17.6.11

ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ - Πρώτη σε... πνιγμούς η Ελλάδα !

Τα Ελληνόπουλα, αλλά και οι ενήλικες, δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για την ασφαλή κολύμβηση !
Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους από πνιγμούς, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν άνθρωποι να στελεχώσουν τις θέσεις των ναυαγοσωστών και οι ανάγκες δεν καλύπτονται ούτε κατά 50%. Κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία. «Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 400 άτομα από πνιγμούς» εξηγεί ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) κ. Νίκος Γιοβανίδης.
«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά μεν, πολύ βασικά δε, προληπτικά μέτρα: Συνεχής επιτήρηση των παιδιών και να είναι νηστικά τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από το μπάνιο», προσθέτει. Οι ηλικίες σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα νήπια (1-5 ετών) και οι υπερήλικες (άνω των 65 ετών), στους οποίους συντρέχουν λόγοι υγείας που προκαλούν τους πνιγμούς. Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες της ΕΝΑΚ, διαπιστώνεται ότι τα Ελληνόπουλα, αλλά και οι ενήλικες, δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για την κολύμβηση. Οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να φροντίζουν για την απαραίτητη εκπαίδευση των παιδιών τους από ειδικούς από την ηλικία των τριών ετών. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ανταπόκριση των πολιτών για τη στελέχωση των θέσεων ναυαγοσωστών, παρότι είναι μια εποχική εργασία που αμείβεται καλά. «Δυστυχώς σήμερα δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας ούτε κατά 50%, γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι να στελεχώσουν τις θέσεις», υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΕΝΑΚ.
«Σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από την ανεργία, ούτε για την Αττική δεν βρίσκουμε ναυαγοσώστες. Δεν αναφέρομαι σε απομακρυσμένα μέρη, μιλάω για την Αττική», τονίζει. Για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης πρέπει να είναι από 18 έως 45 ετών για τη θάλασσα και έως 65 για την πισίνα. Εκπαιδεύεται για δύο εβδομάδες, προκειμένου να πάρει το πτυχίο του επαγγελματία ναυαγοσώστη. Στη συνέχεια, πρέπει να βγάλει δίπλωμα για ταχύπλοο σκάφος και να δώσει εξετάσεις στο λιμεναρχείο.
Όλη αυτή η διαδικασία στοιχίζει περίπου 800 ευρώ. Η αμοιβή του ναυαγοσώστη κυμαίνεται από 1000 έως 2000 ευρώ το μήνα, για 7ωρο ωράριο, ενώ του εξασφαλίζουν και τη διαμονή. Σύμφωνα με το διευθυντή της ΕΝΑΚ, σε κάθε πισίνα θα πρέπει να υπάρχει, όπως ορίζει ο νόμος, επόπτης ασφαλείας, δηλαδή επαγγελματίας ναυαγοσώστης. Καθένας έχει το δικαίωμα αυτό, να το ζητεί και να το διεκδικεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου