30.7.11

Πουλάει ελιές τις οποίες βαφτίζει..."Καλαμών" !

Στο «σκαμνί» των διεθνών δικαστηρίων θα καθίσει η Τουρκία εάν συνεχίσει την… μπαμπέσικη συμπεριφορά της να πουλάει σε αγορές τρίτων χωρών αλλά και στην εσωτερική της αγορά βρώσιμες ελιές τις οποίες…..προηγουμένως βαφτίζει «ελιές Καλαμών».
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμανατίδου – Πασχαλίδου, ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η γειτονική χώρα οικειοποιείται ελληνικά ποιοτικά προϊόντα σφετεριζόμενη την ονομασία προέλευσης. «Η Τουρκία αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει το θέμα και κωλυσιεργεί αρνούμενη να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την οδηγία της Ε.Ε. για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης», ανέφερε ο κ. Δριβελέγκας, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί στις ελιές της Καλαμάτας αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, η μαστίχα Χίου και ο κρόκος.
Πάντως, επειδή με βάση την τουρκική νομοθεσία μόνον οι θιγόμενοι μπορούν να προσφύγουν νομικά κατά τέτοιων υποθέσεων σφετερισμού προϊόντων, ο υφυπουργός κάλεσε όλες τις θιγόμενες συνεταιριστικές ενώσεις να προσφύγουν νομικά κατά της γειτονικής χώρας και θα έχουν –όπως είπε– τη συνδρομή της Πολιτείας.
Από την πλευρά της η Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου κατήγγειλε ότι σε σούπερ μάρκετ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη πωλούνται μαύρες ελιές με την ένδειξη «Ελιά Καλαμάτας» και ζήτησε επιθετική πολιτική στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Αφού θύμισε ότι πρόσφατα εντοπίστηκε στις ΗΠΑ νοθευμένο λάδι που επωλείτο ως «λάδι Λακωνίας», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο από τέτοιου είδους απάτες να ζημιώνονται οι Ελληνες παραγωγοί και να συκοφαντούνται τα ελληνικά προϊόντα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου