17.9.11

Σκηνικό πολέμου στήνουν οι Τούρκοι στη Μεσόγειο

Σε απόλυτη ετοιμότητα, για κάθε ενδεχόμενο, βρίσκονται Αθήνα - Λευκωσία ύστερα από τις προκλήσεις και τις απειλές της Αγκυρας σχετικά με την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα. Κλιμακώνοντας δε τις προκλήσεις η Τουρκία ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με την τουρκική ανακοίνωση για έρευνες από το νορβηγικό πλοίο «Bergen Surveyor»:
«Νωρίτερα σήμερα εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου. Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Οσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του κυπριακού σταθμού Sigmalive, λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι έφθασε η πλατφόρμα της Noble Energy στο οικόπεδο 12.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από την ερχόμενη Τετάρτη όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσει η γεώτρηση, κάτι που έχει εξοργίσει τους Τούρκους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΕΘΑ, με πολεμικά σκάφη βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα νοτίως του Καστελόριζου με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή. Από το ελληνικό Πεντάγωνο αναφέρουν πως τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου με εντολή να φτάσουν μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελόριζου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου