12.8.11

Σε ποιους αγρότες διανέμονται δημόσιες εκτάσεις

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει από το Φθινόπωρο το σχέδιο Σκανδαλίδη για τη διανομή δημόσιων εκτάσεων σε επαγγελματίες του αγροτικού χώρου αλλά και για τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις χρηματοδοτήσεις αγοράς της αγροτικής γης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ημερησία", o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο διανομής ανεκμετάλλευτων παραγωγικών γαιών που ανήκουν στο Δημόσιο και στους δήμους.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι αρχές του Φθινοπώρου θα μπορούν να μοιραστούν οι πρώτες εκτάσεις σε αγρότες που έχουν τη διάθεση να τις αναπτύξουν παραγωγικά, εφαρμόζοντας πιλοτικά προγράμματα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επίσημη καταγραφή των αναξιοποίητων δημόσιων εκτάσεων σε ολόκληρη την επικράτεια, κάνει λόγο για 4,5 εκατ. στρέμματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελεί ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο για κτηνοτροφική χρήση, βάσει προδιαγραφών.
Ζώνες
Να σημειωθεί ότι οι καθαρά αγροτικές εκτάσεις που προορίζονται για ανάπτυξη καλλιεργειών δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα και, δεδομένου ότι είναι πολυδιάσπαρτες σε μικρά τεμάχια, ο προσανατολισμός οδηγεί στη δημιουργία ζωνών με κηπευτικά και κτηνοτροφικά φυτά.
Σε ό,τι αφορά το ειδικό Ταμείο Εγγυοδοσίας, η ιδέα προέκυψε με αφορμή την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και την ανάγκη να αποδεσμευθούν από τον όμιλο οι χιλιάδες υποθήκες σε αγροτεμάχια και ακίνητη περιουσία ιδιωτών αγροτών που έχουν συσταθεί για να καλύψουν αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις της τράπεζας εδώ και δεκαετίες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου