16.4.11

Εμβόλιο-ελπίδα κατά του καρκίνου !!

Εμβόλιο-ασπίδα κατά σχεδόν όλων των μορφών καρκίνου βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τα τέλη του 2013!
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, οι δοκιμές του TeloVac, το οποίο σχεδιάζεται αρχικά για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος -ενός εκ των πλέον θανατηφόρων μορφών της νόσου- έχουν ήδη ξεκινήσει σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς σε 53 βρετανικά νοσοκομεία.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Τζoν Νεοπτόλεμο, το εν λόγω εμβόλιο ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων που στοχεύει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας.
Αντίθετα με τα συνηθισμένα εμβόλια τα οποία σχετίζονται με την πρόληψη των λοιμώξεων, το TeloVac στοχεύει στην καταπολέμησή τους. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το εμβόλιο περιέχει μικρά τμήματα της πρωτεΐνης τελομεράσης (η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα), ενώ στόχος του είναι να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε αυτό να αναγνωρίζει την τελομεράση και να αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα με τα καρκινικά κύτταρα είναι ότι καταφέρνουν να «μεταμφιέζονται», γεγονός που τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην επαναστατική έρευνα, σε περίπτωση που το εμβόλιο καταφέρει να περάσει με επιτυχία τον σκόπελο των ευρείας κλίμακας κλινικών δοκιμών, τότε ενδέχεται να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Δοκιμές
Επιπλέον, από φέτος κιόλας η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει αντίστοιχες δοκιμές και σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι ερευνητές τονίζουν πως το ίδιο εμβόλιο ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματικό και για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος και του ήπατος.
Σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του παγκρέατος, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιλαμβάνονται την ύπαρξη όγκου σε προχωρημένο στάδιο και οι γιατροί δεν τους δίνουν παρά μόνο 6 μήνες ζωής.
Μόλις το 3% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου καταφέρνουν να ζήσουν για 5 χρόνια!
Η εν λόγω μελέτη -την οποία χρηματοδοτεί ο κορυφαίος ερευνητικός οργανισμός της Βρετανίας Cancer Research UK και συντονίζει ο επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής και Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Δρ Τζον Νεοπτόλεμος- δεν περιορίζεται στην προσπάθεια «καταπολέμησης» των καρκινικών κυττάρων που πλήττουν ένα συγκεκριμένο όργανο.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τη θεραπεία του καρκίνου είναι πως σχεδόν πάντα απομένουν μερικά κακοήθη κύτταρα από τα οποία μπορεί να αναπτυχθεί νέος καρκίνος.
Με τα εμβόλια όπως αυτό που δοκιμάζεται, γίνεται προσπάθεια «επαναπρογραμματισμού» του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει αυτά τα κύτταρα εμποδίζοντας μια μελλοντική υποτροπή. ethnos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου