12.9.11

Από σήμερα η έκδοση του εργόσημου σε ΕΛΤΑ και τράπεζες

Ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα η έκδοση Εργόσημου από τα ΕΛΤΑ και στις 20 Σεπτεμβρίου από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank.
Με το εργόσημο οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τις οικιακές βοηθούς, τους περιστασιακά απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες και τους περιστασιακά εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης, του θεάματος και του ακροάματος.
Με την εφαρμογή του μέτρου επιχειρείται για πρώτη φορά να δοθεί ουσιαστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της απώλειας ασφαλιστικών εισφορών από την αδήλωτη εργασία.
Το εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο, εν είδη επιταγής, το οποίο εκδίδεται από τον τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, έπειτα από την καταβολή αντίστοιχου ποσού στα ΕΛΤΑ ή στις τράπεζες. Το εργόσημο αποδίδεται τελικά στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού.
Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, για την οποία απαιτείται μόνο το ΑΜΚΑ, ο εργαζόμενος, εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσοστό 20% ή 10% και αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ αντίστοιχα.
Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται «Αρχείο Εργοσήμου» στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν μεταξύ των άλλων τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για την χρήση του εργόσημου. Συγκεκριμένα, οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου.
Μέσω του εργόσημου οι ασφαλισμένοι έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε συνταξιοδοτικό και υγειονομικό επίπεδο αλλά και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ενώ στην ίδια περίπτωση οι εργοδότες απαλλάσσονται από κάθε ποινική και αστική κύρωση.
Για τη διευκόλυνση των πολιτών έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης του Εργοσήμου με πολλαπλούς τρόπους, σε τραπεζικά υποκαταστήματα, αυτόματα μηχανήματα ή μέσω Διαδικτύου.
Οι τράπεζες είχαν ζητήσει ολιγοήμερη αναβολή στην εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναγκαία προσαρμογή του μηχανογραφικού τους συστήματος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου