3.9.11

Για 19% πάει το ασανσέρ του ΦΠΑ !

Τη μείωση του ΦΠΑ κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 20% φέρεται να συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην τρόικα προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 19%.
Θα συνδυαστεί με έναν πλήρη μηχανισμό απευθείας ελέγχου και καταβολής του φόρου από τις επιχειρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών μέσω on line συστήματος.
Οι επιχειρηματίες, με τους οποίους συζητάει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου, φέρονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν ένα τέτοιο μηχανογραφικό σύστημα, αρκεί να υποχωρήσει ο ΦΠΑ, προκειμένου να δοθεί μικρή ανάσα στην αγορά και κατ επέκταση στους καταναλωτές.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η αύξηση της απόδοσης του φόρου, που σήμερα διαφεύγει από το υπουργείο, θα περιορίσει τις όποιες απώλειες περίπου 1 δισ. ευρώ από τη μείωση του συντελεστή.
«Αν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες βοηθήσουν και έχουμε τις αποδόσεις που πρέπει να έχουμε, τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» δήλωνε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα καταλήγει στους συντελεστές, «αφού συμφωνήσουμε σε απλούς και πρακτικούς τρόπους ασφαλούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ».
Η μείωση δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση το χαμηλό συντελεστή 13% και τον μειωμένο 6,5% διευκρίνιζαν παράγοντες του υπουργείου, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή.
Ελευθεροτυπία

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου