2.7.11

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: H Εκκλησία δίπλα σε εκείνους που δοκιμάζονται και αγανακτούν !

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο οποίος κατέστησε σαφές πως η Εκκλησία δεν πρόκειται να προδώσει τον λαό της και να τον αφήσει αβοήθητο. «Είναι δίπλα σε όλους. Σε όλους εκείνους οι οποίοι δοκιμάζονται, οι οποίοι αγανακτούν, οι οποίοι είναι εμπερίστατοι, οι οποίοι αμφισβητούνται, οι οποίοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο επιβίωσης. Η Εκκλησία είναι δίπλα στον καθένα» είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ο οποίος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Κορίνθου, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στην Αρχαία Κόρινθο. Προηγουμένως οι δύο Μητροπολίτες υποδέχθηκαν την αγία κάρα του Οσίου Παρθενίου του Θαυματουργού, προστάτου των καρκινοπαθών, που μετέφερε στην Κόρινθο ο Αρχιμ.π.Ιάκωβος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης, Ψαχνών Ευβοίας.
«H Εκκλησία σε κάθε δοκιμασία, σε κάθε πάθος, σε κάθε ασθένεια είναι εκείνη που προστρέχει να δώσει χέρι στηριγμού. Είναι εκείνη η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα αιτήματα του λαού της. Είναι εκείνη που πρωτοστατεί στα έργα της φιλανθρωπίας. Χωρίς να ζητάει τίποτα για τον εαυτό της. Χωρίς να έχει καμία ιδιοτέλεια. Αλλά με έναν τρόπο αυθεντικό και τίμιο, σεβόμενη την προσωπικότητα του κάθε μέλους της αλλά και του κάθε ανθρώπου γίνεται σύζυγος και ομόζυγος στο πάθος και τη δοκιμασία του λαού της. Δεν πρόκειται η Εκκλησία ποτέ να προδώσει τον λαό του Θεού. Δεν πρόκειται ποτέ η Εκκλησία να διαφοροποιήσει το έργο και την παρουσία της μέσα στον κόσμο από το έργο και την παρουσία των Αγίων της που είναι οι στυλοβάτες της, που είναι μέσα στην ιστορία της διαχρονικά αυτοί που της δείχνουν τον δρόμο για να οδηγηθούμε οι πάντες εις την ενότητα με το πρόσωπο του Ιησού Χριστού» είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Η Εκκλησία στηρίζει και με τη «δυναμική σιωπή της»
«Η Εκκλησία του Χριστού δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει αβοήθητο το λαό της» τόνισε και συνέχισε: «Είναι εκείνη πρώτη που αφουγκράζεται τον παλμό της ανησυχίας του. Είναι εκείνη πρώτη που προβληματίζεται για να δώσει στον άνθρωπο πνεύμα ελπίδας και παρηγορίας. Είναι εκείνη που δραστηριοποιείται πολλές φορές μέσα από μια δυναμική σιωπή στον άνθρωπο που δοκιμάζεται και του ζητάει την συμπαράστασή της. Και δεν βγαίνει να εξωτερικεύσει αυτό το οποίο προσφέρει και γι’ αυτό το οποίο ανταποκρίνεται. Γιατί κανένας άγιος της Εκκλησίας μας δεν βγήκε να πει ποια ήταν η προσφορά του προς τον συνάνθρωπο. Δεν βγαίνει ποτέ να δείξει τη δύναμή της μέσα από λόγους διαφημίσεως. Αλλά είναι εκείνη που μέσα από το πνεύμα της ταπείνωσης και της θυσίας ξέρει να θυσιάζεται, να προσφέρεται και να ανταποκρίνεται στο λαό της».
«Η Εκκλησία δεν πρόκειται να αφήσει κανένα αβοήθητο. Είναι δίπλα σε όλους. Είναι σε όλους εκείνους οι οποίοι δοκιμάζονται, οι οποίοι αγανακτούν, οι οποίοι είναι εμπερίστατοι, οι οποίοι αμφισβητούνται, οι οποίοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο επιβίωσης. Η Εκκλησία είναι δίπλα στον καθένα» επισήμανε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απευθυνόμενος στους εκατοντάδες προσκυνητές που είχαν κατακλίσει τον αυλόγυρο του μικρού περικαλλούς Ναού των Αγίων Αναργύρων.
«Επικεντρωθείτε γύρω από την Εκκλησία»
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κάλεσε τους πιστούς να μείνουν κοντά στην Εκκλησία και να ακολουθήσουν το δρόμο που έδειξαν οι Άγιοι προκειμένου να βρούμε διέξοδο στα αδιέξοδά της καθημερινότητάς μας.
«Επικεντρωθείτε οι πάντες γύρω από την Εκκλησία. Ξαναβρείτε τον δρόμο. Τον δρόμο που οι Άγιοι μας έδειξαν. Και που είναι δρόμος που οδηγεί σε διέξοδο. Η Εκκλησία είναι ο χώρος που σου δείχνει τον τρόπο να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο σε καλεί να ξεπεράσεις τα προσωπικά ατομικά σου όρια και δεχόμενος τον άλλον άνθρωπο δίπλα σου να μπορείς μαζί να πορευτείς. Αλλά και όλοι μαζί για να μπορέσουμε τελικά να ξεπεράσουμε κάθε είδους κρίσεως. Το να συναντιόμαστε και να συζητούμε δεν αρκεί. Αυτό που απαιτείται είναι δραστηριοποίηση. Αυτό που απαιτείται είναι πνευματική ενάργεια. Αυτό που απαιτείται είναι να καταλάβουμε ότι μόνον όταν ο ένας σταθεί δίπλα στον άλλον ως αδελφός και συνάνθρωπος θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις κρίσεις μας. Τις κρίσεις μας τις πνευματικές αλλά και τις κρίσεις μας τις βιολογικές, τις σωματικές, τις κοινωνικές, τις οικονομικές. Ας επικεντρωθούμε γύρω από την Εκκλησία που είναι το Σώμα του Χριστού και η οποία με βεβαιότητα, έχοντας στερεή την πίστη της και την ελπίδα της στο Χριστό μπορεί και οδηγεί μέχρι του τέλους τους ανθρώπους» τόνισε ο κ.Χρυσόστομος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι η Εκκλησία μας προτείνει έναν άλλο τρόπο ζωής μακριά από εκείνον που μας προτείνουν τα απαξιωμένα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά συστήματα.
«Ο τρόπος τον οποίο υποδεικνύει να ζήσουμε είναι ένας τρόπος διαφορετικός και αλλότριος και αλλιώτικος απ αυτός που μας υποδεικνύουν όλα τα άλλα συστήματα. Όλα τα συστήματα τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα πολιτικά βλέπεται ότι έχουν χάσει την αξία τους και έχουν αποδυναμωθεί. Η Εκκλησία είναι ο μόνος χώρος και ο μόνος τρόπος που δίνει ελπίδα στον άνθρωπο και όταν ο άνθρωπος αυτός ανταποκριθεί προς αυτήν θα δείτε ότι μπορεί να βρει και τη διέξοδο στα αδιέξοδά του. Και τις λύσεις στις κρίσεις του. Και θα ξαναβρεί τον δρόμο της η Κοινωνία πάνω σε θεμέλια στερεά για να πορευτεί το δρόμο προς την εξυγίανση, προς την υπέρβαση και την επίλυση των προβλημάτων» υπογράμμισε ο δυναμικός Ιεράρχης. amen.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου