2.6.11

Οριστικά αγνοούμενο το Spirit της Nasa !

Η μεγάλη περιπέτεια του τηλεκατευθυνόμενου τζιπ Spirit, που βρισκόταν σε αποστολή στον Άρη, φαίνεται πως έφτασε στο τέλος της και επίσημως. Οι μηχανικοί της Nasa, αφού εξάντλησαν κάθε πιθανότητα, αποφάσισαν πως μετά από τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς κανένα νέο του, όλα δείχνουν πως το όχημα μπορεί να θεωρηθεί ότι χάθηκε εν ώρα καθήκοντος!
Το τζιπ έχει κολλήσει από τον Μάιο του 2009 σε περιοχή με μαλακή άμμο και από εκείνη τη στιγμή δεν ξανάστειλε σήμα. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ΝΑΣΑ να επαναφέρει την επικοινωνία, το Spirit σιωπά!
Ετσι την Τετάρτη 1 Ιουνίου σταμάτησε κάθε επιχείρηση, αφού κρίθηκε πως δεν υπάρχει πλέον ελπίδα. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι πως η θέση του Spirit δεν του επιτρέπει να γυρίσει τα ηλιακά πάνελ του σε σωστή γωνία προς στον ήλιο και να μαζέψει αρκετή ενέργεια- η οποία του είναι απαραίτητη για λειτουργήσουν τα συστήματα θέρμανσης του, στον σχεδόν παγωμένο κόκκινο πλανήτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετά συστήματα του να έχουν αχρηστευτεί παγωμένα ενώ λόγω της ακινησίας τόσων μηνών θα έχει σκεπαστεί από σκόνη που του στερεί την ενεργειακή του φόρτιση.
Να σημειώσουμε ότι το Spirit μαζί με το το Opportunity είχαν σταλεί στον Άρη από την Nasa στις αρχές του 2004, με προοπτική να δουλέψουν ως ιχνηλάτες της για περίπου τρεις μήνες. Παραδόξως το Opportunity 7 ολόκληρα χρόνια μετά (!) συνεχίζει να κυκλοφορεί στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη! Η ανευ προηγουμένου επιτυχία του προγράμματος των τηλεκατευθυνόμενων αυτών οχημάτων εξερεύνησης, οδήγησε τη ΝΑΣΑ να ετοιμάσει το Curiosity που θα ξεκινήσει το ταξίδι του προς τον Άρη τον Νοέμβριο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου