30.6.11

ΣΟΚ στην κτηματαγορά -270.000 σπίτια απούλητα !!

Απόθεμα απούλητων κατοικιών που συνολικά μπορεί να φτάνει τις 270.000, προκαλεί σοκ στην κτηματαγορά και δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μείωση των τιμών. Παράλληλα, η απαισιοδοξία των ειδικών της αγοράς βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο καθώς πάνω από 9 στους 10 πιστεύουν ότι η κρίση θα διαρκέσει από 1 έως 3 χρόνια.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την επιμέλεια του καθηγητή, Επ. Πανά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στις κατοικίες είναι υπερεκτιμημένες από 10% έως 30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες για να υπάρξει μείωση. Επίσης, δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αγοραπωλησιών καθώς η συρρίκνωση του εισοδήματος ίσως μέχρι το 2013 καθώς και η προσμονή μείωσης των υπερεκτιμημένων τιμών, δεν ευνοεί την αγορά.
Το 95% των ειδικών εκτιμά ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές.
Επτά στους 10 ειδικούς θεωρούν ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι χαμηλότερες σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν.
Το 75,3% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν.
Το 74,4% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες.
Το 62,2% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο.
Το 56,3% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.
Σε ότι αφορά το δείκτη εμπιστοσύνης στην κτηματαγορά, σημειώνεται οριακή μείωση από 36,3 μονάδες σε 35,8 μονάδες. Δραματική πτώση για το δείκτη εμπιστοσύνης στην οικονομία που έχει φτάσει στις 22,5 μονάδες. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου