2.9.11

Βαρύ χειμώνα προβλέπουν τα ...μερομήνια !

Για πολύ κόσμο τα ημερομήνια αποτελούν έγκυρη πηγή πρόγνωσης του καιρού ενώ για άλλους είναι απλά μια λαϊκή παράδοση χωρίς που δεν έχει όμως τη βάση της στη μετεωρολογία. Για τον κ. Νικόλαο Βογιατζή όμως είναι κάτι παραπάνω από παράδοση ή τεχνική. Είναι ένα μεράκι το οποίο το κληρονόμησε από το πατέρα του, τον Γεώργιο Βογιατζή ο οποίος έμαθε την τέχνη της πρόγνωσης του καιρού από έναν... παραδοσιακό βοσκό και έναν ψαρά και δεν την εγκατέλειψε για τα επόμενα 50 χρόνια της ζωής του.
Ο κ. Νίκος ξεκίνησε να μαθαίνει τη τέχνη των ημερομηνίων το 2002 κοντά στο πατέρα του και μετά το χαμό του τελευταίου το 2005 και τη συνταξιοδότησή του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όταν τα ημερομήνια έγιναν η μεγάλη του αγάπη. Αν και στα νεανικά του χρόνια ο κ. Νίκος δεν φαινόταν να ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του, σήμερα στα 59 του χρόνια δηλώνει χαρακτηριστικά : “Είμαι πρακτικός μετεωρολόγος και απόλυτα αφοσιωμένος στη μεγάλη μου αγάπη, τα ημερομήνια”. Αστειευόμενος συμπληρώνει: “Να φανταστείτε ότι το παρατσούκλι μου στο χωρίο μου, τον Αη-Γιώργη Νηλείας, είναι Αρνιακός και Λινάρδος”.
Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, υπάρχει ένα σαφής προγραμματισμός για το πώς προβλέπεται ο καιρός της χρονιάς με βάση τα ημερομήνια. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας σαν βάση το παλιό ημερολόγιο, η πρόβλεψη του καιρού ξεκινάει τη 13η Αυγούστου το βράδυ όπου σύμφωνα με τον καιρό εκείνης της βραδιάς προβλέπεται ο καιρός για τον υπόλοιπο Αύγουστο. Κάθε μέρα που ακολουθεί αντιστοιχεί σε ένα μήνα. Τη 14η Αυγούστου στις 2.00 μ.μ. αρχίζει να προβλέπεται ο καιρός του επόμενου μήνα δηλαδή του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με αυτό το διαχωρισμό μπορούμε να προβλέπουμε τον καιρό για όλους τους μήνες του έτους δηλαδή η 15η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Οκτώβρη, η 16η στον Νοέμβρη, η 17η στον Δεκέμβρη και ακόλουθα φτάνουμε πάλι στον Αύγουστο την 25η Αυγούστου όπου προβλέπεται τότε μόνο το πρώτο μισό του Αυγούστου.
Με βάση την πρακτική μετεωρολογία, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κώδικες πάνω στους οποίους βασίζονται οι ειδικοί και κάνουν τις εκάστοτε προβλέψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σταθερά σύννεφα τα οποία συμβολίζουν βροχές. Επίσης τα σύννεφα με γκρίζα απόχρωση, εάν πρόκειται για πρόβλεψη που αφορά ένα χειμερινό μήνα, εξηγούνται σαν επικείμενο χιόνι για εκείνο το μήνα. Το χιόνι επίσης συμβολίζεται και με σύννεφα άσπρα που μοιάζουν με πρόβατα. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, οι παρατηρήσεις των καιρικών συνθηκών στα ημερομήνια γίνονται προσωπικά από τον κάθε πρακτικό μετεωρολόγο τονίζοντας ότι στην σημερινή εποχή δεν είναι πολλοί αυτοί που ασχολούνται με την συγκεκριμένη τεχνική.
Ο κ. Βογιατζής, όπως και κάθε χρόνο, κάνει τις προβλέψεις του για την χρονιά 2011-2012. Συνοπτικά, οι προγνώσεις έχουν ως εξής:
Σεπτέμβριος 2011: Από την 1η έως 6 θα υπάρχουν βροχές, αέρας και μπουρίνια τα οποία θα επανεμφανιστούν από 19 έως 30 Σεπτεμβρίου ύστερα από μια περίοδο ύφεσης που θα προηγηθεί από τις 7 έως τις 12.
Οκτώβριος 2011: Ο μήνας ξεκινά και τελειώνει με άστατο καιρό ενώ από 27 έως 31 του μήνα ίσως δούμε και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά.
Νοέμβριος 2011: Συνεχίζεται ο άστατος καιρός με αέρα, καταιγίδες και βροχές. Από τις 26 έως τις 30 ίσως δούμε και κάποια χιόνια στις κορυφές των βουνών.
Δεκέμβριος 2011: Χιόνια και άστατος καιρός προβλέπεται και για το μήνα Δεκέμβριο από τις 21 έως και τις 31 του μήνα με ιδιαίτερη κακοκαιρία και χιονόπτωση. Πιο συγκεκριμένα, από τις 22 έως τις 24 σφοδρή χιονόπτωση αναμένεται να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος τις Ελλάδας.
Ιανουάριος 2012: Ήπιος καιρός προβλέπεται από τις 10 έως τις 20 του μήνα όπου έχουμε τις αλκυονίδες μέρες. Από τις 26 όμως και σχεδόν μέχρι το τέλος του μήνα επιστρέφουμε στη κακοκαιρία με κατά τόπους χιονοπτώσεις.
Φεβρουάριος 2012: Χιονιάς προβλέπεται και γι’ αυτόν τον μήνα πιθανά από 1 έως 6 και σίγουρα από 21 μέχρι και 29.
Μάρτιος 2012: Καλοκαιρία προβλέπεται από την αρχή του μήνα και μέχρι τις 10, ενώ για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου προβλέπεται κακοκαιρία η οποία θα ενταθεί μετά από τις 21 του μήνα με ισχυρούς ανέμους.
Απρίλιος 2012: Γενικά ο συγκεκριμένος μήνας θα περιλαμβάνει πολλούς αέρηδες και βροχές ενώ από τις 28 και μέχρι το τέλος θα παρατηρηθούν έντονες καταιγίδες.
Μάιος 2012: Χαρακτηριστικά μπουρίνια θα παρατηρήσουμε από τις 26 έως τις 31 ύστερα από έναν σχετικά ήπιο καιρικά μήνα.
Ιούνιος 2012: Ήπιος καιρός προβλέπεται για τον μήνα Ιούνιο με σποραδικές βροχές μόνο προς το τέλος του μήνα.
Ιούλιος 2012: Παρόμοια καιρική συμπεριφορά όπως του Ιουνίου παρατηρείται και γι αυτό τον μήνα.
Αύγουστος 2012: Από 1η έως 13 του μήνα που μπορεί να γίνει πρόβλεψη σύμφωνα με τα ημερομήνια, ο καιρός προβλέπεται εξαιρετικά καλός.
ΣΟΥΚΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
www.taxydromos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου