26.8.11

Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να αλλάξει η ισχύουσα ρύθμιση για τα επιτόκια των δανείων επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών, που με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις οδηγεί σε σοβαρή επιβάρυνση, αντί για την αρχικά επιδιωκόμενη και αναγκαία ελάφρυνσή τους.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, μεταξύ των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τους πυρόπληκτους νομούς, προβλέφθηκε και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, ως επιβάρυνση είχε οριστεί το τρέχον επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ), που τότε κινείτο σε χαμηλά επίπεδα-, προσαυξημένο κατά 70%, πλέον εισφοράς 0,6%.
Ωστόσο, με τις δημοσιονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, το επιτόκιο των ΕΓΕΔ εκτινάχθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. ‘Ετσι, αντί της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, είχαμε σοβαρή επιβάρυνση των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών, με επιτόκια που πλέον ξεπερνούν το 8,5% και είναι υψηλότερα εκείνων της αγοράς.
Επειδή ήταν σαφής η βούληση του νομοθέτη να χρηματοδοτήσει με ευνοϊκότερους όρους τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών έτσι ώστε να ορθοποδήσουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών και όχι να τις επιβαρύνει,
Επειδή ειδικά στη σημερινή συγκυρία οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πληγεί σοβαρά από τη γενικότερη οικονομική κρίση και καταφανώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, ενώ και το Δημόσιο επιβαρύνεται ανάλογα, αφού επιδοτεί κατά 50% τα επιτόκια αυτών των δανείων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Προτίθεται να προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση της ισχύουσας ρύθμισης για τα δάνεια επιχειρήσεων πυρόπληκτων νομών, έτσι ώστε να αντικατασταθεί το επιτόκιο των ΕΓΕΔ, ως επιτόκιο βάσης, από το EURIBOR, δηλαδή από το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς, προκειμένου οι δανειοδοτηθείσες επιχειρήσεις να τύχουν της δέουσας ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, αλλά και το Δημόσιο να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από τις αντίστοιχες δαπάνες επιδότησης του επιτοκίου; »

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου