5.5.11

Χαιρετισμός του Δημ. Κουσελά στο Συνέδριο CEO & CSR MONEY CONFERENCE

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σήμερα σε σας, που παίζετε σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Κληθήκαμε, ως Κυβέρνηση, να αντιμετωπίσουμε μια πολυεπίπεδη κρίση: μια δημοσιονομική κρίση, μια κρίση ανταγωνιστικότητας, που είναι ταυτόχρονα κρίση αξιών και θεσμών.
Μια κρίση αναπτυξιακού μοντέλου και κοινωνικής συνοχής.
Σε συνθήκες αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας, κληθήκαμε να σώσουμε τη χώρα από το φάσμα μιας προδιαγεγραμμένης χρεοκοπίας και παράλληλα να ενεργοποιήσουμε τα υγιή κομμάτια της οικονομίας μας, δρομολογώντας, σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδω και δεκαετίες.
Ολοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα, σε πόσο ισχυρές αντιστάσεις προσκρούει, πόσα πρέπει να γίνουν – και να γίνουν έγκαιρα και σωστά, όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά και από κάθε επιχείρηση, από κάθε πολίτη της χώρας.
Οι καιροί είναι αναμφίβολα δύσκολοι και συνάμα προκλητικοί.
Ομως, στους δύσκολους καιρούς είναι που αναδεικνύονται και δοκιμάζονται οι ικανοί, οι οραματιστές, οι πετυχημένοι.
Γιατί είναι σαφώς δυσκολότερο να είσαι πρωτοπόρος, ηθικός και κοινωνικά υπεύθυνος στους χαλεπούς καιρούς, από ότι στα καλά χρόνια, σε εποχές ευμάρειας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη από επιχειρήσεις συνεπείς, ηθικές, ευαίσθητες στις δυσκολίες του παρόντος και προνοητικές για το μέλλον.
Από επιχειρήσεις με πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους όχι μόνο απέναντι στους μετόχους, αλλά και σε όλους αυτούς που θα αποκαλέσω «συμμετόχους»: το ανθρώπινο δυναμικό, τα στελέχη τους, τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον, τους καταναλωτές, το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται.
Τέτοιες επιχειρήσεις βλέπουν μακριά.
Τέτοιες επιχειρήσεις χρειαζόμαστε.
Το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Στρατηγικής, το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι απλά ένα πλαίσιο δημοσιονομικού νοικοκυρέματος για τη χώρα, ούτε ένα απλό άθροισμα «μέτρων και παρεμβάσεων».
Το πλαίσιο αυτό θέτει τις βάσεις μετάβασης σε μια νέα εποχή, σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο πρωτεύοντα ρόλο έχουν πρωτοβουλίες που βασίζονται στην ποιότητα, στην καινοτομία, στην αειφορία και στη γνώση, με πρωταγωνιστές επιχειρήσεις υγιείς, δυναμικές, κοινωνικά υπεύθυνες.
Επιχειρήσεις που δεν θα στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στα σαθρά θεμέλια της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της παραβίασης κανόνων και θεσμών αλλά επιχειρήσεις ικανές να συλλάβουν τις ανάγκες και τα μηνύματα των αγορών για να ανταποκριθούν με ποιότητα και ευαισθησία στις ευρύτερες ανάγκες του καταναλωτή και του κοινωνικού συνόλου.
Εμείς απελευθερώνουμε τις δυνάμεις της ανάπτυξης.
Για την εξάλειψη κάθε εμποδίου που κρατάει καθηλωμένες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.
• Ανατρέπουμε τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα: με δραστική απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
• με απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και αλλαγή στο καθεστώς για τις οικοδομικές άδειες.
• Δημιουργούμε ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον (απελευθέρωση αγορών, fast-track, νέος επενδυτικός νόμος).
• Ενισχύουμε τη ρευστότητα με νέα επενδυτικά εργαλεία (ΕΤΕΑΝ, “Jessica”, “Jeremie”)
• Ενισχύουμε τον ανταγωνισμό στην αγορά με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με συμφωνίες μείωσης των τιμών.
• Προωθούμε την εξωστρέφεια με την καταγραφή και άρση εμποδίων διοικητικού και φορολογικού χαρακτήρα.
Έτσι προάγεται μια πολυδύναμη, και βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, αλληλένδετη με τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας και του λαού μας. Μια ανταγωνιστικότητα με ευρεία αποδοχή, αναγνώριση και προοπτική.
Εαν αυτός είναι ο δρόμος σας, είναι και δικός μας.
Εαν αυτό είναι το όραμά σας, είναι και δικό μας όραμα.
Για μας, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι απλά μια βιτρίνα και μια «πολυτέλεια», για λίγους. Δεν είναι ούτε απλά “φιλανθρωπία”, ούτε μια ακόμα δράση του marketing.
Είναι μια γενικότερη ευκαιρία αλλαγής, ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο μήνυμα των καιρών, που δένει σε νέες βάσεις την επιχειρηματικότητα με τους πολίτες και την κοινωνία.
Γιατί ειδικά στις σημερινές συνθήκες, η επιχείρηση δεν είναι –ούτε πρέπει να είναι- ένα μονοδιάστατο, εγωϊστικό «στεγανό».
Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, πολίτης της χώρας μας και του κόσμου, με όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις πρωτοβουλίες που αυτό συνεπάγεται.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου