24.6.11

«Να διεκδικήσουμε για τον τόπο μας προγράμματα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»

Ανακοίνωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου !
Η εξαγγελία μέτρων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πιστεύω ότι αποτελεί την πρώτη θετική απάντηση της Πολιτείας στην αδήριτη ανάγκη και στα αιτήματα των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό.
Σε απάντηση αυτής της ανάγκης που έχει εκφραστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν από βουλευτές και άλλους φορείς, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού πρόσφατα εξήγγειλε τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων τριετούς διάρκειας, τα οποία πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για κάθε περιοχή και χρονική περίοδο.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο εξετάζει:
«Την παροχή κινήτρων με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, επιδιώκοντας συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις περιφέρειες, τα τουριστικά γραφεία, τις αεροπορικές εταιρείες και όλους τους συντελεστές του τουρισμού, προκειμένου να εξετάσουν με επαγγελματικό τρόπο την επιμήκυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων στο διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως και 30 Μαρτίου.
Προϋπόθεση για την εκκίνηση μιας σχετικής προσπάθειας είναι να δημιουργηθούν πιλοτικά προγράμματα, στα οποία θα ενταχθεί ικανός αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων που θα διασφαλίζει την λειτουργία της τουριστικής αγοράς, προκειμένου οι επισκέπτες να απολαμβάνουν με πληρότητα τις τουριστικές υπηρεσίες και να έχουν στη διάθεσή τους τις δέουσες υποδομές που αναδεικνύουν το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής.
Για την υποστήριξη των προγραμμάτων αυτών, που η επιτυχής έκβασή τους θα αποτελέσει τον προπομπό για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο σύνολο της χώρας, θα μπορούσε να εξεταστεί να δοθούν κίνητρα όπως για παράδειγμα η μείωση τελών ύδρευσης από τους Δήμους, η μείωση των τελών προσγείωσης και του «σπατόσημου» στα αεροδρόμια, η επιδότηση των επιχειρήσεων για την απασχόληση εργαζομένων με το ίδιο ποσοστό που επιδοτείται σήμερα η ανεργία, η παροχή διευκολύνσεων που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές και την φορολόγησή τους».
Σε αυτήν τη διαδικασία, οι φορείς και οι επιχειρήσεις του τόπου πρέπει να προχωρήσουμε με προτάσεις, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί και από τις τοπικές κοινωνίες αυτή η διαδικασία και να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας.
Να προχωρήσουν οι συνεργασίες και οι συμπράξεις των αεροδρομίων με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και να οργανωθούν με σταθερή συχνότητα πτήσεις τσάρτερ προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας αποφεύγοντας την επιβάρυνση του «σπατόσημου» στις πτήσεις μέσω Αθήνας.
Να τεθούν κίνητρα τουριστικής αξιοποίησης της «νεκρής» περιόδου Νοεμβρίου – Μαρτίου, κατά το Υπουργείο, και Σεπτεμβρίου – Απριλίου, κατά τη δική μου εκτίμηση για τη Μεσσηνία, γιατί δεν μπορεί σε 50 μέρες τουριστικής περιόδου να γίνουν μαζικές επενδύσεις στον τόπο μας και να αξιοποιηθούν εμπορικά σε μεγαλύτερο βαθμό τουριστικές και επιχειρηματικές διαδρομές.
Να δοθεί οικονομικό κίνητρο σε επιχειρήσεις και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία σε δωδεκάμηνη βάση των αρχαιολογικών χώρων.
Να οργανωθεί πλάνο πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων, για τη χειμερινή περίοδο και να προωθηθούν οργανωμένα και στοχευμένα οι εκδηλώσεις αυτές, σε αυτές τις αγορές από όπου προσδοκούμε επισκέπτες.
Βρίσκομαι στην ευτυχή θέση να έχω μεταφέρει, πριν από μερικούς μήνες, τις σχετικές προτάσεις μου στο Υπουργείο και για τις οποίες είχα αρθρογραφήσει στον τοπικό Τύπο στις 21/01/11, στο άρθρο μου με τίτλο: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο εκσυγχρονισμός της ξενοδοχειακής υποδομής και ο εναλλακτικός τουρισμός».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου