3.6.11

Αυτοψία για τα έργα στο Ανάκτορο του Νέστορα !

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011 στις 7:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα μεταξύ του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος, κ.Καφαντάρη Δημήτριο και της Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, κα Μενδώνη Λίνα.. Η συνάντηση έγινε παρουσία της Διευθύντριας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, κας Βαλάκου Νικολέττα, της Διευθύντριας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κας Γερούση Ευγενία, του Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Cincinnati και Διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας, κ. Jack Davis, της Διευθύντριας της ΛΗ’ΕΠΚΑ, κας Αραπογιάννη Ξένης, της Μηχανικού του τμήματος Αρχαιολογικών Έργωνκαι Συντήρησης Κτηρίων ΛΗ’ΕΠΚΑ, κας Πίκουλα Δήμητρας, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, κ. Πετρόπουλου Παναγιώτη και του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου, κ. Καρβέλα Παναγιώτη.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και αφορούν την πορεία των έργων στον χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα, και σχετίζονται με την εξέλιξη των διαδικασιών ένταξης του Στεγάστρου στο ΕΣΠΑ, αλλά και του ήδη ενταγμένου έργου «Προστασία και Ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορα». Προς την κατεύθυνση αυτή, απαραίτητη κρίθηκε από την κα Μενδώνη η σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης ώστε να προχωρήσουν με σωστό τρόπο οι διαδικασίες θεμελίωσης του Στεγάστρου, την εκπόνηση της οποίας ανέλαβε ο Δήμος. Στην συζήτηση αναφέρθηκε επίσης ότι την περασμένη Τρίτη πέρασε και εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης του Ανακτόρου, έργο που συμβάλλει στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την γενικότερη προστασία του Αρχαιολογικού Χώρου.
Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο της Πύλου και ακολούθησε σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα της Πύλου. Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε την κα Μενδώνη για την πορεία του έργου της ανάδειξης του διατηρητέου κτιρίου του Καποδιστριακού - Αλληλοδιδακτικού Σχολείου στην Μεθώνη μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της ανάπλασης του Παλαιού Υδραγωγείου της Πύλου (Καμάρες), που αποτελεί πραγματικό στολίδι στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης της Πύλου. Για τα προαναφερθέντα έργα η κα Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες προώθησης και ένταξης τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ο κ. Καφαντάρης βρήκε θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κας Γραμματέως στο αίτημα του για την παραχώρηση του κτηρίου του Μπάρκα, που ανήκει στο Υπουργείου Πολιτισμού και βρίσκεται δίπλα στο χώρο του Μουσείου της Χώρας, με σκοπό την διενέργεια αισθητικών και αναπτυξιακών επεμβάσεων από πλευράς Δήμου. Παράλληλα, συζητήθηκε η παραχώρηση χώρου μέσα στο κάστρο της Πύλου για την δημιουργία του έργου της εικονικής αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, όπου ήδη υπάρχει επιστολή-αίτημα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Μαλαπάνη και τον Δήμαρχο κ.Καφαντάρη.Με το πέρας της συνομιλίας, που διεξάχθηκε σε κλίμα αλληλοσεβασμού και φιλικότητας, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία η οποία υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο μεριές. Αμφότεροι έμειναν ικανοποιημένοι και συμφώνησαν να βρίσκονται σε άμεση επαφή και επικοινωνία για την επίλυση των θεμάτων που έχουν ανακύψει και χρίζουν άμεσης φροντίδας για την ιστορική διαφύλαξη και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου