13.4.11

Υβριδικό Πάρκο Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος στην Ικαρία

Έως το τέλος του 2012 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του υβριδικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ικαρίας, όπως αναφέρει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.
    Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοπόρα και καινοτόμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, και το πρώτο υβριδικό ενεργειακό, πανελλαδικά. Είναι ισχύος 6,8 MW και στηρίζεται στο συνδυασμό αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή "πράσινης ενέργειας", φιλικής προς το περιβάλλον. Το έργο αποτελείται από το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας, το Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Προεσπέρας και το Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κάτω Προεσπέρας.
     Όπως αναφέρει ο κ. Ζερβός, "σκοπός του είναι η, δια της χρήσεως υβριδικής τεχνολογίας, μεγιστοποίηση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα του νησιού (και κατά συνέπεια η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου πετρελαίου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ), ώστε να καλύπτεται σημαντικά μέρος των τρεχουσών και μελλοντικών αναγκών της Ικαρίας από καθαρή, φιλική στο περιβάλλον ενέργεια".
       Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επικαλείται υπολογισμούς που έχουν γίνει και που δείχνουν ότι, μετά την ολοκλήρωσή του, το έργο θα καλύπτει το 30% των ετήσιων αναγκών του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια, που συνεπάγεται σημαντική μείωση κατανάλωσης πετρελαίου και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων προϊόντων καύσης. "Το έργο σήμερα τελεί υπό κατασκευή και λόγω πολυπλοκότητας και της καινοτόμου διάστασης του, παρουσίασε καθυστέρηση στην έναρξή του. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012", αναφέρει ο κ. Ζερβός, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.   Ερώτηση, στη Βουλή, για τις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του Υβριδικού Πάρκου της ΔΕΗ στην Ικαρία, είχε καταθέσει στη Βουλή, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης. "Το πρωτοποριακό, σε παγκόσμιο επίπεδο, υβριδικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί καθυστερεί, και δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι το ποσοστό κατασκευής του δεν φτάνει ούτε το 20%", έχει επισημάνει ο κ. Αϊβαλιώτης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου