21.5.11

Σε «φιάσκο » κατέληξαν οι αποδείξεις !

Σε µεγάλη γκάφα εξελίσσεται το µέτρο των αποδείξεων για το υπουργείο Οικονοµικών, αφού αναγκάζεται να προχωρεί τώρα σε πολύ µεγάλες επιστροφές φόρου, που «καίνε» την προσπάθεια αύξησης των εσόδων του Προϋπολογισµού.
Οκτώ στους δέκα (81,4%) από όσους έχουν µέχρι σήµερα λάβει ή πρόκειται να λάβουν εκκαθαριστικό σηµείωµα, είτε δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο είτε έχουν επιστροφή, όπως δείχνουν τα χθεσινά συγκεντρωτικά στοιχεία για την εκκαθάριση των πρώτων 781.612 δηλώσεων.
Το φιάσκο για τα έσοδα οφείλεται στο γεγονός ότι το µέτρο προβλέπει επιστροφή φόρου που ισούται µε το 10% του επιπλέον ποσού αποδείξεων που συγκεντρώνει ο φορολογούµενος πέρα από αυτές που απαιτούνται για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο.
Υπενθυµίζουµε ότι ανάλογα µε το εισόδηµα, το µέγιστο ύψος αποδείξεων που απαιτείται να προσκοµίσει κάποιος για να κατοχυρώσει όλο το αφορολόγητο είναι τα 12.000 ευρώ. Και ότι από εκεί και πέρα, για το επιπλέον ποσό που θα µαζέψει, µε ανώτατο ύψος τα 15.000 ευρώ, δικαιούται έκπτωσης φόρου ίσης µε το 10% της διαφοράς των 3.000 ευρώ.
Η γκάφα του υπουργείου είναι ότι δεν προσδιόρισε το τι θα ισχύσει σε σχέση µε το φορο µπόνους για εισοδήµατα που χρειάζεται να προσκοµίσουν αποδείξεις αξίας χαµηλότερης των 12.000 ευρώ για να κερδίσουν όλο το αφορολόγητο. Ετσι, ακόµη και οι έχοντες χαµηλά εισοδήµατα π.χ. 20.000 ευρώ που για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο αρκεί να προσκοµίσουν αποδείξεις αξίας µόνο 3.600 ευρώ, δηλώνουν τώρα αποδείξεις αξίας 15.000 ευρώ.
Καρπώνονται δηλαδή το πριµ της επιστροφής φόρου ίσης µε το 10% της διαφοράς ανάµεσα στην αξία αποδείξεων για να χτίσουν το αφορολόγητο και αυτών που έχουν δικαίωµα να δηλώσουν δηλαδή τα 15.000 ευρώ, για να πάρουν και το φοροµπόνους. Μόνο που στη δική τους περίπτωση το φοροµπόνους είναι σηµαντικά υψηλό.
Στο συγκεκριµένο παράδειγµα η διαφορά ανάµεσα στα 3.600 ευρώ και τα 15.000 ευρώ είναι 11.400 ευρώ, και το φορο δώρο µε τη µορφή της επιστροφής είναι 1.140 ευρώ.
Το φαινόµενο που παρατηρείται, δηλαδή φορολογούµενοι µε ετήσιο εισόδηµα 20.000 ευρώ να δηλώνουν αποδείξεις 15.000, δείχνει και ότι οι αποδείξεις έχουν γίνει κυριολεκτικά αντικείµενο εµπορίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι λογιστές και φοροτεχνικοί πωλούν την παρτίδα αποδείξεων αξίας 1.000 ευρώ, προς 50 ευρώ.
Ετσι εξηγείται το ότι τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που έχει ήδη αποστείλει ή ταχυδροµεί τις ηµέρες αυτές η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, έχουν περιοριστεί µόλις στο 18,77% του συνόλου, ενώ τα πιστωτικά αναρριχήθηκαν στο 40% και τα µηδενικά στο 41%! Το σύνολο πιστωτικών και µηδενικών µαζί είναι 81,23%!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 311 Εκατ. εύρώ ΜΕ το «ΚΑΛΗΜΕΡΑ»...
Με την έναρξη δηλαδή του προγράµµατος εκκαθάρισης, το υπουργείο πρέπει να επιστρέψει 311,65 εκατ. ευρώ, όταν ο πρόσθετος φόρος που θα εισπράξει ανέρχεται σε 396,6 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, από την εκκαθάριση των δύο πρώτων παρτίδων που αφορούν 781.612 δηλώσεις, η καθαρή θέση του ∆ηµοσίου είναι µόνον 85 εκατ. ευρώ.
ΕΛΕΓΧΟΙ Για ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ανώ τών 1.000 Εύρώ
Στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν θορυβηθεί µπροστά στο φιάσκο για τα έσοδα που συνεπάγεται το συγκεκριµένο µέτρο και στο τραπέζι έπεσαν διάφορες ιδέες, ακόµη και το να µπει πλαφόν, αναδροµικά, για όσους απέστειλαν τις φορολογικές δηλώσεις, η οποία και απορρίφθηκε ως ανεφάρµοστη. Το βέβαιο είναι ότι µετά τη λήξη της προθεσµίας υποβολής δηλώσεων, οι εφορίες θα πραγµατοποιήσούν πολλούς δειγµατοληπτικούς ελέγχους, ξεκινώντας σύµφωνα µε τις πληροφορίες απ’ όσους δικαιούνται επιστροφές 1.000 ευρώ και άνω. ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου