14.7.11

Γέμισε …ψύλλους η Χαλκιδική –Αρχίζουν οι ψεκασμοί !

Το πρόβλημα των ψύλλων απασχολεί ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής καθώς παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση του εντόμου σε περιοχές με έντονη κτηνοτροφική παραγωγή. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις κλιματικές αλλαγές, την εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας, τη μη συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος από ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων και κτηνοτρόφους και τον περιορισμό της χρήσης εντομοκτόνων από κτηνοτρόφους σε περιόδους γαλακτοπαραγωγής.
«Οι ψύλλοι δεν είναι κάτι καινούριο, απασχολούν εδώ και χρόνια την περιοχή. Καθώς όμως αυξάνονται οι θερμοκρασίες και κορυφώνεται η τουριστική σεζόν θέλουμε να έχουμε την καλύτερη εικόνα για τον τόπο μας, γι΄ αυτό και προχωρούμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος ψεκασμών», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος.
Ειδικότερα, μετά από τα παράπονα που δέχτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τους πέντε δήμους της περιοχής κατέγραψε 700 περίπου ποιμνιοστάσια στα οποία θα γίνουν ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα και προνυμφοκτόνα. «Επειδή οι ψύλλοι είναι φορείς παθογόνων οργανισμών, το πρόβλημα αποκτά ιδιαίτερη υγειονομική σημασία. Στο παρελθόν μετέδωσαν ασθένειες όπως η πανώλη και ο ενδημικός τύφος και έτσι το θέμα ξεφεύγει από την έννοια της απλής όχλησης», αναφέρει η σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ψεκασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και το ύψος του προγράμματος φτάνει τα 102.000 ευρώ.
Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής σχεδιάζει ένα ακόμη πρόγραμμα ψεκασμών για την αντιμετώπιση κουνουπιών, ψύλλων και λοιπών εντόμων, το οποίο θα υλοποιηθεί τον Αύγουστο σε σχολεία, πριν να ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου