22.7.11

ΜΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ - Πρόγραμμα βοήθειας-μαμούθ 158 δισ. με συμμετοχή ιδιωτών

Πρόγραμμα βοήθειας-μαμούθ ύψους 158 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. Τα
109 δισ. ευρώ θα προέλθουν από νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, 37 δισ. ευρώ από την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ' την επαναγορά του ελληνικού ομολόγων.
Σε περίπτωση βαθμολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο της "επιλεκτικής χρεοκοπίας", από τους οίκους αξιολόγησης, τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν την εγγύηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Αποφασίστηκε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών μέχρι και για 30 χρόνια, με μείωση του επιτοκίου στο 3,5%.
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πήραν τρεις σημαντικές αποφάσεις: Τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την αποτροπή μετάδοσης της κρίσης και τη βελτίωση της διαχείρισης κρίσεων στην Ευρωζώνη.
"Επιταχύναμε την εξεύρεση μίας λύσης. Δεν έπρεπε μία δύσκολη κατάσταση να γίνει επικίνδυνη", ανέφερε, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, οικονομία και πολιτική έρχονται κοντά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα αξιόπιστο πακέτο, που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των αγορών και των πολιτών.
Μίλησε για φιλόδοξο σχέδιο για την Ελλάδα, τονίζοντας τη σημασία της αυστηρής εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.
Τόνισε, επίσης, ότι "το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας".
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, έκανε λόγο για "μεγαλεπήβολο πακέτο" στην περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρωί της Παρασκευής.
Την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών χαιρέτισε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι εξαρχής η ΕΚΤ είχε συμβουλεύσει για εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Δεσμεύτηκε παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εγγυηθούν τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος. "Έχουμε τη δέσμευση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους", δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η δέσμευση της ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση του χρέους στο συμφωνηθέν ποσό, σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος. Εκτίμησε ότι η λύση που προκρίθηκε δεν συνιστά "πιστωτικό γεγονός".
"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".
Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν υπέρ "μιας αποφασιστικής δέσμευσης υπέρ της Ελλάδας ως μέλους του ευρώ και της Ευρωζώνης". Τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα συνεισφέρουν σε μια νέα βοήθεια προς τη χώρα αυτή ύψους 135 δισ. ευρώ σε 30 χρόνια, πρόσθεσε.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκλήθη να δώσει συνέντευξη από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Κομισιόν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου