12.9.11

25η Επέτειος των σεισμών Καλαμάτας. (13/9/1986—13/9/2011)

25 χρόνια έχουν περάσει από την αποφράδα ημέρα της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986, που ο εγκέλαδος ανελέητα κτύπησε την όμορφη Καλαμάτα. Μια ημερομηνία που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων εκείνων που έζησαν τις στιγμές φρίκης και πανικού από τα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στις 8:20 το βράδυ.
Τον πόνο και την αγωνία των Συμπατριωτών μας στην Καλαμάτα ένοιωσαν και συμμερίστηκαν και οι ανά τον κόσμο απόδημοι Μεσσήνιοι ειδικότερα οι Μεσσήνιοι Αμερικής και Καναδά που δραστηριοποιήθηκαν άμεσα και δυναμικά για την αποστολή οικονομικής, υλικής και ηθικής βοήθειας προς τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας της Καλαμάτας.
25 χρόνια μετά η προσφορά των αποδήμων Μεσονίων είναι πάντα επίκαιρη και ορατή γιατί πέρα από τη βοήθεια που έστειλαν σε σκηνές, φάρμακα , υπνόσακους ρουχισμό και άλλα είδη άμεσης ανάγκης, συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία του νέου Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Η ιδέα να κτιστεί το νέο Νοσοκομείο της Καλαμάτας ήταν αποκλειστικά ιδέα και απόφαση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Η.Π.Α και Καναδά , επειδή το υπάρχον νοσοκομείο είχε υποστεί τεράστιες ζημίες.
Με έρανο που κάναμε μετά τον σεισμό συγκεντρώσαμε 1,500.000 δολάρια, (τελικό ποσό) τα οποία στείλαμε στην Τράπεζα Ελλάδος στη Καλαμάτα.
Δυο μήνες μετά, το Διοικητικό Συμβούλιο ήλθε στην Καλαμάτα και συζητήσαμε την ιδέα της ίδρυσης νέου νοσοκομείου με τον τότε Δήμαρχο Σταύρο Μπένο, τους τότε Βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας και με όλους τους φορείς του νομού, όλοι συμφώνησαν με την ιδέα. Στη συνέχεια είχαμε αλλεπάλληλες επαφές με τούς υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι ήταν και οι μόνοι αρμόδιοι για να αποφασίσουν. Συζητήσαμε με τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, με τους Υπουργούς Προεδρίας και Εσωτερικών, με τον Πρόεδρο της Βουλής, με το γραφεία του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, όλοι συμφώνησαν με την ιδέα αλλά θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε και την έγκριση του Πρωθυπουργού.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1986 τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου επισκεφτήκαμε το Πρωθυπουργό-αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου- στο γραφείο του στο Καστρί, στον οποίο εκφράσαμε την επιθυμία τα χρήματα που είχαμε συγκεντρώσει να διατεθούν για ανοικοδόμηση νέου Νοσοκομείου στη Καλαμάτα.
Ο Πρωθυπουργός χειροκρότησε την ιδέα, μας ευχαρίστησε και παρουσία μας με διάγγελμα προς τον ελληνικό Λαό, έδωσε την υπόσχεση σε εμάς αλλά και σε όλους, ότι η επιθυμία των Μεσσηνίων Αμερικής και Καναδά θα πραγματοποιηθεί.
Λίγους μήνες αργότερα με χρήματα από το ταμείο λογαριασμού των αποδήμων Μεσσηνίων και με την αριθ. 24/29.12.1987 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του τότε νοσοκομείου αγοράστηκε στη περιοχή Αντικαλάμου Καλαμάτας οικοδομική έκταση 36 στρεμμάτων 825 Μ2 αντί του ποσού των 58.920.000 δραχμών για την ανέγερση του σημερινού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας
Τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας ήταν: Αναστάσιος Κοκαλιάρης –Πρόεδρος, Αθανάσιος Δημητρακόπουλος –Αντιπρόεδρος, Αθανάσιος Σωτηρόπουλος- Αντιπρόεδρος, Δημήτριος Τζωρτζής- Γεν. Γραμματέας, Δήμητρα Γιοβανοβιτς –Βοηθός Γραμματέα, Τάκης Οικονομόπουλος-Γεν. Ταμίας, Παναγιώτης Χωρεμιώτης-βοηθός Ταμία.
Η ενέργειες των παραπάνω συμπατριωτών μας για την ίδρυση του νέο Νοσοκομείου Καλαμάτας, αποτελούν για πάντα φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού.
(για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι)
Αθανάσιος Σωτηρόπουλος
Γεν. Γραμματέας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου