5.8.11

ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ - Ένα στα 10 νοικοκυριά δεν έχει ρεύμα !

Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που σχηματίζουν ουρές στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ, προσδοκώντας σ' ένα διακανονισμό των οφειλών τους, μιας και αδυνατούν, εδώ και μήνες, να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. «Καλύτερα να πληρώνουμε τόκους παρά να μας κόψουν το ρεύμα», λένε οι περισσότεροι.
Από την πλευρά τους στελέχη της εταιρείας χαρακτηρίζουν «ασύμφορο» το διακανονισμό, λέγοντας ότι αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί εντός τριμήνου, επιβαρύνονται με επιτόκιο 6,5%. Έτσι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΔΕΗ, το 8% των καταναλωτών καθυστερεί να πληρώσει το λογαριασμό περίπου για ένα εξάμηνο, ενώ το 2% δεν πληρώνει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και πέραν του εξαμήνου.
Η επιχείρηση επισημαίνει επίσης πως από τα 250.000 νοικοκυριά στα οποία λόγω χρεών διεκόπη η παροχή ρεύματος, περίπου στις 100.000 δεν έχει επανασυνδεθεί. Μέσα σε αυτούς τους χρήστες συμπεριλαμβάνονται και αρκετές μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν.
Πιο συνεπείς οι μισθωτοί
Ως «συνεπείς» πελάτες κρίνουν τους μισθωτούς, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εφαρμόζουν αυστηρό προγραμματισμό στις οφειλές τους. Υπέρογκες θεωρούν οι καταναλωτές, αλλά και οι εκπρόσωποι της επιχείρησης, τις έμμεσες επιβαρύνσεις που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς του ρεύματος: 13% ΦΠΑ, 1,2 δισ. ετησίως για δημοτικά τέλη, 300 εκατ. ευρώ υπέρ ΕΡΤ, πρόσθετα ειδικά τέλη, φόρος κατανάλωσης δικαιωμάτων τελωνειακών.
Καλλιτέχνες, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι και καταστηματάρχες, η γενιά των τριαντάρηδων, είναι ορισμένοι από τους εκατοντάδες καταναλωτές που περνούσαν την πόρτα με το ταμπελάκι «Αιτήσεις Διακοπών» στην κεντρική υπηρεσία.
«Οφείλω 531 ευρώ και είμαι φοιτητής. Αν δεν κάνω διακανονισμό, θα μείνω χωρίς ρεύμα. Οι πάγιες ανάγκες είναι αρκετές και δεν έχω εισόδημα. Στο εξοχικό των γονιών κάνω διακοπές», λέει ο Γιάννης Θεοδώρου, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η τριαντάχρονη Κ. Σιδερίδου οφείλει 925 ευρώ: «Το ρεύμα είναι το λιγότερο. Τα τέλη που πληρώνουμε είναι περισσότερα από το ποσό της κατανάλωσης ρεύματος. Το μαγαζί με τα ψιλικά βγάζει τρία με τέσσερα κατοστάρικα το μήνα. Δεν θα πάω διακοπές για να τα πληρώσω. Γιατί δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς ρεύμα».
«Μόλις 86 ευρώ χρωστάω, αλλά δεν μπορώ να τα πληρώσω γιατί ζω με τη σύνταξη του ΟΓΑ, δηλαδή με 340 ευρώ. Ψάχνω για δουλειά αλλά δεν βρίσκω», προσθέτει ο Μαν. Χαιρέτης.
Εμφανώς εκνευρισμένη η Αννα Χατζηβασιλείου: «Κόβουν τους μισθούς και ακριβαίνουν όλα. Πληρώνεις τους λογαριασμούς και δεν μένει τίποτα για το φαγητό. Αυτούς που χρωστάνε πολλά δεν τους αγγίζουν. Επιπλέον, στη βρόμικη πρωτεύουσα που κρύβει άπειρους κινδύνους, πληρώνουμε πανάκριβα τέλη».
«Ο λογαριασμός είναι υψηλός για το εισόδημά μας», λέει η συνταξιούχος Ι. Χριστοφάκη, προσθέτοντας: «Με τη σύνταξή μου πληρώνω και τα Ταμεία των παιδιών μου, γιατί δεν υπάρχει δουλειά. Η κατάσταση είναι δραματική και κάνουμε οικονομία. Φέτος δεν χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό».
«Εφόσον οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, θα πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα και τα τιμολόγια. Αν ξεπουληθεί η ΔΕΗ, ο ιδιώτης θ' ανεβάσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», προσθέτει ο Αντ. Καρπαθόπουλος. : Ελευθεροτυπία

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου