3.6.11

Δείκτης προστασίας -τουλάχιστον- 30 στα αντηλιακά !!

Όσες και όσοι βγαίνουν στον ήλιο θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 30, αν θέλουν να προστατευθούν πραγματικά από τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας στο δέρμα.
Ειδικοί ερευνητές προειδοποιούν ότι οι συστάσεις που θεωρούσαν επαρκή κάλυψη τον δείκτη προστασίας 15 πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως προς τα άνω, επειδή δεν "είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας".
Ομάδα γιατρών στη Βρετανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δείκτης προστασίας 15 προσφέρει κάλυψη μόνον όταν βάζουμε ένα παχύ στρώμα αντηλιακού στο δέρμα, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως.
"Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι αλείφονται με πολύ μικρότερη ποσότητα από την συνιστώμενη και προστατεύονται μόνο κατά 50% από ο, τι αναγράφει ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού τους", γράφουν οι ειδικοί σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Drug and Therapeutics Bulletin.
Ετσι οι συστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία στη Βρετανία για τη χρήση αντηλιακού με ελάχιστο δείκτη προστασίας 15 δεν είναι επαρκείς και πρέπει να αναθεωρηθούν, καταλήγουν οι επιστήμονες.
Επιπλέον, ο κόσμος δεν αλείφεται με επαρκή ποσότητα αντηλιακού. Ο δείκτης προστασίας 15 παρέχει επαρκή κάλυψη μόνο με επάλειψη 2 mg αντηλιακού ανά ένα τετραγωνικό εκατοστό δέρματος.
Αυτή είναι η ποσότητα που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές στις κλινικές δοκιμές για τον δείκτη προστασίας (SPF).
Αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντηλιακά βάζουν συνήθως πολύ μικρότερη ποσότητα από αυτή - γύρω στα 0,5-1mg αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος.
"Η επαρκής χρήση είναι και πολύ πιο ακριβή, αφού για μια επάλειψη ολόκληρου του σώματος ενός ενηλίκου με 2 mg/cm2 απαιτούνται 35 ml αντηλιακού. Η επάλειψη αυτής της ποσότητας κάθε δύο ώρες, όπως συνιστάται, σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράζουμε αντηλιακό κάθε δυό - τρεις ημέρες", γράφουν οι γιατροί.
Οι ειδικοί λένε ότι μια "πιο λογική λύση" θα ήταν να αλλάξουν οι κατασκευαστές τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν τα αντηλιακά ώστε "να απηχεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν οι καταναλωτές στην πραγματική ζωή.
Ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.
Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά.
Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.
Πιο απλά, ο δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.
Να ένα απλό παράδειγμα: έστω ότι το δέρμα σας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αν επιλέξετε αντηλιακή προστασία με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα σας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από 20 επί 10 λεπτά, δηλαδή μετά από 200 λεπτά.
Παρ’ όλα αυτά, η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά και ειδικότερα μετά από εφίδρωση, σκούπισμα και κολύμπι. tovima

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου