδυνα», «δυναμωτικά», «αναγκαία», και πάει λέγοντας. Πράγματι, οι διαφορές στο σώμα του μέσα σε ένα τρίμηνο ήταν παραπάνω από εμφανείς. Η αυξημένη μυϊκή μάζα τον «φούσκωσε» αυτοπεποίθηση, ο καθρέφτης και η λιπομέτρηση έγιναν η καθημερινότητά του. Όσο πρηζόταν, τόσο πωρωνόταν. Πλέον έχει φτάσει στο σημείο να καυλώνει με τον εαυτό του.
Ξεχάστε τις ιστορίες με τον Ιακώβου και τον Τζέκο. Αυτές ήταν περισσότερο για να πλήξουν τους αθλητές μιας μικρής χώρας που τόλμησε να διεκδικήσει μετάλλια. Κοιτάξετε γύρω σας. Χιλιάδες Έλληνες καθημερινά κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών. Ο τζίρος τους αισίως ξεπέρασε το τζίρο των ναρκωτικών. Με κίνδυνο την υγεία τους, τρυπιούνται και χαπακώνονται για να αποκτήσουν όμορφο σώμα. Στην πλειοψηφία τους είναι άντρες, στο παιχνίδι μπήκαν οι γυναίκες δυναμικά την τελευταία οκταετία. Η φαρμακοδιέγερση (ντόπινγκ) χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες. Τα ανδρογόνα στεροειδή, δηλαδή φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν παρόμοια με την τεστοστερόνη, και τους β-2 αγωνιστές, οι οποίοι λειτουργούν ως διεγέρτες. Φυσικά, υπάρχει και μια ολόκληρη σειρά από ορμόνες. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι τα αναβολικά καμία σχέση δεν έχουν με τα νόμιμα, εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ, συμπληρώματα διατροφής.
Γενικότερα, η παρασκευή αναβολικών προορίζεται για την αντιμετώπιση χρόνιων ή ανίατων παθήσεων, για αυτό η επίδρασή τους σε υγιείς οργανισμούς είναι τόσο εντυπωσιακή. Βέβαια, οι στρατιές από τα «τούμπανα» δεν αρκούνται μόνο σε αυτά, αλλά συχνά προμηθεύονται και κτηνιατρικά αναβολικά, όπως για παράδειγμα είναι η μπολντενόνη, η οποία χορηγείται στα μοσχάρια για να αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Φαρμακοποιοί που υπογράφουν συνταγές για φάρμακα σε υγιείς ανθρώπους, παράνομα κινητά εργαστήρια παρασκευής αναβολικών, «βαποράκια» από το Καζακστάν, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και την Κίνα, εταιρείες-μαϊμού στο διαδίκτυο που διαλαλούν την πραμάτεια τους, τελωνειακοί που κάνουν τα στραβά μάτια, μαγαζιά που αντί για συμπληρώματα πουλάνε καθαρή ντόπα, γυμναστήρια – διακινητήρια, μεσάζοντες που χρυσοπληρώνονται και υπόσχονται θαύματα, μια τεράστια μαύρη αγορά που έχει στηθεί γύρω από τα αναβολικά, το «χυμό» (juicy) του μέλλοντος όπως τα αποκαλούν οι Αμερικάνοι.
Ναρκισσισμός, κόμπλεξ, ωραιοπάθεια; Τι οδηγεί τους ανθρώπους στα αναβολικά; Γιατί διακινδυνεύουν την υγεία τους για να έχουν πρησμένους κοιλιακούς; Είναι αφελείς; Η ομορφιά κερδίζει την υγεία; Γιατί αντί να σηκώνουν απλά βάρη στο γυμναστήριο, θέλουν να σηκώνουν «πολυκατοικίες» και μουγκρίζουν σαν ζώα σε κάθε τους άρση; Ομαδική εκτόνωση; Δεν ξέρουν ότι το «φάρμακο» είναι εξαρτησιογόνο; Δε νιώθουν τις παρενέργειες στο κορμί τους όταν βρίσκονται εκτός «θεραπείας»; Τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα; Τα ερωτήματα είναι αναπάντητα. Δεν ξέρω αν υπάρχει μία και μόνο απάντηση που να συμπεριλαμβάνει όλους τους λόγους που οι άνθρωποι ντοπάρονται. Διαφορετικά άτομα, διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι ένα σώμα που «τρυπιέται», είναι ένα άρρωστο σώμα. Λευτέρη, το νου σου.protagon.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου