3.6.11

Σκουπίδια Καλαμάτας – Στο ίδιο έργο θεατές !

Μία επιστολή πού όπως θα διαβάσετε ποιό κάτω λέει πολλά και αφήνει πολλά υπονοούμενα αλλά δεν μας λέει και πόσοι… πληρώνονται από το «σύστημα» Μαραθόλακα, έστειλαν στα ΜΜΕ οι γνωστοί «ευαισθητοποιημένοι» οικολογικά του Ταϋγέτου.
ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή :
α) τις δηλώσεις του κ. Φωτέα στον τοπικό τύπο την 13.5.2011, με τις οποίες περιγράφει την ντροπιαστική εικόνα που αντίκρισε στη χωματερή της Μαραθόλακας όταν την επισκέφτηκε, αλλά και το σχόλιό του για το «πως θα πειστούν όλοι αυτοί που είχαν αντιρρήσεις για την εγκατάσταση της RAM στον συγκεκριμένο χώρο, να συναινέσουν στην παραμονή της μονάδας για μεγαλύτερο διάστημα από το αρχικώς συμφωνηθέν;».
β) Τα δημοσιεύματα της 14.5.2011 με τα οποία κάποιος δημοτικός παράγοντας δήλωσε, πως θα τοποθετηθούν φώτα και κάμερες στον Ταΰγετο για να φυλάνε τις μηχανές της RAM.
γ) τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε όλοι όσοι επισκεφτήκαμε απροειδοποίητα την 27.5.2011 τη παλιά Μαραθόλακκα και είδαμε το πώς δουλεύει πιλοτικά η μονάδα της RAM.
Κάνουμε λοιπόν γνωστό σε όλους και κυρίως στους ενδιαφερόμενους, στους «μεσάζοντες» και στους υποστηρικτές τους, πως
-Η Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο συστάθηκε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, για να συνεισφέρει στην προστασία και στην ανάπτυξη του Ταϋγέτου. Τα μέλη της έχουν απόψεις για την διαχείριση των σκουπιδιών και τις εκφράζουν ελεύθερα, αλλά αυτό είναι θέμα κυρίως των οικολογικών οργανώσεων, με πολλές από της οποίες συνεργάζεται και ενισχύει. Αυτό που την ενδιαφέρει στην περίπτωση της Μαραθόλακκας είναι να πάψουν να χρησιμοποιούν τον Ταΰγετο σαν σκουπιδότοπο, όποια και αν είναι η «τεχνολογία» που θα επιλέξουν. Δεν μας νοιάζει ο επιχειρηματίας αλλά ο Ταΰγετος.
-Οποιοσδήποτε εχέφρων άνθρωπος που θα επισκεφθεί τη Μαραθόλακκα και αντικρίσει τη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά από τα 7 χρόνια λειτουργίας της σκέτης χωματερής και με την τρίμηνη προσθήκη της RAM, θα καταλάβει γιατί τόσα χρόνια φωνάζουμε για το αυτονόητο πως «αρκετά ξεφτιλίστηκε ο Ταΰγετος. Φτάνει πια». Από την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι το σύστημα που είδαμε, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια της πόλης σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογράψει (στραγγίδια παντού, μπάλες σκισμένες, πεταμένα «ανακυκλώσιμα» χύμα σε όλη την έκταση, μπαλοποιημένα σύμμεικτα σκουπίδια).
-Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Φωτέα (πιστεύουμε να έθιξε το θέμα από ενδιαφέρον), ας μάθουν κάποιοι πως όταν το Μάρτιο συμφωνήσαμε στην τρίμηνη πιλοτική λειτουργία της RAM στη παλιά Μαραθόλακκα, το κάναμε επειδή ο δήμαρχος κ. Νίκας δεσμεύτηκε ενυπόγραφα για όλες τις προτάσεις και θέσεις μας. Στην «κοινή δήλωση-δέσμευση» στο σημείο 5 συμφωνήθηκαν τα εξής: «Με την λήξη του τριμήνου τα μηχανήματα της μεθόδου RAM θα πάψουν να λειτουργούν και θα απομακρυνθούν άμεσα από τη Μαραθόλακκα και την ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου και δεν πρόκειται στο μέλλον να τοποθετηθεί οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα οιασδήποτε μορφής, ούτε θα πίπτουν ή θα συγκεντρώνονται με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή απορρίμματα στον Ταΰγετο».
Υπενθυμίζουμε πως η τρίμηνη πιλοτική λειτουργία εξαντλείται στα μέσα του Ιουνίου και πέραν αυτής δε θα συζητηθεί καμία παράταση. Πιστεύουμε ότι ο κ. Νίκας θα τιμήσει την υπογραφή του, όποιες και να είναι τότε οι συνθήκες. Εκτός αυτού θα έπρεπε να κινούνται οι αρμόδιοι για την εύρεση νέας τοποθεσίας.
Από το 2003 και μετά υπάρχουν πολλές ευθύνες, σε όλα τα επίπεδα, γιατί αφέθηκε ο Ταΰγετος έρμαιο στα νύχια των σκουπιδοεργολάβων και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, που λείπουν τώρα από τα ταμεία του κράτους, για την υποτιθέμενη διαχείρισή τους. Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί με όλες τις παρεμφερείς σαν της Καλαμάτας περιπτώσεις;
Με βάση τα συμφωνηθέντα με τον Δήμαρχο Καλαμάτας και το ψηφισθέν Γ.Π.Σ. με το οποίο η περιοχή Μαραθόλακκα χαρακτηρίζεται περιοχή Π1, είμαστε σίγουροι ότι το τρίμηνο που τελειώνει θα είναι και η τελευταία ασχημοσύνη σε βάρος του Ταϋγέτου.
Υ.Γ. Όσον αφορά την τεχνολογία «φως και κάμερα» που εγκαταστήσανε σε τόπο που θα κλείσει ξοδεύοντας 40.000 ευρώ, καλά κάνανε. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Μαραθόλακκα θα μετατραπεί σε «τουριστικό αξιοθέατο», ένα μνημείο που θα θυμίζει την ανικανότητα των δήθεν αρμοδίων να δώσουν λύση στο πρόβλημα σκουπίδια, αλλά και το πόσο σέβεται η ελληνική πολιτεία το Περιβάλλον!!!.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου