28.7.11

Στήριξη της οικοδομής και ενίσχυση της ρευστότητας ζητούν οι έμποροι της Πελοποννήσου !

Τις καταστροφικές συνέπειες στην αγορά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας επισημαίνει με επιστολή της στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τους αναπληρωτές υπουργούς, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε δραματική πτώση μέσα σε διάστημα επτά μηνών, συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους και επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι "στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 2004 είχαν εκδοθεί 404 οικοδομικές άδειες, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 μόλις 139. Παρατηρείται, δηλαδή, πτώση της τάξης του 66%. Στη Δυτική Ελλάδα, από τις 322 άδειες τον Ιανουάριο του 2004, φτάνουμε στις 108 άδειες τον αντίστοιχο μήνα του 2011, σημειώνοντας πτώση 66%. Τέλος, στα Ιόνια Νησιά από τις 174 τον Ιανουάριο του 2004, έχουμε τον αντίστοιχο μήνα του 2011 μόνο 52, πτώση της τάξης του 70%", και προσθέτει ότι "τα στοιχεία αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την σοβαρότητα του προβλήματος και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η τεράστια πτώση του κλάδου της οικοδομής έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν στον αφανισμό και χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν".
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ζητά την προώθηση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την Περιφέρεια, το οποίο να έχει στόχο την ανάπτυξη. Επίσης, ζητά την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο, σταθερό, απαλλαγμένο από πολιτικές που έχουν στόχο μόνο την είσπραξη φόρων από αδύναμες κοινωνικά ομάδες, γιατί η οικοδομική δραστηριότητα είναι φορτωμένη με δυσβάστακτους φόρους που λειτουργούν άκρως κατασταλτικά στην ανάπτυξη της. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε πειθαναγκαστικές ενέργειες των τραπεζών για τη συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου